Yord herfst logo
Home      Zoeken      

    Verlies geen geld door internetbankieren

    Driekwart van de internettende jongeren regelt zijn bankzaken via het web. Dit is een van de uitkomsten van de jaarlijkse Internetmonitor van marktonderzoeksbureau Trendbox die donderdag is gepubliceerd.

    Voor de Internetmonitor ondervroegen de onderzoekers 906 internetgebruikers over hun surfgedrag. Van alle internetters geeft 71 procent aan bankzaken via het web te regelen. Vorig jaar was dit nog 60 procent. Onder jongeren is het percentage met 74 dit jaar nog een fractie hoger.

    Enkele tips om het internetbankieren zo veilig mogelijk te laten verlopen.

    - Houd je pincode altijd geheim. Voor het gebruik van internetbankieren heb je een paslezer, een bankpas en een pincode nodig. Niemand kan een geldige reden hebben om naar je pincode te vragen. Onthoud liever je pincode in plaats van deze op te schrijven.

    - Laat niemand meekijken als je het wachtwoord en de pincode intoetst.

    - Gebruik geen voor de hand liggende wachtwoorden en verander ze regelmatig.

    - Laat je computer nooit onbewaakt achter als je internetbankiert. Op dat moment zijn namelijk al je gegevens vrij toegankelijk voor iedereen die in de buurt van je computer kan komen.

    - Controleer je opdrachten voordat je ze verzendt.

    - Vergeet niet uit te loggen als je klaar bent met internetbankieren.

    - Bewaar je paslezer altijd gescheiden van je bankpas. Dit voorkomt fraude.

    - Wees voorzichtig met het verstrekken van persoonlijke gegevens. Steeds vaker proberen criminele bendes op geraffineerde wijze mensen persoonlijke en financiële gegevens te ontfutselen door hen te misleiden.

    - Zij maken bijvoorbeeld gebruik van nepwebsites, die als twee druppels water op websites van banken lijken. In een e-mail die zogenaamd afkomstig is van de bank ontvangt de klant het verzoek om, via een in de e-mail geplaatste link, vertrouwelijke gegevens te verstrekken.

    - In een later stadium probeert men fraude te plegen met de verkregen gegevens.

    - Controleer je bankafschriften op verdachte geldopnames of overschrijvingen. Als je denkt dat er sprake is van fraude, is het raadzaam om contact op te nemen met je bank.

    - Maak regelmatig een reservekopie van belangrijke bestanden.

    Bron: www.consumentenbond.nl. en www.frieslandbank.nl

    Reacties (1)

    sgoliertje
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:100

    dank u voor de tips