Vooral humor en actie
Aan welke films geven jongeren de voorkeur? Humor- (68 procent) en actiefilms (59 procent) staan bovenaan. Horror (24 procent) en science fiction (21 procent) zijn aanzienlijk minder in trek. Christelijk georiënteerde films (36 procent) staan ook niet bepaald boven aan het verlanglijstje.
Wel is er een duidelijk verschil tussen interesses van jongens en die van meisjes. Vinden acht op de tien meisjes romantiek in een film (heel) belangrijk, voor jongens zijn dat nog net geen twee op de tien. Het omgekeerde beeld is te zien bij actiefilms, en in mindere mate bij oorlogs- en geschiedenisfilms. Ook kiezen meisjes eerder dan jongens voor psychologische films. Twee keer zo veel meisjes als jongens noemen een christelijk georiënteerde film ook (heel) belangrijk. Alleen bij humorfilms lopen de interesses niet zo ver uiteen.
Zijn er redenen waarom jongeren een bepaalde speelfilm niet willen bekijken? Hier valt op dat het in de film voorkomen van vloeken (63 procent), geweld (87 procent) of seks (55 procent) voor de meerderheid geen reden is om níet naar een film te grijpen. Het ontbreken van een christelijke strekking is voor negen op de tien jongeren geen bezwaar. Over de hele linie genomen zijn meisjes iets kritischer dan jongens.
Jongeren zijn niet gediend van occulte taferelen (iets meer dan de helft) of films die de draak steken met het christelijke geloof (zes op de tien). Een krappe 2 procent van de jongeren geeft aan niets te willen kijken, omdat er geen verantwoorde films zijn. Een even klein percentage zegt bezwaren te hebben tegen films, omdat daarin acteurs andere mensen moeten naspelen. Het ontbreken van tijd of zin om een film te kijken, scoort een stuk hoger: dit geldt voor een op de tien jongeren.
De jongeren zijn lang niet allemaal tevreden over de films die ze hebben gezien. Integendeel: ruim 55 procent geeft toe dat sommige films eigenlijk niet door de beugel kunnen. Twee op de tien jongens en meisjes stopten met het kijken naar zo’n film. De overgrote meerderheid bleef echter aan het scherm gekluisterd. Er werd ook zelden met familieleden of vrienden over gesproken. „Ik baalde er een beetje van”, reageert een jongen. „Maar ik wilde zien hoe het afliep”, stelt een klasgenoot. „Ik spoelde de film een stukje verder”, herinnert een meisje zich nog goed. Een jongen: „Mijn moeder werd kwaad.”
Er zijn nog geen reacties geplaatst.