Bouwen aan een balie van hout
„Nee, timmerman is niet de juiste benaming. Noem ons maar interieurbouwers.” Gersom Baas (23) maakt dagelijks meubelstukken op maat voor bedrijven en particulieren. Voor vmbo-leerling Peter van de Vreede (16) van het Calvijn College in Krabbendijke is het duidelijk: „Dat wil ik ook.”
Het bedrijf waar Gersom werkt is Peter niet onbekend. Hij liep er in december twee weken stage. „Dat is me een stuk beter bevallen dan de stage in de bouw die ik ervoor deed. Het fijne maatwerk ligt mij wel.”
Twee weken lang reed Peter vanuit zijn woonplaats Krabbendijke op zijn brommer naar Kapelle, waar het bedrijf gevestigd is. De eerste week liep hij mee in de werkplaats, de tweede week ging hij met Gersom op karwei in Naaldwijk. Daar moesten zij het interieur van een school plaatsen. Peter: „Leuk om eens buiten de provincie te werken. Normaliter kom ik niet verder dan Bergen op Zoom.”
Ook Gersom vindt het niet erg om de weg op te gaan. „Bij ons is het de afspraak dat je het meubelstuk dat je gemaakt hebt ook zelf plaatst. Maar ik zou zelf wel wat vaker op karwei willen gaan. Dan ben je wat meer eigen baas en heb je meer verantwoordelijkheid.”
Materialenkennis
Gersom kreeg interesse in de interieurbouw door een oom die erin actief was. „Ik heb ook in de bouw stage gelopen, maar daar ik miste het fijne werk. Ik ben toen naar mijn decaan gegaan om meer informatie over de opleiding tot interieurbouwer. Maar hij had niet eerder van dat vak gehoord. Het kostte veel moeite en tijd om uit te zoeken waar ik die opleiding kon volgen.
Uiteindelijk ben ik in Dordrecht terecht gekomen, bij het Da Vincicollege. Ik volgde de beroepsbegeleidende leerweg (bbl): twee jaar lang ging ik per week vier dagen werken en een dag naar school.”
Door de bbl-opleiding te volgen had Gersom niveau 2 in de kwalificatie van de meubelbranche behaald. Daarna volgde hij twee jaar lang een avondopleiding tot niveau 3: allround interieurbouwer. Plannen voor een volgende opleiding heeft Gersom niet.
De jonge interieurbouwer heeft naar eigen zeggen „best wel wat aan de opleidingen gehad. Om een computergestuurde machine te kunnen bedienen, moet je er wel het een en ander vanaf weten. Ook materialenkennis is belangrijk, bijvoorbeeld welke lijmsoort je het beste kunt gebruiken.”
Balie
De mooiste opdracht vinden beide jongens het maken van een balie. Gersom: „Hoe ronder, hoe mooier. Al die rondingen vormen een uitdaging van jewelste.” In de werkplaats van Gersoms werkgever, Intra Kapelle, staat een balie dan ook vooraan. „Deze had al geplaatst moeten zijn, maar er is brand uitgebroken op de plaats waar de balie moest komen.”
Leermeester Bram van der Heijde (53) haalt een doek over het werkstuk. De ervaren interieurbouwer heeft jaren geleden een cursus gevolgd zodat hij stagiairs kan begeleiden. „De basiscursus duurde vier dagen. Sindsdien ga ik elk jaar terug voor een bijscholingsdag.” Intra Kapelle is door de Stichting Hout & Meubel (SH&M) erkend als leerbedrijf.
Tevreden
Van der Heijde is heel tevreden over de stageperiode van Peter. „Hij is handig genoeg en wil best werken. Dat heb ik ook wel eens anders meegemaakt. Ons beleid is dat stagiairs direct ingezet worden in het productieproces. Ze hoeven niet alleen te vegen, maar mogen laten zien wat ze kunnen.”
Over andere stagiairs van het Calvijn College heeft Van der Heijde evenmin te klagen. „Het zijn gemotiveerde leerlingen. In de afgelopen jaren hebben we er drie aangenomen, van wie Gersom de eerste was. Ik verwacht dat we ook voor Peter wel een plekje hebben.”
Werk genoeg dus. „Ja, wij blijven groeien. In 1981 begonnen we met twee man in de werkplaats, nu lopen er negen rond. De opdrachten komen vooral via mond-tot-mondreclame binnen. Zo’n 30 procent komt van buiten de provincie, tot Friesland toe.”
De interieurbouwers werken sinds 1 januari in een geheel nieuwe loods, die vorig jaar achter het bestaande pand is gebouwd. Een rondje door de werkplaats leert dat er ook een aantal nieuwe machines bijgekomen is. Een zaagmachine maakt een oorverdovende herrie. Peter zet zijn oordoppen op. „Ik kan met de meeste machines al redelijk overweg, omdat we daar op school ook mee werken. De freesmachine mag ik alleen onder begeleiding bedienen. Als ik dit zo zie, krijg ik zin om direct aan de slag te gaan.”
Vooropleiding tot allround interieurbouwer
- vmbo (vier jaar)
- mbo meubelmaker via beroepsbegeleidende leerweg (bbl, twee jaar) en daarna avondopleiding (twee jaar) of via beroepsopleidende leerweg (bol, drie jaar)
Scholen met deze mbo-opleiding
- Hout- en Meubileringscollege in Amsterdam en Rotterdam en zo’n twintig regionale opleidingencentra (roc)
- meer informatie: www.ontdekhout.nl