Stille tocht voor Jesse
Zo’n 1500 mensen liepen mee in een stille tocht voor de vermoorde 8 jarige Jesse uit Hoogerheide. Mooi gebaar!, luidt de stelling. Tamara: „Goed dat mensen aan een stille tocht meedoen.” Mayke vraagt zich af wat het nut van zo’n tocht is.
„Meelopen in tocht is afwijzen van geweld”
„Goed dat mensen ervoor kiezen aan een stille tocht deel te nemen. Zo’n tocht biedt de gelegenheid om een goed na te denken over wat geweld kan aanrichten. Daarmee is dit eigenlijk ook een manier om je boosheid en je onmacht te uiten en om mee te leven met de familie.
Als je meeloopt, laat je daarmee ook iets van afkeuring zien. Je wijst daarmee geweld af en wilt eigenlijk zeggen dat dit in de toekomst niet meer mag voorkomen. Of dit uiteindelijk ook het geval is? Ik hoop het, maar dat is lastig te zeggen.
De kans op massahysterie kan groeien als je met zo veel mensen bij elkaar een tocht loopt. Maar je kunt in het uiten van emoties elkaar wel troosten. Je ziet ook dat veel mensen bloemen en knuffels meenemen en die achterlaten bij bijvoorbeeld de school of de straat van de overleden persoon. Dat is begrijpelijk, maar van mij hoeft het niet.
Ik zie een stille tocht gewoon als een stukje eerbetoon en als het herdenken van degene die is vermoord.”
Tamara Deelen (14), Streefkerk
„Stille tocht wordt bijna ritueel”
„Wat is het uiteindelijke nut van een stille tocht? Op zich is het goed om op deze manier je meeleven te tonen en je gevoelens te uiten. Maar het lijkt bijna een ritueel te worden: als er iemand door geweld om het leven komt, wordt er een stille tocht gehouden. De waarde ervan neemt af, het hoort er bijna bij.
Ik vraag me ook af of mensen veranderen door zo’n stille tocht. Zou die in de toekomst geweld voorkomen? Een crimineel laat zich door zo’n stille tocht niet zomaar weerhouden van slechte daden.
Ik weet niet of ik, als bijvoorbeeld mijn broertje zou zijn vermoord, op een stille tocht zou zitten te wachten. Als familie wil je dan bij elkaar zijn, mogelijk niet zo veel heisa. Daarbij heeft het voor het ventje zelf geen enkel nut meer. Je krijgt hem er niet mee terug.
Een stille tocht kan ook bijna als buurtevenement worden gezien, waarbij mensen na afloop nog even gezellig met elkaar samenzijn. Dat lijkt me niet gepast. Als buurt is het goed om afscheid te nemen van een kind dat op zo’n gruwelijke manier om het leven is gekomen. Maar dat kan ook door te condoleren of door naar de begrafenis te gaan.”|
Mayke de Waal (14), ’s Gravenpolder
Vind jij het ook leuk je mening te geven over bepaalde onderwerpen? Meld je aan via achterkrant@refdag.nl.
Reacties (8)
jantjuuh stagiair | woensdag 6 december 2006 - 20:12 | ![]() |
aantal posts:92 | het is wel zo wat norra zegt je krijgt hem er niet mee terug maar tis wel goed om het te doen |