Yord herfst logo
Home      Zoeken      

Blote buiken in een blij beroep

„En, hoe is ’t?” Verloskundige Joost de Jong tikt de gegevens van zijn cliënte in, terwijl hij even z’n blik over haar laat gaan. „Goed”, is het antwoord. Het meegekomen jongetje zet even het kleine stoeltje neer. Maar niet voor lang, want na de bloeddrukcontrole is het: „Zullen we even een kijkje gaan nemen?” De -groeiende- buik gaat bloot en De Jong (23) laat de harttonen van het ongeboren kindje horen. „Doek doek doek doek”, klinkt het uit het echo-apparaat. „Een lekker kind. Hier ligt het hoofdje, daar de benen en de billetjes. Last van de darmen?”

Verloskundige Joost de Jong onderzoekt de buik van een zwangere Sliedrechtse.

Verloskundige Joost de Jong onderzoekt de buik van een zwangere Sliedrechtse.

Twee mannelijke verloskundigen drijven gezamenlijk de Verloskundigenpraktijk Sliedrecht. „Heel bijzonder in een beroep waarin 94 procent vrouw is”, lacht Sjaak Toet (37). Hij stapte in 1997 in de praktijk, die hij in 2001 geheel voor zijn rekening nam. De Jong voegde zich eind dat jaar erbij, toen de praktijk ook de nieuwe huisvesting betrok. Het mannelijke karakter van de praktijk vormt in het dijkdorp geen enkel probleem. De Jong: „Toegegeven, we zijn de enige praktijk hier op het dorp, maar niemand doet moeilijk.”

De gele deuren van de moderne praktijk gaan regelmatig open. Vrouwen met en zonder peuters, vrouwen met en zonder dikke buik, vrouwen met en zonder (schoon)moeder of partner stappen binnen. In een hoog tempo werkt De Jong het spreekuur af, zonder de persoonlijke aandacht te verliezen. „Als het te erg wordt met de pijn, moet u therapie vragen hoor!”

Een Afghaanse komt binnen met haar zoontje. „U bent over de helft”, begint De Jong. „Hm?” zegt ze niet-begrijpend. „U bent voorbij de twintig weken?” „O, ja”, is het antwoord. „Het beweegt al goed?” De Jong maakt er dit keer bewegingen bij.

„Meestal komt haar man mee”, vertelt hij na afloop. „Ook allochtonen maken er geen probleem van dat mannen verloskundigen zijn. In de koran staat niet dat het niet mag. Bovendien heb je in moslimlanden alleen maar mannelijke artsen.”

België
„Wat vindt u van de opleiding in Vlissingen?” Mieke Roubos (17) uit Dussen wil ook verloskundige worden. Zij kijkt mee tijdens het spreekuur. De havo-5-leerlinge van de Gomarusscholengemeenschap in Gorinchem overweegt de gecombineerde opleiding verloskunde-verpleegkunde in Vlissingen te gaan doen, die het verloskundige deel van de opleiding uitbesteedt bij onze zuiderburen, waar ook geen studentenstop is.

De Jong grimast. „In België heeft de opleiding in het ziekenhuis plaats. Verloskundigen staan daar onder de artsen. Dat is totaal anders dan in Nederland, waar het aanleren van zelfstandig handelen en het selecteren van risicovolle zwangerschappen erg belangrijk is.”

Ook Toet, aankomend voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen, raadt Mieke de Zeeuwse opleiding sterk af. „De verloskunde staat in België nog in de kinderschoenen in vergelijking met Nederland. Het vak heeft daar een verpleegkundig karakter en is een paramedisch beroep. In Nederland is verloskunde een medisch beroep. De Belgische opleiding is niet ingesteld op de Nederlandse situatie, met thuisbevallingen. Nu er niet echt meer een tekort is aan verloskundigen, kiezen praktijken liefst iemand van de andere vier opleidingen, Maastricht, Rotterdam, Amsterdam of Groningen.”

„Maakt het uit dat ik geen scheikunde in mijn profiel heb?” vraagt Mieke. De Jong stelt haar gerust. „Je kunt in de zomervakantie een havo-certificaat halen. En als je het niet haalt, kun je het in het eerste jaar nog proberen te halen.” Mieke is vastberaden: „Desnoods offer ik een of twee weken van mijn vakantiewerk op om scheikunde te halen. Als ik word ingeloot voor verloskunde, natuurlijk.”

Toet wijst erop dat de opleiding verloskunde in de toekomst wordt verzwaard van het hbo- naar het wetenschappelijk niveau. „We mogen geen antibiotica voorschrijven of verwijsbriefjes naar de fysiotherapeut schrijven, maar we functioneren wel op gelijke hoogte met huisartsen en tandartsen. Wetenschappelijke onderbouwing van ons vak is daarom erg belangrijk. Maar voorlopig is havo als vooropleiding nog voldoende.”

Moeilijke dingen
De Jong is inmiddels weer verdergegaan met het spreekuur. Hij voelt aan een buik. „Een mooi kind. Het zal geen achtponder worden, maar dat hoeft ook niet, want u bent klein.” „Ja, u kunt gewoon op uw buik slapen, het kind zit goed opgeborgen.”

Verloskundige zijn is een blij beroep, stelt hij even later vast. „Het zijn de enige medici waar mensen blij naartoe gaan.”

Toch is dit niet altijd het geval, weet De Jong uit ervaring. „Onlangs is nog een kindje na 33 weken zwangerschap overleden. Ook heb ik meegemaakt dat een kind pas bij de geboorte het syndroom van Down bleek te hebben. Dat zijn moeilijke dingen.”

Mieke heeft er zin in gekregen. „Als ik niet word ingeloot, kan ik altijd nog verpleegkunde gaan studeren. Maar nu heb ik het gevoel gekregen: „Yes, dit wil ik gaan doen.”

Opleidingen voor verloskunde kun je volgen aan de Verloskunde Academie van Amsterdam en Groningen, de Vroedvrouwenschool Maastricht, de Rotterdamse Opleiding tot Verloskundige en de Hogeschool Zeeland in Vlissingen.

Bij de eerste vier opleidingen doe je vier jaar verloskunde en ontvang je een Nederlands diploma, bij de laatste doe je eerst een jaar verpleegkunde, dan drie jaar vroedkunde aan de Hogeschool Antwerpen, daarna weer een jaar verpleegkunde in Vlissingen en ontvang je een Belgisch diploma vroedkunde en een Nederlands hbo-v-diploma. Zie verder www.knov.nl, www.verloskunde-academie.nl (Amsterdam en Groningen), www.vroedvrouwenschool.nl (Maastricht), www.srov.nl (Rotterdam) en www.hz.nl (Vlissingen).

Reacties (9)

Leonie
bezorger
Quote bericht
aantal posts:3

Ik was afgelopen week op de studiebeurs in Utrecht. En daar vertelde de nederlandse verloskunde opleiding, dat je minstens HAVO moet hebben maar dat je NIET aangenomen wordt met een propedeuse HBO-V of een ander dergelijk propedeuse. Je moet dus eerst een gehele HBO opleiding hebben of gewoon je HAVO voor je aan de opleiding in Nederland kan beginnen. Maar dat is toch raar?, als je een jaar propedeuse haalt is dit toch een hoger niveau dan HAVO? Ik heb zelf eind dit jaar mijn MBO niveau 4 en wil waarschijnlijk ook de opleiding tot vroedkunde in Belgie gaan volgen, omdat het voor mij gewoon niet van toepassing is om het hier binnen 2 jaar in Nederland te kunnen doen. En waarom raden jullie het zo af om in Belgie te gaan studeren, want als je nu geen andere keus hebt zoals ik?! dank je wel
Miekie
bezorger
Quote bericht
aantal posts:3

Hoi Leonie, de opleiding in Belgie is ontzettend leuk! Door omstandigheden kan ik niet doorgaan met de combi HBO-V en verloskunde. Wel heb ik twee dagen Antwerpen 'meegemaakt'. Je bent niet alleen heel erg gericht ben op verloskunde, maar ook de verpleegkundige vaardigheden krijg je onder de knie. Je moet er alleen wel tegen kunnen om van 9 uur tot 17 uur college te krijgen en dit vijf dagen in de week. Dit schijnt nogal intensief te zijn. Als je MBO heb gehad, lijkt me wel dat je meer kennis enz. hebt om verloskundige te worden, maar mss zit je dan juist niet op het niveau van verloskunde. Ik heb gehoord dat verloskunde een universitaire opleiding gaat worden, dus als jij van MBO gelijk naar een vergelijkbare universitaire opleiding wilt, lijkt me dit een grote stap. Maar waarom je niet met je propedeuse daarna toe kan gaan, is mij onduidelijk. Ik studeer nu HBO-V op CHE en dat bevalt mij prima. Mss ga ik na deze jaren als nog verloskunde doen in Belgie, omdat ik het leuk vind.
Leonie
bezorger
Quote bericht
aantal posts:3

Ja, het lijkt mij gewoon ook onwijs leuk en interessant! Intensief zal voor mij zeker wel moeilijk gaan worden, maar natuurlijk wel een uitdaging! Maar eigenlijk raad jij het mij af?
Miekie
bezorger
Quote bericht
aantal posts:3

Nee, ik wijs je het zeker niet af, eerder aan! Het is een ontzettende leuke opleiding, alleen vrij moeilijk. De combinatie is een anderhalf keer méér studiebelasting, maar dat vind ik niet gek: je doet twee opleidingen in 5 jaar. Terwijl je alles in Nederlandse versie zou doen, zou je in totaal 8 jaar bezig zijn! Duzzz. het is moeilijk, maar leuk én leerzaam! Groetjes Mieke P.S. laat je even weten wat je keuze is geworden?
kelly
bezorger
Quote bericht
aantal posts:1

Hallo miekie ik had een vraagje. Ik had namelijk gehoord dat er maar 25 studenten worden aangenomen voor de opleiding verpleegkunde/vroedkunde in Vlissingen/Antwerpen. Weet jij misschien hoe dit zit? Groetjes Kelly
Miekie
bezorger
Quote bericht
aantal posts:3

Hoi Kelly, het klopt dat je één van de 25 moet zijn. Maar de kans dat je dat bent is best wel groot. Ik ben vorig jaar begonnen in een klas van 29 personen die allemaal de combinatie wilden doen. Er vielen veel mensen af omdat zij alleen HBO-v gingen doen of totaal een andere opleiding. We begonnen in Antwerpen dit jaar met 21 personen, waarvan 5 totaal nieuwe mensen die vanuit een andere school kwamen. Dus er vallen best mensen af... en de kans dat jij dus mee mag doen in Antwerpen is heel groot. denk je hem ook in Vlissingen/ Antwrepen te gaan doen? Veel succes! Mieke
Leonie
bezorger
Quote bericht
aantal posts:3

Ik heb mijn keuze laten vallen en mij ingeschreven in België Turnhout! Ben daar eerst wezen kijken en heb mij in februari ingeschreven via internet en post maar tot nu toe nog geen reactie gehoord van de school. Wat zou ik nu moeten doen?? Ik heb ook al gemaild maar krijg daar ook geen reactie op. Zou het verstandig zijn om mij ook in te schrijven in Antwerpen? misschien meer kans dan? help groetjs, Leonie
tessa_2211
bezorger
Quote bericht
aantal posts:1

Ik ga waarschijnlijk de opleiding in Vlissingen doen, ik ga iig 24 april kijken voor een kamer. Wie gaan er nog meer allemaal hier naartoe behalve misschien Kelly? Zou graag in contact willen komen met eventuele nieuwe medestudenten!!! Groetjes Tessa
Leviera
bezorger
Quote bericht
aantal posts:1

Hallo,

Is er iemand die inderdaad naar België is gegaan? Zoja, zou je het aanbevelen? Hoe is het wonen (op kamers) daar? Bij voorbaat dank voor je info! Groetjes! Jen