Yord herfst logo
Home      Zoeken      

Ouders: Moeten we strenger zijn in films?

Twee dikke boeken staan op tafel. Een stapeltje dvd’s ligt ernaast. Wat Calvijn en Brakel te zeggen hebben over ”Het Kleine Huis op de Prairie”, ”Gladiator” en ”The Climb”? „Die zouden deze films afwijzen. Maar onze kinderen worden er zo sterk mee geconfronteerd, dat we het kijken binnen bepaalde grenzen accepteren. We proberen er het beste van te maken.” Drie echtparen delen hun verlegenheid en verontrusting over het mediagebruik in hun gezin.

Ouders in gesprek over het kijken naar films.

Ouders in gesprek over het kijken naar films.



Klik hier om meer te lezen over de geďnterviewde ouders.

„Opvoeden is een hele klus”, verzucht Wilma van den Berg aan het eind van een lang en intensief gesprek. De anderen kunnen het alleen maar beamen. Marja van Kooten: „Het is niet makkelijk grenzen te stellen.” „Uiteindelijk hopen wij door veel met onze kinderen te praten over wat goed en niet goed is, ze een rugzakje mee te geven om de goede weg te kiezen”, knikt Anne-Mieke van Helden.

Haar drie kinderen kunnen nooit zonder toestemming het internet op, of een film bekijken. Alleen zij en haar man kennen het wachtwoord van de computer. Kees van Helden: „We hebben de computer ook bewust in de kamer gezet, zodat er altijd toezicht is.” „Al is het soms wel verleidelijk om hun het wachtwoord te geven. Vooral als je het druk hebt”, lacht zijn vrouw.

Dvd’s zijn voor de drie echtparen geen onbekend verschijnsel meer. In alle gevallen draait er met een zekere regelmaat thuis een film. Kees van den Berg: „We merkten op een gegeven moment dat onze kinderen op woensdagmiddag graag bij vriendjes waren, vooral omdat ze daar tv en video’s konden kijken. We hebben toen besloten thuis dat ook in beperkte mate toe te staan, zodat we er meer grip op kregen. Nu kijk ik vaak op vrijdagavond bewust samen met de jongens naar een film. Je hoeft ze niets te vertellen. Op weg naar de Pieter Zandt lezen ze in de Sp!ts en Metro over de nieuwste films.”

„Dat is best verontrustend”, zegt zijn vrouw bezorgd. „Ze komen zo gemakkelijk buiten de deur aan hun trekken. Het helpt niet om ze thuis overal voor af te sluiten.” Marja van Kooten knikt. „Bij vriendjes of op verjaardagen bij kinderen uit de klas krijgen ze soms van alles te zien. Wel nemen ouders soms contact met je op met de vraag of de kinderen een bepaalde film mogen zien. Dan is het best moeilijk om nee te zeggen.”

De familie Van Kooten kijkt alleen op vrijdag- of zaterdagavond met elkaar naar een dvd. „De kinderen kunnen niets zien zonder dat wij het weten. We willen ook bewust met ze meekijken. Een enkele keer gebeurt het ook dat ze met de oppas naar iets kijken, maar dan weten we om welke film het gaat.”

Grenzen
Waar liggen de grenzen? Van Helden gebruikt graag het voorbeeld van een bakker. „Stel dat hij bij het maken van een cake per ongeluk een stukje poep erin laat vallen. Wie wil die cake nog eten, ook al zegt de bakker dat de smaak er niet onder heeft geleden? Niemand, omdat we bang zijn dat het slecht is voor onze lichamelijke gezondheid. Maar moeten we dan niet net zo voorzichting zijn met onze geestelijke gezondheid? Daarom hebben wij thuis de afspraak dat als er in boeken, computerspelletjes of films zondige elementen voorkomen, die zonder verdere discussie in stukken geknipt de kliko ingaan.”

„We willen bijvoorbeeld geen seksscčnes zien”, zegt zijn vrouw. „Films waarin wordt gevloekt zijn ook taboe”, vult Van Helden verder aan. Van den Berg: „Wij willen ook geen Walt Disneyfilms. Daarin nemen het occulte en magische een veel te grote plek in.” Marja van Kooten: „Er mag ook geen geweld in voorkomen. Waar mensen alleen voor de kick schieten, komt bij ons niet in huis.” „Het gevaar is groot dat de kijker eraan went”, knikt Wilma van den Berg.

Wat er dan bij de familie Van Kooten zoal binnenkomt? „”Het Kleine Huis op de Prairie”, ”Swiebertje”, ”Oorlogswinter”, ”Oliver Twist” en ”Bassie & Adriaan”. Maar uiteindelijk zijn veel dvd’s leeg, zinloos en ijdel”, geeft Jaco van Kooten aan. „Ik heb zelden goede dvd’s gezien.”

Maar zou het dan niet beter zijn helemaal geen dvd’s te kijken? „Met complete mijding red je het niet meer. We moeten accepteren dat dvd’s steeds meer de plaats zullen innemen van het boek. Vroeger leerden ouders hoe hun kinderen met boeken moesten omgaan. Zo moeten we nu kinderen leren bewust om te gaan met dvd’s en hen zo toerusten. Ze moeten zelf leren inzien wat verantwoord is. Gewetensvorming is heel belangrijk. Anderzijds moeten we het verhaal niet kwijtraken: een echte boodschap wordt nog steeds alleen in woorden doorgegeven.”

„Films oefenen een grote aantrekkingskracht op kinderen uit”, constateert Wilma van den Berg. „Verbied je het, dan zijn ze moeilijk meer thuis te houden. Er wordt zo veel over gepraat, tot op het schoolplein toe. Daarom vinden wij het belangrijk dat we al kijkend met onze kinderen erover kunnen praten.”

„Als ouders moet je inderdaad bewust investeren in het aangaan van gesprekken met de kinderen”, denkt Anne-Mieke van Helden. „We kunnen ons er niet makkelijk meer van afmaken.” „Tot een jaar of 12 voed je kinderen op, daarna heb je alleen nog de mogelijkheid ze wat bij te sturen”, schat haar man in. „Vrienden hebben ook een enorme invloed.”

Kinderachtig
Geen van allen heeft kinderen die al de 16 zijn gepasseerd. Toch hebben de zes ouders het gevoel dat discussies zullen toenemen over welke films door de beugel kunnen naarmate de kinderen ouder worden. Marja van Kooten: „Je hebt ook met een groot leeftijdsverschil tussen de kinderen te maken. Daardoor is het soms moeilijk het iedereen naar zijn zin te maken.” „Films als ”Swiebertje” of ”Het Kleine Huis op de Prairie” vindt onze oudste al kinderachtig.”

„Die laatste film is ook erg moralistisch”, stelt Marja van Kooten. „En staat bovendien ver van de gereformeerde leer af”, vindt Van den Berg. „Toch wordt deze dvd ook door reformatorische boekhandels aangeboden, naast bijvoorbeeld een boek van ds. D. Heemskerk over de Dordtse Leerregels. Daar strookt het ”Huis op de Prairie” niet mee. De dominee houdt in die film een korte preek en na het eten wordt er niet gedankt of uit de Bijbel gelezen. Dat gaat toch tegen onze principes in?”

Een moeilijk punt blijft voor de ouders ook hoe ze om moeten gaan met verfilming van boeken. „In de Kameleonfilm zit een blootscčne. Bovendien wordt er in gevloekt. Daarom wil ik die niet in huis”, stelt Anne-Mieke van Helden. „Al blijft het ingewikkeld om kinderen wel toe te staan een bepaald boek te lezen, maar ze geen toestemming te geven de verfilming daarvan te bekijken.”

Veel films die op dvd verschijnen, zijn ook in de bioscoop te zien. Toch geeft geen van allen hun kinderen toestemming daar naartoe te gaan. „Een groot verschil is dat je thuis de mogelijkheid hebt de film uit te zetten als die niet door de beugel kan. De kans dat je in de bioscoop opstapt, acht ik een stuk kleiner”, denkt Van Kooten. „Bovendien zie je in de bioscoop ook ongevraagd allerlei voorfilmpjes”, vult zijn vrouw aan.

„Als je kinderen de ruimte geeft om naar de bioscoop te gaan, is de controle helemaal weg”, vermoedt Van Helden. „Je haalt het hek in één klap weg.” Komt hier ook niet nog iets anders om de hoek kijken? zo vraagt Van den Berg zich af. „Ik herinner mij een artikel in De Saambinder van 2002 over het WK voetbal van 2002. Daarin kwam naar voren dat uit wetenschappelijk onderzoek was gebleken dat er bij ieder doelpunt of iedere misser veel werd gevloekt. De vraag die toen aan de orde kwam, was of je dan daar nog wel naar wil kijken. Dat geldt ook voor allerlei films. Die gaan op zondag in premičre. Met allerlei feestelijkheden eromheen, Gods Naam wordt erin gelasterd en er komen ontoelaatbare scene’s in voor. Kun je het dan wel liefhebben?”

Doopbelofte
Kinderen leggen de grenzen soms anders dan hun ouders, is ook de ervaring van Anne-Mieke van Helden. „Maar dan probeer ik toch duidelijk te maken dat het de plicht van mij als ouder is om hen op te voeden tot eer van God. Dat heb ik beloofd bij de doopvont. Mijn kinderen mogen van mij best anders denken, maar ik ben wel verantwoording schuldig aan de Heere.”

Het is belangrijk kinderen te leren stelling te nemen, stelt Van Kooten. „Kinderen moeten keuzes durven maken, ook als die tegen de groep ingaan.” „Al is het moeilijk wanneer je zelf iets afwijst, terwijl een ander gezin uit de eigen kerkelijke gemeente dat niet doet. Hoe leg je dat een kind uit?” vraagt Anne-Mieke van Helden zich af.

Van den Berg bladert ondertussen in zijn Bijbeltje. „Wordt er van ons als ouders niet vaker een stuk radicaliteit gevraagd? Ik denk aan 2 Timothéüs 3:12. Daar staat dat iedereen die godzalig wil leven in Christus Jezus, vervolgd zál worden. Staat dat niet haaks op onze manier van leven?” Zijn vrouw knikt. „Moeten we niet meer bewuste keuzes maken? Waarin ligt de essentie van het christen-zijn?”

„We kunnen niet schipperen met de aartsvijand van God. Er is geen grijs gebied”, erkent Van Helden. Marja van Kooten: „Het is ook beangstigend hoeveel tijd er in het kijken naar dvd’s sluipt. Er is haast geen tijd meer om je ’s avonds nog eens rustig in Gods Woord te verdiepen. Daarom stimuleren we bijvoorbeeld op zondag onze kinderen een goed boek te lezen, of lees ik zelf voor uit de Daniël, de ”Christenreis” of een zendingsgeschiedenis.”

Lukt het de ouders om het kijken naar dvd’s in de hand te houden? Iedereen geeft eerlijk toe dat ze sommige films geen tweede keer meer in huis zouden willen hebben. „Calvijn en Brakel zouden films afwijzen. Maar we kunnen er niet omheen. Onze kinderen worden er zo sterk mee geconfronteerd dat we het kijken binnen bepaalde grenzen accepteren. We proberen er het beste van te maken”, erkent Van den Berg eerlijk. „Het is zoeken naar de juiste balans”, vult zijn vrouw aan. „Soms heb ik er echt geen trek in dat de kinderen een dvd’tje pakken”, geeft Van Kooten aan. „En als we dan samen een spelletje doen, is iedereen het zo vergeten dat ze eerst wat anders wilden doen.”

„We moeten als ouders meer met elkaar in gesprek gaan”, stelt Van den Berg. „Het is goed om elkaar als ouders op te scherpen. We hebben elkaar in deze tijd hard nodig. De kerk heeft daarin ook een taak om die onderlinge gedachtewisseling te stimuleren.”

„Dvd’s vormen ook maar één aspect van de discussie”, waarschuwt Van Kooten. „Uiteindelijk zijn dvd’s nog redelijk beheersbaar. Als een dvd je niet bevalt, gooi je dat ding weg. Maar hoe gaan we om met internet, waarop allerlei films en televisieprogramma’s zijn te zien? Dvd’s kun je nog links laten liggen. Om internet kunnen we niet meer heen. Hoe houden we dát in de hand?”

Reacties (20)

auntiepolly
bezorger
Quote bericht
aantal posts:2

Hoe weten we nou of Calvijn en Brakel films zouden afwijzen? Ik vind het goed dat ouders hun kinderen begeleiden in het kijken van dvd's en dat ze de computer in de woonkamer zetten. Dat is een goede manier om toezicht te hebben. Maar ik vind de redenering van 'we kunnen het toch niet tegenhouden dus dan begeleiden we het maar' wel een beetje vreemd. Als je iets echt slecht vind dan probeer je alles te doen om dat je voorkomen. Maar je kunt best genieten - ik wel in ieder geval - van een mooie dvd, ik geloof er niets van dat Brakel en Calvijn dat zou verkeerd zouden gevonden hebben.
Ewoud
bezorger
Quote bericht
aantal posts:16

Zou het niet verstandiger zijn en van meer verantwoordelijkheidsgevoel getuigen om kinderen wel naar films te laten kijken waarin ongewenst gedrag te zien is? Hiermee ontstaat nl. de mogelijkheid om te illustreren wat goed en fout is en wordt het voor kinderen een stuk duidelijker. Nu blijven 'verboden' films toch erg mysterieus voor kinderen en daarmee erg aantrekkelijk. Gevaar is dan dat er bij vriendjes of via internet stiekem gekeken wordt. Het tonen van godslasterlijke beelden of taalgebruik kan zeer goed gebruikt worden om het verkeerde hiervan aan te tonen.
L_O_V_E
bezorger
Quote bericht
aantal posts:15

Kleine huisje op de prairie, wat is daar nu mis mee!!!!
HAJ
bezorger
Quote bericht
aantal posts:43

@ auntiepolly Wanneer je opmerkt dat Calvijn en Brakel het kijken naar een ontspannende DVD vast zouden hebben goed gevonden geeft dat volgens mij al aan dat je je nooit goed hebt verdiept in de werken van deze mannen. In elk geval strookt het al niet met alle 365 bladzijden uit het dagboek van Brakel! Geloof je zelf dat Calvijn en Brakel wel eens naar een ontspannende en onschuldige toneelvoorstelling zouden zijn geweest? Deze mannen konden hun lust en vermaak vinden in het onderzoeken van Gods woord! Al waren ze 2x zo oud geworden, ze hadden steeds nieuwe dingen gevonden en nooit één DVD nodig gehad. Oneerlijk om onze manier van denken en ons beeld te projecteren op deze mannen! Ik geloof van harte dat ze de DVD onherroepelijk zouden hebben afgekeurd! Wat ik voel als ik aan deze mensen denk? Onze leegheid en armoede in het vinden van alternatieven voor deze ontspanningsvormen! Gezelligheid is niet met zn allen naar een beeldscherm kijken! Wat zijn we leeg en arm!
HAJ
bezorger
Quote bericht
aantal posts:43

@ Ewoud Opmerkelijk..... Alleen maar een paar voorbeelden die me door het hoofd gingen toen ik deze reactie las.... - Laten we onze kinderen stront eten, dan proeven ze dat het niet te eten is.... - Laten we onze kinderen in kokend water gooien, dan voelen ze dat ze daar niet in kunnen zwemmen.... - Laten we onze kinderen van de rijdende fiets laten stappen, weten ze gelijk dat dat niet kan.... - Laten we onze kinderen van het dak springen, dan weten ze ook gelijk dat ze niet kunnen vliegen.... Als deze opmerkingen zo dwaas klinken, waarom vinden we onszelf dan zo slim in de opvoeding om DVD's met dit soort argumenten goed te praten? Kijk naar mijn zoontje, zijn handje gaat naar de suikerpot (voor het eerst) en hij kijkt naar me om. Ik zie in zijn ogen dat hij weet dat het niet mag..... Denk je echt dat je kinderen het verschil tussen goed en kwaad nog moet leren?? Dat weten ze heel goed! Tenminste, ik wist het heel goed. Spannend of niet, goed is goed en fout is zonde
Ewoud
bezorger
Quote bericht
aantal posts:16

@HAJ, Tja HAJ, enige nuancering is hier denk ik toch wel gepast.... Het belangrijke verschil tussen jouw voorbeelden en mijn stelling is, dat kinderen er doorgaans niet om zeuren poep te mogen eten en niet in kokend water willen zwemmen. Ook de drang om van een rijdende fiets te stappen of van een dak te springen heb ik bij mijn eigen kinderen nog nooit bespeurd. Wel kijken ze heel graag naar TV of DVD's. En als je daar als ouder huiverig voor bent, lijkt het me veel verstandiger zelf mee te kijken in plaats van dit te verbieden. En als kinderen zo perfect het verschil tussen goed en kwaad weten, waarom zetten ze dan bij de eerste de beste Godslasterlijke scene niet zelf direct de TV uit? Ik wil maar zeggen dat je door het goed gebruiken van slechte voorbeelden meer kunt bereiken dan door het bestaan van 'het slechte' uit het blikveld van kinderen te houden.
HAJ
bezorger
Quote bericht
aantal posts:43

@ Ewoud Natuurlijk is het goed om te nuanceren. Mijn reactie heb ik geschreven met de bedoeling je op een andere manier te laten kijken naar je opmerking. De vergelijking wordt echter niet gemaakt op het feit dat kinderen graag TV of DVD kijken, maar op de manier van aanpak. Ik wil aangeven dat een kind van natuure (door ingeschapen Godskennis) het verschil weet tussen goed en kwaad. Dat wij mensen dan kiezen voor het kwaad blijkt uit Genesis 3 en de praktijk. Dat heb ik niet ontkend! Het kennen van het kwaad heeft niet per definietie het vluchten tot gevolg! Daar zijn juist ouders voor om de kinderen te beschermen. Ik sluit mijn ogen niet voor de realiteit van de dag, maar ik denk dat er wel andere manieren zijn om een kind bewust te maken van zonde, dan ze deze uitvoerig te tonen. Slechte beelden van één DVD blijven langer op het netvlies gebrand dan 10 preken in het geheugen! Het beeld heeft het kwaad al gedaan voor je kunt zeggen: 'dit is fout kinderen....'
Ewoud
bezorger
Quote bericht
aantal posts:16

@HAJ, Interessante discussie. Toch denk ik, dat een kind uiteindelijk een beter gevoel van goed en kwaad ontwikkeld als hij beide ervaren kan. Met ervaren bedoel ik dan horen, zien en zelfs aan den lijve ondervinden. Denk jij dat kinderen die wel TV of DVD's kijken uiteindelijk tot slechtere mensen opgroeien dan kinderen aan wie dit verboden wordt?
HAJ
bezorger
Quote bericht
aantal posts:43

@ewoud Nee, Je krijgt geen slechtere mensen! Dat is niet bijbels. Echter, ik heb bij de doop beloofd mijn kind op te voeden naar Gods Woord. In overeenstemming daarmee kan ik de DVD niet als middel gebruiken om mijn kind het verschil tussen goed en kwaad te leren. Daarnaast heb ik daarvoor in de bijbel zelf al zoveel leerstof voor mijn kinderen dat ik de DVD niet nodig heb. Verder is Gods Woord een betrouwbaar onderwijsmiddel, waarmee de mens in princiepe al 6000 jaar ervaring heeft. Het gaat voor mij niet alleen om het eindproduct, maar ook om wat ik ze meegeef. Beelden van moord, erotiek, geweld, haat etc. blijven diep in het netvlies gebrand. Als ik ze voed met beelden kunnen ze niet meer luisteren! Wij willen steeds meer en naast beelden zal een preek niet interessant meer zijn. God wil werken door Woord en Geest. Ik verlang soms nog wel eens naar de tijd dat we ons met monopoly konden vermaken i.p.v. met een DVD. Maar aan mij ben je geen verantwoording schuldig.
Ewoud
bezorger
Quote bericht
aantal posts:16

@HAJ 'Verder is Gods Woord een betrouwbaar onderwijsmiddel, waarmee de mens in principe al 6000 jaar ervaring heeft.' Zesduizend jaar terug bestonden er nog geen TV's en DVD's. Als in de bijbel staat dat God wil werken door Woord en Geest, moet je er daarom denk ik niet uit concluderen dat dit alleen maar letterlijk met teksten mag. Er zijn overigens volop kinderfilms zonder moord, haat en geweld hoor. 'Als ik ze voed met beelden kunnen ze niet meer luisteren!' - Als dat waar was zou het treurig gesteld zijn met onze kinderen want dan konden ze geen van allen nog luisteren. Vergeet niet dat mensen enorm visueel zijn ingesteld en minstens 50% van hun indrukken en ervaringen met de ogen op doen: op de straat, op het schoolplein, op de sportclub en op TV. Die opmerking over monopoly verbaast me eerlijk gezegd. Doel van dat spel is jezelf te verrijken en je tegenspelers ten gronde te richten. Dát mogen mijn kinderen nu weer niet - ik heb liever dat ze naar Pipo de Clown kijken!
HAJ
bezorger
Quote bericht
aantal posts:43

@ewoud Gods woord spreekt over 'Het geloof is uit het gehoor'. Het is natuurlijk leuk om het gehoor boeiend te maken met iets visueels, maar al het visuele leidt weer af van het gesprokene. Daarom ben ik geen voorstander van evangelisatie via DVD/TV. Daarnaast denk ik dat het inderdaad treurig gesteld is met veel van onze kinderen. Ik zeg niet alle... Daarnaast heb ik niet beweerd dat wanneer je heel de week met je ogen open loopt dat je niet meer zou kunnen luisteren in de kerk. Toch leiden die ogen ook in de kerk vaak af van de boodschap. Dat kan niemand ontkennen. En ja, inderdaad, als je dat visuele uitermate stimuleert en het gehoor niet oefent kunnen we (niet alleen de kinderen) niet meer luisteren. Het is maar hoe je Monopoly speelt. Ik praat liever over MEDEspelers. Je leert o.a. rekenen en je kunt ze leren verliezen zonder boos te worden. Je leert ze samen bezig te zijn. Maar natuurlijk mag je een ander spel kiezen. Ik zie veel overeenkomst met het echte zakenleven!
Ewoud
bezorger
Quote bericht
aantal posts:16

@HAJ Films kijken moet je ook niet zien als evangelisatie, maar gewoon als ontspanning. Wat ik (mijn) kinderen in elk geval niet als norm wil meegeven, is de wijze waarop mensen in het zakenleven met elkaar omgaan. Geld en macht zijn hier belangrijker dan naastenliefde. Monopoly komt er daarom bij mij niet in.
HAJ
bezorger
Quote bericht
aantal posts:43

@ Ewoud Ik heb gereageerd op je opmerking dat je de DVD voor (je) kinderen wilt gebruiken om te 'illustreren' wat goed en kwaad is. Ik geloof dat we in deze elkaars mening nu door en door kennen. Ik ben het zeker met je eens dat we film kijken niet als evangelisatiemiddel moeten zien. Misschien kunnen we yord vragen ook een topic te openen over het spelen van Monopoly? :D Dan praten we daar wel verder over het spelen van bord-, dobbel-, en gezelschapsspelen... Verder inderdaad een interessante discussie.
Marjolein
stagiair
Quote bericht
aantal posts:62

DVD= weten jullie wat het betekent??????/.......................Dingen Van Duivel!!!!!!!!
Lothlorien
bezorger
Quote bericht
aantal posts:1

@ Marjolein Dat is wel erg kort door de bocht, hoor! De term dvd is heel breed, dat kan van documentaire tot horrorfilm gaan. En zeg nou zelf, documentaires (waar je dus de natuur en het leven van verschillende dieren kunt zien) zijn toch geen "Dingen van Duivel"? Ook een serie als Het kleine huis op de prairie (om maar iets te noemen) is naar mijns inzien onschuldig: er wordt niet in gevloekt en (christelijke) normen en waarden liggen hoog. Natuurlijk moet je altijd oppassen met films en er zijn veel films die niet door de beugel kunnen. Maar om nu te zeggen dat DVD Dingen van Duivel betekent, is wel erg ongenuanceerd!
1  2  »