Yord herfst logo
Home      Zoeken      

Inzicht in het kijkgedrag

Verontruste moeders, geschokte leerkrachten, verbaasde jongeren. De uitslag van de RD-enquête over jongeren en media riep ruim drie jaar geleden heftige en uiteenlopende reacties op. Of het nu om het kritiekloos luisteren naar radio 538 ging, of om het stelselmatig kijken naar spannende films: op veel plaatsen rinkelden alarmbellen. Kerken organiseerden toerustingsavonden, scholen zetten bezinningsdagen op de agenda. Is het tij gekeerd? Spreken ouders meer met hun kinderen over wat ze zien op het scherm? Bijna 400 14- en 15-jarige scholieren waren afgelopen maand bereid inzicht in hun hun kijkgedrag te geven. Een overzicht.

Graag een spannende film
„Ik kijk graag spannende films. Als er niets gebeurt, is het maar saai”, kreunt een van de scholieren. „Films die niet christelijk zijn, hoeven niet altijd fout te zijn. En wat is er nu eigenlijk mis met een bioscoop?” vraagt iemand zich af. „Er staat nergens in de Bijbel dat ik niet in de bioscoop mag komen”, weet een van de jongeren te vertellen. „Meestal kijken christelijke kinderen stiekem films”, beweert een klasgenoot.
Lees meer...

Lekker een uurtje voor jezelf
„Het is gewoon voor de ontspanning en het is erg gezellig, zeker met een humorfilm”, vat een scholier het samen. Veel jongeren die bij de vraag naar de reden van hun kijkgedrag een aanvullende opmerking plaatsen, komen met termen als leuk, lollig en gaaf: „Ik vind het leuk tijdverdrijf.”
Lees meer...

Een kijkje in de bioscoop
Drie op de tien jongeren geven aan incidenteel een bioscoopje te pikken, een op de tien geeft zelfs blijk van een regelmatig patroon. Bij elkaar opgeteld weten duizenden refojongeren -alleen al in deze leeftijdscategorie- de weg naar de bioscoop te vinden.
Lees meer...

Vooral humor en actie 
Vloeken, geweld, of seks is voor de meerderheid geen reden is om níet naar een film te grijpen. Het ontbreken van een christelijke strekking is voor negen op de tien jongeren geen bezwaar. Over de hele linie genomen zijn meisjes iets kritischer dan jongens.
Lees meer...

Geen toezicht, weinig gesprek
Drie op de tien jongeren bevestigen dat er binnenshuis regelmatig met elkaar over films wordt gesproken. De overgrote meerderheid praat er echter niet over.
Lees meer...

Reacties (3)

Hanniballie
stagiair
Quote bericht
aantal posts:82

Om goed met films om te kunnen gaan, is het van belang dat de ouders er met de kinderen over praten en weten waar het over gaat. Dat er dus ook geen gelegenheid voor is om stiekem dingen te doen. Mijn ouders hebben mij bewust met films opgevoed, zodat ik nu zelf verantwoorde keuzes maak en ook moeilijke keuzes maak daardoor, maar het is wel belangrijk om die keuze te maken. Waarom ga ik deze film niet kijken? Etc.
hvjOuuww
verslaggever
Quote bericht
aantal posts:1059

goed stuk..!!
 ....love....
cooltje
correspondent
Quote bericht
aantal posts:195

Als je vindt dat je een film mag kijken, doe het dan.

als je een gevoel hebt dat het niet kan doe dan gewoon de knop om, zet de tv of computer of wat dan ook uit!

in dit stuk vind ik wel dat er negatief  over films gepraat wordt.

niet alle films zijn zo slecht nog niet.

 

 Love Tal Forever!