Vergezichten
Hoek van de luiaard
Er is een Spaanse internetpagina, waar veel leerlingen gebruik van maken: ”el rincon del vago”. Dat betekend: ”de hoek van de luiaard”. Op die pagina staan tienduizenden kant en klare werkstukken. Sommige zijn heel slecht met veel taalfouten, maar er staan ook heel goede op.
Dat is natuurlijk heel handig als je lui bent, je hoeft alleen maar een goede te zoeken en je hebt al een werkstuk.
Om dat te voorkomen, moeten we soms werkstukken met de hand schrijven. Er zijn ook leraren die soms, als er eigenlijk een werkstuk over een boek gemaakt moet worden, gewoon een repetitie afnemen, want anders gebruiken we toch werkstukken van anderen.
Ik vind het prima dat je informatie kunt gebruiken uit andere werkstukken, maar het letterlijk overnemen vind ik toch te ver gaan.
Alice Coster (14), Spanje
Gemeentedag
Pas hadden we onze jaarlijkse picknick van de kerk in een park dat een halfuur rijden van Carterton vandaan ligt. Het was heel gezellig. We gingen in een paar groepen uiteen: ouderen, tieners en de jongere kinderen. De dag begon om tien uur, hoewel je kon komen en gaan wanneer je wilde.
Van tien tot elf uur was er iets te drinken en wat te eten, terwijl er gewacht werd op de mensen die nog moesten komen. Vervolgens hadden we van elf tot twaalf uur in de verschillende groepen Bijbelstudie of een Bijbelse quiz. Om twaalf uur kwam iedereen weer bij elkaar om te lunchen. Iedereen bracht zijn eigen broodjes mee.
Voor de middag stonden er verschillende activiteiten op het programma, zoals voetbal, een wandeltocht door het bos en zwemmen in de nabijgelegen rivier. Halverwege de middag vertrok iedereen weer naar huis. Het weer was prachtig en iedereen genoot van de activiteiten.
Matthew Bosch (17), Nieuw-Zeeland
Verdwaalde pikkewyn
’n Heeltemal verdwaalde koningspikkewyn (een soort pinguin, MW) het eergister by Thyspunt uitgeswem, ’n strand tussen Oesterbaai en Kaap St. Francis.
’n Direkteur van die demografie-eenheid sę dat dit die derde frats besoek van die soort pikkewyn is. Die koningspikkewyn kom in die kouer klimaat van die su-Antarktiese eilande voor, en is nie aangepas vir die Afrika-hitte nie.
Die vorige twee kere was omtrent op presies dieselfde tyd in die jaar, in Januarie, toe die pikkewyne uitgeswem het. Die direkteur sę dat dit toegeskryf kan word aan die verveerproses van die pikkewyne. Wanneer die koningspikkewyne verveer gaan hulle nie in die see in nie, omdat hulle dan nie waterdig is nie, hulle gaan dus op land om te verveer.
Die verdwaalde pikkewyn word nou in ’n rehabilitasie-sentrum versorg omdat hy aan hitte-uitputting en ontwatering ly.
Ek dink dat dit goed is dat die dierewęreld bewaar en opgepas word en sulke diere gerehabiliteer word, maar dink dat daar party keer te veel geld aan gespandeer word. Daar is mense wat sterf omdat hulle nie mediese behandeling kan bekostig nie. Die mens het ’n siel en diere nie.
Martin van Nieuwkoop (17), Zuid-Afrika
Er zijn nog geen reacties geplaatst.