Broodje twijfel
„Brood, daar zit wat in.” Vollegraanproducten bevatten immers tal van gezonde bouwstoffen, vitamines en mineralen. Er is echter een probleempje. Vooral volkorenbrood bevat een bestanddeel dat mineralen bindt zodat de darmwand ze niet goed kan opnemen.
Brood, en in het algemeen granen en graanproducten, zijn een belangrijke bron van ijzer in de voeding. Ze zorgen voor 28 procent van de ijzerinname van jonge vrouwen en 20 procent van de zinkinname. Tenminste, als de opname probleemloos verloopt. En dat lijkt niet het geval. „Als voornamelijk volkoren graanproducten worden gegeten, is een serieus zinktekort verre van denkbeeldig”, vreest dr. Gert Schuitemaker.
Volgens prof. dr. Wim van Dokkum zouden mensen kunnen overwegen wat meer bruinbrood te eten. „Dit bevat veel minder fytinezuur dan volkorenbrood en toch nog een behoorlijke hoeveelheid voedingsvezel. Op zich heb ik geen probleem met volkorenbrood. Het gaat er ook om wat je de rest van de dag eet. Van belang zijn een gevarieerde voeding en de juiste combinaties.” Lees het hele artikel vandaag in de bijlage Spectrum van het Reformatorisch Dagblad.
Lees het hele artikel vandaag in de bijlage Spectrum van het Reformatorisch Dagblad.
Reacties (3)
ikuh redacteur | dinsdag 13 maart 2007 - 22:55 | ![]() |
aantal posts:453 | klus helemal gen brood dus ja!! |