„Maak het beest in je los”
APELDOORN - „Zou je drie nummers kunnen noemen waarin seks voor het huwelijk níét wordt bezongen?” vraagt de interviewer aan zomaar een paar Amerikaanse tieners. Eén voor één verschijnen ze op het scherm. „Drie nummers? Nee, ik kan er geen bedenken.” „Nee, ik denk niet dat zo’n nummer bestaat.” „Nee, zo’n nummer bestaat niet.”
”Popmuziek!!! Duivels?” „Maak van dat vraagteken maar rustig een uitroepteken”, zei Koos de Jong, zelf ex-dj, maandagavond op een jongerenbijeenkomst rond dit thema in Apeldoorn. Ruim 800 jongeren en een enkele volwassene waren op de bijeenkomst, georganiseerd door de stichting ”Jij daar!”, afgekomen. Op Hemelvaartsdag belegde de stichting eenzelfde avond, in Doorn, en ook die werd door zo’n duizend man bezocht. Gastheer was dr. H. van den Belt, hervormd predikant te Nijkerk.
Popmuziek - het is overal, stelt De Jong. „Popmuziek is alomtegenwoordig geworden. Een stelling waarover je eens moet nadenken. God alleen is toch alomtegenwoordig; de duivel toch niet? Nee, maar hij heeft, in dit laatste der dagen, een medium gevonden waardoor hij zijn macht steeds verder kan uitbreiden: de popmuziek.”
Popmuziek, je hoort het overal. Bij de tandarts, de C1000, in het winkelcentrum, op school, op je werk. En in de kerk? De Jong: „Het Reformatorisch Dagblad hield enkele jaren geleden een onderzoek. Wat bleek: 30 procent van de jongeren tot 12 jaar luisterde popmuziek. Maar, inmiddels is dat al veel meer. Vorige week sprak ik op een reformatorische school in Dordrecht. Zestig procent van de kinderen luisterde popmuziek. En ik stond er werkelijk verbaasd van wat ze allemaal over de artiesten wisten te vertellen.”
Is dat nu echt zo erg? „Wat we vanavond gaan doen”, zegt de ex-dj, „is jullie gewoon eens laten zien wie er achter de popmuziek zit. En dan zeg ik er nadrukkelijk bij dat het niet om de artiesten op zich gaat. Laten we voor hen bidden. Het gaat hier niet om een strijd tegen vlees en bloed. Het gaat hier om de vraag: Is er een brein in het spel? Zit er iemand achter de popmuziek?”
De inhoud van de popmuziek omschreef Aleister Crowley, „het andere monster van Loch Ness”, al aan het begin van de twintigste eeuw - als een profeet: ”Do What Thou Wilt”, Doe wat jij wilt. „En dat is precies wat popartiesten sinds de jaren vijftig, zestig, verkondigen”, aldus De Jong. „Doe wat jij wilt, op het gebied van seks, drugs, kleding, religie. Maak het beest in je los.”
Beďnvloedt popmuziek mensen? Voor De Jong is het antwoord volstrekt helder. „Ja. Want dat is wat je als muzikant wilt, wat ik als dj ook wilde. Je wílt mensen beďnvloeden. Juist deze week is daar bij Oprah Winfrey nog het een en ander over gezegd: wat artiesten doen met mensen.”
Op de grote schermen verschijnen beelden van The Beatles, van Elvis Presley. Wat de laatste betreft: de wereld, ook de televisiewereld, reageerde geschokt toen hij voor het eerst heupwiegend op het podium verscheen. Dit kon echt niet! De Jong: „Dat is veertig jaar geleden! Sinds die tijd zijn alle taboes doorbroken. Ga maar eens een poosje MTV kijken bij de buren - want ik hoop dat je dat zelf niet doet. Je zou bijna wensen dat je alleen het heupwiegen van Elvis Presley nog zag.”
Seks, overspel, geweld, haat, moord, zelfmoord: dat is de boodschap van de popwereld anno 2007, juist ook aan jonge mensen. Want, zoals een artiest het eens zei: „Je moet ze grijpen als ze jong zijn.”
Nieuwe beelden verschijnen, van AC/DC, Bon Jovi, Queen, Rammstein, Eminem. De Jong zoomt in op de laatste. „Stel nu voor: hier op school in Apeldoorn komt een docent, en die zegt op een dag: Ik wil dat jullie exact gaan doen wat ik zeg. Ik wil dat je wiet gaat roken, ik wil dat je niet meer naar school gaat, ik wil dat je alcohol gaat drinken. Wat moet er met zo’n leraar gebeuren?”
„Opzouten”, roept iemand vanuit de zaal. „Maar”, zegt De Jong, „waarom mag zanger Eminem dit dan wel ongehinderd vertellen, ook aan reformatorische jongeren, op je mp3-speler? En nogmaals: het gaat me nu niet om de zanger zelf, hij heeft een verschrikkelijke jeugd gehad. Bid voor hem.”
Je moet ze pakken als ze jong zijn. Dus dat doen de Backstreet Boys. De clip toont een artiest die zich richt op alle „mooie, lieve, sexy meisjes in mijn huis” - de meesten onder de zestien. „Ik heb je vanavond nodig. Ik heb je nu nodig.”
Beelden van de Engelse meidengroep Spice Girls. Een groot probleem, zwangerschappen op jonge leeftijd? „Dat is toch niet zo erg?” zegt een van de meiden. „Wees verstandig, doe een condoom om.”
De Jong: „Een paar maanden geleden kreeg ik een mail van een man uit Rijssen. Hij had zijn dochtertje van tien een singletje van K3 gegeven. Heel onschuldig, dacht hij. Maar een poosje later liep ze in huis te zingen: „Ik wil jou, jij wil mij, ik weet een plekje waar ze ons niet vinden, jij mag me verslinden.”
Satan wil kinderen, wil jongeren, óók reformatorische jongeren, hebben, en houden, en hij bedient zich daarbij van popmuzikanten. De Jong besluit zijn presentatie met beelden van de -aanvankelijk zo preutse- zangeres Britney Spears, die nu vertelt dat ze de antichrist is. „Ik ben niet zo onschuldig”, laat ze op het scherm weten.
Dan verschijnt Madonna, nog altijd immens populair. Voor het oog van een uitzinnig publiek laat ze zich zakken in de -helse- vlammen. Ze citeert de woorden uit Openbaring 22: „Maar buiten zullen zijn de honden, en de tovenaars, en de hoereerders, en de doodslagers, en de afgodendienaars, en een iegelijk die de leugen liefheeft en doet.” De scčne eindigt met een oorverdovende klap: „Wat ga jij doen?”
Het is Madonna’s laatste vraag, zegt De Jong. „Een vraag die zo verkeerd nog niet is. Wat ga jij doen? Jongelui, met Jozua roep ik jullie toe: „Kiest u heden -heden!- wie gij dienen zult.”
Lees meer in het dossier Popmuziek.
Reacties (28)
appieputjesschepper bezorger | vrijdag 2 november 2007 - 09:50 | |
aantal posts:6 | natuurlijk is er verkeerde popmuziek. maar ook popmuziek die niet verkeerd is. pffff |
jdv bezorger | woensdag 12 december 2007 - 11:10 | |
aantal posts:3 | ik vint pop niet bij de kerk passen je moet het dan maar eens gaan vergelijken dat past egt niet jdv |