Duopinie
Kinderen uit groep 7 en 8 van een Rotterdamse basisschool krijgen les in het voorkomen van geldproblemen. Verstandig! Aad Pors en Maria Dingemanse reageren op de stelling.
Aad Pors (17), Kapelle
„Leer kind geld in spaarpot bewaren”
„Het lijkt me een goed idee om kinderen al jong te confronteren met de gevaren van geldschulden. Leer kinderen zo jong mogelijk hoe ze schulden kunnen voorkomen. Daardoor zullen er minder geldproblemen ontstaan en hoeven ze minder geld te lenen bij de bank of familie.
Kinderen en jongeren kopen mobieltjes, games, eten, drinken. Volgens mij redeneren ze volgens het principe ”op is op.” Als hun zakgeld op is, is het einde verhaal. Maar hoe moet dat dan straks als deze kinderen meer geld gaan verdienen? Ik vrees dat ze het dan ook in een rap tempo zullen opmaken.
Kinderen moeten leren geld niet gelijk op te maken, maar te sparen. Zelf leerde mijn ouders mij al vroeg dat ik geld in een spaarpot kon bewaren en zo een reservepotje kon aanleggen. Ook kun je kinderen wat zakgeld geven en de rest van het geld op hun spaarrekening storten.
Ik denk dat behalve de ouders de school een belangrijke rol kan spelen om kinderen bewust te maken hoe ze met geld om moeten gaan. Vooral nu het in veel gezinnen voorkomt dat beide ouders werken en er minder tijd lijkt te zijn voor de kinderen.”
Maria Dingemanse (17) Oost-Souburg
„Ouder, niet school moet kind wapenen”
„Basisschoolkinderen zijn te jong om gericht na te denken over geldschulden. Zoals bijvoorbeeld mijn pleegzusje. Zij is twaalf jaar, krijgt zakgeld en heeft een bankpasje. Ze kan echter niet rood staan bij de bank, dus ze leert sowieso wel om te gaan met het geld dat ze bezit.
Een kind moet kind kunnen blijven. Ze hoeven niet zo jong geconfronteerd te worden met de problemen die er zijn op dit gebied. Laat ze gewoon wat vrij met hun zakgeld omgaan, zonder ze gelijk met de neus op de feiten te drukken. Een preventieprogramma is niet per se verkeerd, maar geef dat dan aan leerlingen van het voortgezet onderwijs.
Daarnaast ligt de eerste verantwoordelijkheid om kinderen met geld te leren omgaan bij de ouders. Natuurlijk is hulp van buitenaf niet verkeerd, maar dat doet bijvoorbeeld de bank, die kinderen niet rood laat staan.
Ouders moeten kinderen wapenen, ook tegen verleidingen. Reclamefolders en billboards dringen er steeds op kinderen aan om bepaalde aankopen te doen. Het lijkt mij goed dat ouders met hun kinderen daarover in gesprek gaan en hun leren hoe ze met hun geld moeten omgaan.”
Er zijn nog geen reacties geplaatst.