Yord herfst logo
Home      Zoeken      

    Met 80 kilo aan spaghetti hangen

    Delftse studenten bouwen bruggen met Italiaans deegwaar

    DELFT - Gooi spaghetti in een pan kokend water en binnen de kortste keren heb je een lekker bord eten. Plak ongekookte spaghettislierten met een lijmpistool aan elkaar en binnen no time bouw je een brug. Waar je ook nog eens 1000 euro mee kunt winnen. Studenten van de Technische Universiteit Delft deden donderdag tijdens de landelijke Spaghetti Bruggenbouw Wedstrijd een poging.

    Studenten van de Technische Universiteit Delft zijn aan de slag met 1 kilo spaghetti.

    Studenten van de Technische Universiteit Delft zijn aan de slag met 1 kilo spaghetti.

    In de collegezaal is het doodstil. Felle spotlights zijn gericht op een hefboomconstructie. Daarbovenop staan bruggen, warempel gemaakt van Italiaanse deegwaar. Juryleden hangen gewichten aan de spaghettibouwwerken. Met zijn overspanning van een meter lijkt het alsof er in elk bouwwerk zakkenvol deegwaar zitten. Schijn bedriegt echter. Er is slechts gebruikgemaakt van 1 kilo spaghetti. Het bouwwerk dat het meeste gewicht kan dragen, krijgt een prijs.

    …lijmpistool in de aanslag…

    …lijmpistool in de aanslag…

    Het bouwwerk dat in de hefboomconstructie is bevestigd, hangt steeds krommer. Nog breekt de deegwaar niet. Zwaarder en zwaarder helt-ie over. Dan, splatsj. Het bouwwerk knalt uit elkaar. De spaghetti vliegt door de collegezaal. Tot 3 meter hoogte. Gejoel klinkt. Martin Flint (23): „En daar zit dan vijftig manuur in. In één keer kapot.”

    …brug in aanbouw…

    …brug in aanbouw…

    Martin heeft samen met Jan-Paul Rost, studiegenoot van de opleiding civiele techniek, wekenlang aan de brug gebouwd. Ze wilden „voor de lol en de prijs” meedoen aan de landelijke Spaghetti Bruggenbouw Wedstrijd, georganiseerd door Het Gezelschap Praktische Studie. Jan-Paul, grijnzend: „Toen we op de studentenkamer van Martin aan het lijmen waren, dacht ik echt: Waar ben ik aan begonnen?” Martin: „Jij hebt nog niet zo veel te klagen. Ik heb in de lijmlucht moeten slapen.”

    Lasagnebladen
    De spaghettibrug moet volgens de studenten honderd keer zo veel kunnen dragen als zijn eigen gewicht. Een kort rekensommetje volgt. „We moeten hem nog wegen, maar er zit rond de 800 gram deegwaar in de brug. Inclusief de lasagnebladen als wegdek. Dus 80 kilo moet-ie kunnen dragen.” Durft Jan-Paul er met zijn bijna 80 kilo aan te gaan hangen? Even slaat bij hem de vertwijfeling toe. „Uhhm, ja, als je het zo stelt. Ik durf m’n leven er niet aan te wagen.” Uiteindelijk blijkt de constructie 87 kilo te kunnen dragen. Maar de brug weegt dan ook iets meer dan gedacht: 939 gram. Het levert hem de derde prijs en daarmee 250 euro op. Jan-Paul: „De 30 euro spaghettikosten halen we er zo mooi uit.” Student Peter van Tol wint uiteindelijk met een brug die ruim 102 kilo kan dragen: ongeveer 108 keer het gewicht van zijn pastaconstructie.

    …eind in zicht…

    …eind in zicht…

    Aan de bruggen konden de studenten net zo lang werken als ze wilden. Als ze hun product deze donderdagmiddag maar presenteerden. Voor de teambouwwedstrijd lag dat anders. Donderdagochtend konden groepjes van vier drie uur lang werken aan een minibrug. Ook van spaghetti.

    „Het gaat om de deadline”, zegt Yannick Liem (19). „Onder spanning en tijdsdruk moet je ook kunnen presteren.” Met een lijmpistool gaat hij de spaghettibuisjes te lijf. Vier, vijf buisjes op elkaar moet wat meer stevigheid opleveren. Opeens gaat er een bel. Einde oefening. Tijd voor de spaghettilunch.

    Reacties (2)

    btb
    stagiair
    Quote bericht
    aantal posts:52

    lijk me ook leuk om e spaghetti brug te bouwe
    iems
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:137

    kei mooie brug jullie hebben die 1000 euro echt wel verdiend!! kanp man, daar moet je ook echt geduld voor hebben zeg, nou ik hoor het nog wel of je hum gewonne heb denk, groetjes en veel suc-6 verder daar op tu
     Ik hou van Willem!