Yord herfst logo
Home      Zoeken      

    Bewijzen wie je bent

    Jetje Meun (15) uit Urk: ID-kaart op zak is handig bij ongeluk

    APELDOORN - Altijd zwart op wit kunnen aantonen wie je bent. Sinds 1 januari moet iedereen van 14 jaar en ouder zich overal buiten de deur kunnen legitimeren. Maar heeft iedere jongere dagelijks zo’n bewijs op zak? „Ik riskeer liever geen boete.”

    Een poll op deze site over dit thema maakte onlangs duidelijk dat minder dan de helft (44 procent) van de Yord-bezoekers altijd een identiteitskaart (ID-kaart) bij zich draagt. Meer dan 250 jongeren reageerden op de vraag of zij al een kaart op zak hebben. Bijna 40 procent gaf aan wel zo’n kaart te bezitten, maar niet altijd bij zich te dragen. Een op de tien bezoekers heeft nog geen identiteitskaart, maar is wel van plan zo’n ding aan te schaffen. Een op de twintig jongeren koos het antwoord ”ID-kaart, wat is dat?”

    Magneet-lezer Japita de Hoog (19) uit Bleiswijk weet dat ze sinds het begin van deze maand een identificatieplicht heeft. „Maar ik heb er nog niet bewust aan gedacht zo’n bewijsje bij me te dragen. Als ik weg ben, denk ik er soms wel aan. Dan hoop ik maar dat ik niet word aangehouden, want het kan je aardig wat geld gaan kosten.”

    Japita heeft er geen moeite mee dat het nu verplicht is een identiteitskaart op zak te hebben. Dat de politie ook een boete mag uitdelen, vindt ze meer dan terecht. „Als dat niet gebeurt wanneer je geen kaart bij je hebt, helpt zo’n maatregel ook niet. Natuurlijk is het niet leuk wanneer je een boete moet betalen.”

    Ongeluk
    Ook Jetje Meun (15) uit Urk heeft geen moeite met de invoering van de identificatieplicht. „Ik heb een kaart. Als er een ongeluk gebeurt, is het handig als je een ID-kaart bij je hebt. Ik vind het wel onzin als je gewoon op straat loopt en de politie je dan aanhoudt om naar je kaart te vragen.”

    Gert Kievit (14) uit Leerdam hoopt niet dat een agent hem om zo’n bewijs zal vragen. „Ik heb nooit zo’n ID-kaart bij me. Ik vind het wel een goede regel, want nu kan de politie veel sneller zien wie iemand is. Ook illegalen lopen zo veel sneller tegen de lamp.”

    Bastiaan de Groot (14) uit Gorinchem noemt de identificatieplicht „de grootste onzin die er is.” Hij is er totaal niet over te spreken. „Pure rompslomp. Bovendien ben je zo’n kaart binnen de kortste keren weer kwijt en je betaalt je scheel om een nieuwe te laten maken.”

    Of de identificatieplicht helpt in de strijd tegen criminaliteit, is volgens de Gorinchemmer nog maar de vraag. „Gelukkig heb ik mijn identiteitskaart nog niet hoeven te tonen, maar als ik dat moet doen zal ik zeker zeggen dat ik het onzin vind. Als ik hem kwijt ben, ga ik waarschijnlijk ook niet meer zo snel een nieuwe halen.”

    Identificatieplicht
    -> Maatregel is bedoeld om de veiligheid op straat te verbeteren.
    -> Iedereen van 14 jaar en ouder moet een geldig identiteitsbewijs kunnen laten zien.
    -> Alleen een paspoort, identiteitskaart en rijbewijs zijn wettige papieren.
    -> Agenten en andere wettelijke toezichthouders, zoals douaniers, boswachters en onderwijsinspecteurs mogen in alle openbare ruimten om een ID-kaart vragen.
    -> De politie mag alleen om zo’n kaart vragen wanneer er goede redenen voor zijn. Bijvoorbeeld bij verkeersovertredingen, hulpverlening of het handhaven van de openbare orde.
    -> Wie geen identiteitsbewijs kan laten zien, kan een boete van minimaal 50 euro krijgen. Jongeren tussen de 14 en de 16 jaar betalen de helft.
    -> De ID-kaart kan worden aangevraagd aan het loket op het gemeentehuis. Met de aanvraag is ten minste een werkweek gemoeid. De kosten verschillen per gemeente.

    Er zijn nog geen reacties geplaatst.