Chiel (16) in touw voor medescholieren
Hoe hij het volhoudt, is voor Chiel Verhoeff (16) uit het Gelderse Loenen een raadsel. De eindexamencoördinator van de klachtenlijn van het Landelijk Aktie Comité Scholieren (LAKS) is tijdens de examenperiode elke dag van 9.00 tot 22.00 uur in touw.
Media te woord staan, vrijwilligers in de telefooncentrale aansturen, overleg voeren met scholen en onderwijsinspectie en zelf telefoontjes aannemen van scholieren die klachten hebben over de eindexamens. Chiel is deze eindexamperiode dag na dag aan het werk voor het LAKS in een kantoor in Hilversum.
Via school kwam Chiel twee jaar geleden in aanraking met het LAKS. „Ik was lid van de leerlingenraad en de medezeggenschapsraad van de Koninklijke Scholengemeenschap Apeldoorn. Het LAKS gaf cursussen aan leerlingen die daarin zaten. Het leek mij leuk om voor die club te werken. Ik heb een sollicitatiebrief geschreven en ben aangenomen als bestuurslid.”
De 5 vwo-scholier moet het werk combineren met school. „Gelukkig doet mijn school niet moeilijk als ik vrij moet krijgen. Voorwaarde is wel dat m’n cijfers op peil blijven. Tot nu toe lukt het vrij goed om werk en school te combineren. Hoe het kan? Dat is voor mij ook een raadsel.”
Het werk voor het LAKS is ontzettend leuk, zegt Chiel. „Op deze manier kan ik iets betekenen voor medescholieren. Zij komen met een probleem en ik werk mee aan een oplossing. Bijvoorbeeld de vwo-leerlingen die geen bijlage kregen bij het examen geschiedenis. Met de Onderwijsinspectie hebben we nu afgesproken dat zij mogen wachten op de uitslag en eventueel het examen opnieuw kunnen maken.”
Het werk levert financieel weinig op. „Per maand krijg ik een vaste vergoeding van ongeveer 160 euro ongeacht het aantal uren dat ik werk. Dat is meer een vergoeding omdat een bijbaantje niet mogelijk is. Aan de andere kant heb ik enorm veel geleerd: projecten opzetten, praten met de pers, vrijwilligerswerk coördineren en bestuurscrises oplossen. Zoiets krijg ik in de lessen op school niet.”
Chiel is de volgende examenperiode niet werkzaam bij het LAKS. „Dan ben ik te druk met mijn eigen examens.” Lachend: „Ik zal zeker even bellen. Al is het alleen maar om te controleren of ze de telefoon opnemen en iets met mijn klacht doen.”
Lees meer in het dossier Examens 2007.
Er zijn nog geen reacties geplaatst.