Geen typmiep maar duizendpoot
Secretaresses, ze zijn er in vele soorten en maten. Eén ding hebben ze gemeen: ze willen niet gezien worden als een typmiep. De vergelijking met een drukke duizendpoot klinkt stukken beter. En eerlijk is eerlijk, deze omschrijving doet meer recht aan het visitekaartje van veel bedrijven.
Echt rustig een gesprek voeren is er niet bij. Na de eerste kennismaking rinkelt de telefoon al. „Delta Makelaardij, goedemiddag.” Marianne van Antwerpen staat een klant vriendelijk te woord. Makkelijk schakelt ze vervolgens over en somt ze de voordelen op van haar werk. Niet voor lang, een collega staat te dralen rond de tafel. „Weet jij het wachtwoord van dit computerprogramma?” Marianne springt op en helpt de makelaar uit de brand.
„Geen dag is hetzelfde. Er is altijd wat. Dat maakt het werk als secretaresse zo leuk”, legt de 21-jarige Marianne van Antwerpen uit. Ze werkt sinds drie jaar bij Delta Makelaardij in Ridderkerk. Daarvoor volgde ze de korte mbo-opleiding commerciële administratie.
Verzorging
Op de middelbare school lag haar interesse nog elders. „Ik heb vbo verzorging gedaan. Maar ik ben niet geschikt om iedere dag mensen wakker te maken en te wassen. Daarom koos ik uiteindelijk een andere richting.”
Rianne Verhoeven staat voor dezelfde keus. De 16-jarige havo-scholiere van het Wartburg College moet dit jaar examen doen. Het beroep van secretaresse lijkt haar geweldig. „Ik wil dit al erg lang. Meisjes willen altijd de verzorging in. Maar ik hoor van anderen dat je daar weinig echt contact met mensen hebt; je werkt als een machine.”
Typediploma
Marianne schildert een beeld van haar werkzaamheden. „Iedere ochtend verwerk ik alle woningmutaties in een centrale database van de Landelijke Makelaars Vereniging. Verder zoek ik de post uit, werk onze eigen internetsite bij, maak afspraken voor bezichtigingen en houd de etalage actueel. Het opstellen van koopaktes krijgt altijd voorrang, daar verdienen we tenslotte geld mee.”
Spottend wordt een secretaresse wel eens typmiep genoemd. „Ik kan het me wel voorstellen dat mensen zoiets zeggen. Tijdens mijn vorige baan, op een architectenbureau, tikte ik wel zes brieven op een dag. Maar bij Delta voel ik het zeker niet zo, daarvoor is de afwisseling te groot. Noem me liever een duizendpoot. Al blijft een typediploma natuurlijk wel handig.”
Klanten krijgen bij binnenkomst als eerste met Marianne -zelf ook bezitter van een woning- te maken. „Als secretaresse ben je het visitekaartje van het bedrijf. Achter de balie, maar ook aan de telefoon. Ik probeer altijd glimlachend te telefoneren, dat klinkt een stuk vriendelijker aan de andere kant van de lijn.”
Die tip kent Rianne inmiddels. De scholiere liep al eens een korte periode stage bij een makelaarskantoor. „Ik kon lang niet iedereen helpen en moest regelmatig doorverbinden. Zolang je vriendelijk blijft, is dat geen probleem. Ik kreeg echter ook eens een Hongaar aan de telefoon. Tja, toen viel ik stil.”
Een fout is menselijk. Marianne herinnert zich één blunder als de dag van gisteren. „Ik zat een keer met mijn rug naar de balie om te overleggen met mijn collega’s. Ineens hoorde ik een donkere mannenstem. Van schrik gilde ik. Toen schaamde ik me behoorlijk. Die man stond al een poosje aan de balie.”
Collega's
Marianne ervaart weinig stress tijdens haar werk. „Je moet rustig blijven en prioriteiten stellen. Soms komen de collega’s achter elkaar bij mijn bureau met werk. Dan leg ik uit wat ik eerst doe en wat later aandacht krijgt. Zolang je daarin duidelijk bent, is er niets aan de hand.”
Marianne heeft nog een advies voor Rianne. „Volg een opleiding. Dan beheers je al enkele basisvaardigheden zoals notuleren en brieven schrijven. Verder leer je tijdens een stage ontzettend veel.”
Rianne is van plan om na haar studie de sprintopleiding voor directiesecretaresse te volgen. De verhalen van de Delta-secretaresse sterken haar in die keuze. „Je zit hier een uurtje en dan zie je al hoeveel verschillende dingen je moet doen. Als er hier een vacature komt, solliciteer ik meteen.”
Marianne zal voorlopig niet vertrekken. Op de vraag of ze onmisbaar is, antwoordt de secretaresse bescheiden. „Ze vinden het vervelend als ik er niet ben.” De collega’s aan de andere kant van de kantoorruimte stemmen daar driftig knikkend mee in.
Niet alle secretaresses zullen een specifieke opleiding hebben gevolgd. Bij veel bedrijven en instellingen kunnen studenten met een commerciële of administratieve achtergrond prima terecht. Voor een echte secretaresseopleiding zijn er de volgende mogelijkheden:
met vmbo of havo naar meao, richting secretarieel of Schoevers College
met havo of vwo naar Hogeschool Schoevers
Er zijn nog geen reacties geplaatst.