Yord herfst logo
Home      Zoeken      

Slechts een getemde leeuw

ZEIST - Alleen maar waarschuwen tegen speelfilms zet volgens  geen zoden aan de dijk. De christelijke gereformeerde predikant uit Zeist wil zelf ook kritisch in de spiegel kijken. „Paulus kende zijn cultuur. Weten wij wel goed wat er aan de hand is?”

Ds. M. J. Kater

Ds. M. J. Kater


Wie de beeldcultuur in de kerk een plek wil geven, is bij ds. Kater aan het verkeerde adres. „Neem het Oude Testament. De Israëlieten woonden te midden van heidense volken die leefden in een beeldcultuur. Maar God zei tegen Zijn volk: „Voor jullie geen beelden.”

Neem ook het Nieuwe Testament. De Grieken gingen graag naar het theater. Ik lees nergens dat Paulus om het Evangelie te brengen een toneelstukje ging uitvoeren. Hij beperkte zich tot de verkondiging van het Woord. God werkt in Zijn dienst via de oorpoort naar het hart. De levende verkondiging van het Woord gaat boven een powerpointpresentatie.”

De Zeister predikant wordt niet in verwarring gebracht door het tegenargument dat de Heere Jezus door gelijkenissen sprak. „Allereerst vertélde de Heere die gelijkenissen. Hij sprak beeldend. Bovendien was het Zijn doel niet om daarmee alles voor iedereen duidelijk te maken, maar juist zaken te verbergen voor mensen die niet in Hem geloofden.”

Maar hoe zit het dan met de zogenaamde christelijke speelfilms over het leven van Bijbelse personen als Mozes? Ds. Kater gruwt daarvan. „Het werk van de Heilige Geest naspelen is onmogelijk. Daar is het te heilig voor. Via computersimulatie is het mogelijk de Rode Zee uit te drogen. Mag je zo omgaan met wonderen van God?

Om die reden vind ik het minstens zo verwerpelijk om geestelijke emoties na te spelen. Neem een film over het leven van Luther. Moet een acteur de toespraak van de hervormer voor de Rijksdag in Worms naspelen? Moet in zo’n film een biddende Luther ten tonele worden gevoerd? Dat is voor mij echt een paar stappen te ver.”

Ds. Kater erkent dat grote delen van de gereformeerde gezindte vrij massaal naar speelfilms kijken. Een zorgelijke ontwikkeling, meent hij. „Beelden roepen emoties op. Er treedt een zekere verzadiging op, waardoor er steeds een schepje bovenop moet. Het moet schokkender en heftiger.”

Ook het aspect van de tijdsbesteding weegt zwaar voor de Zeister predikant. „Afgezien van elementen in een film die duidelijk tegen Gods geboden ingaan, vraag ik me af waarom en waarvoor we de tijd van God hebben gekregen. Hier ligt een grote valkuil. We moeten de discussie over speelfilms niet los zien van de rest van het leven. We zijn er niet mee klaar om alle films buiten ons blikveld te plaatsen. Hoe besteden we dan de tijd? Of blijven we van binnen een leeuw die we alleen een beetje temmen? Dan verandert er niets aan onze innerlijke leegte.”

Wat is het principiële verschil tussen met het hele gezin kijken naar een film over het leven van koningin Juliana of gezamenlijk gaan sjoelen, oppert ds. Kater. „Dan kunnen kinderen ook een verkeerde drang om te winnen krijgen of in het vuur van de strijd op zondige wijze tegen elkaar gaan schreeuwen. We moeten wel dingen eerlijk blijven benoemen. Uiteindelijk kom ik dan toch weer op de vraag uit hoe we in ons leven de geestelijke leegte opvullen.”

De Zeister predikant roept in dit verband scholen op blijvend te investeren in het ontwikkelen van een luisterhouding door het vertellen van verhalen. „Kerk, school en gezin moeten een eenheid blijven vormen. Laten we geestelijk tegenwicht bieden. De wereld leeft in een amusementscultuur en heeft niet meer dan brood en spelen. Misschien moeten wij in deze discussie soms concrete antwoorden schuldig blijven. Maar als Gods Woord echt voor ons gaat leven, lossen veel vragen vanzelf op.”

Klik hier voor het dossier Jongeren en films.

Reacties (4)

psychiaterinopleiding
correspondent
Quote bericht
aantal posts:180

het leven word steets ernstiger...
nella
bezorger
Quote bericht
aantal posts:34

Tja, psychiater,....je moet je voorbereiden op het leven ná dit leven en dat gaat niet door een hele avond films te willen kijken!
PieterStad
bezorger
Quote bericht
aantal posts:36

Je moet je voorbereiden op het leven na dit leven? Volgens mij ben je dan verkeerd bezig. Je moet leven met God en je leven (dus dit leven) door Hem laten leiden. Dan mag je in dit leven Zijn Liefde uitstralen en doorgeven aan anderen. De eeuwigheid is dan het perspectief waarin we in dit leven houvast vinden. Het gevaar van een nadruk op dit leven als voorbereidingstijd op de eeuwigheid is dat het mensen niet om God maar om de hemel te doen is. Een gang van zaken die ik maar al te veel in mijn omgeving zie... Het gaat niet om eeuwig geluk, het gaat om God, zowel in dit als in het toekomende leven.
HAJ
bezorger
Quote bericht
aantal posts:43

@ PieterStad Hier zie je toch iets niet helemaal juist. Je moet je voorbereiden op het leven na dit leven! Dat is iets waar heel de bijbel van spreekt! Ik zou me wel 10 keer bedenken voor ik durfde zeggen dat je dan verkeerd bezig bent! En uit de opmerking van Nella kan ik niet opmaken of het haar om de hemel of om een leven met God te doen is! Ga van het positieve uit! Natuurlijk moet je ook nu al zoeken naar een leven met God! Maar is het niet de wens van al Gods kinderen om zonder zonden en met Christus te zijn? Streef er maar naar, maar in dit leven bereik je het nooit! Dus... Schik u om uw God te ontmoeten! Bereid je voor op het leven na dit leven! Dat leven met God IS het eeuwige geluk, daar gaat het volgens mij wel degelijk om! Zegt Paulus niet dat dat de prijs is? De roeping Gods? Het wit waar hij naar jaagt of hij het ook grijpen mocht? De kroon die voor hem is weggelegd? Bereid je voor, dan ben je volgens mij goed bezig!