Yord herfst logo
Home      Zoeken      

    Sjansen op de dijk verleden tijd

    STAPHORST (ANP) - Elke zaterdag stonden de meiden in klederdracht op de dijk te wachten op de jongens. Hofmakerij zoals die in de jaren tachtig nog in Staphorst plaatsvond, was elders in Nederland allang uitgestorven. Het boek ”Ter ere van de trouw” beschrijft eeuwenoude tradities die nu ook in het Overijsselse dorp langzaam uitsterven.

    Tot 25 jaar terug was de dijk in Staphorst de ontmoetingsplek voor jongeren bij uitstek. „De dames gingen in groepjes in klederdracht naar de dijk. De jongens gingen ondertussen naar het café en als ze het nodige couragewater hadden genuttigd, zochten ze de meiden op om een praatje te maken”, zei schrijver Dirk Kok gisteren.

    Deze traditie is ook jarenlang in gebruik geweest in bijvoorbeeld Volendam. Het bijzondere is dat waar veel tradities op gebied van hofmakerij en huwelijk elders in Nederland rond 1900 uitstierven, deze in Staphorst bewaard bleven.

    Kok, beheerder van de museumboerderij in Staphorst, besloot de nu ook in Staphorst verdwijnende tradities op schrift te stellen. „Het is geschiedenis die voorgoed dreigt te verdwijnen. Elke keer als een ouder paar al die kennis mee het graf in neemt, verdwijnt een encyclopedie aan tradities.”

    Een van de tradities die bewaard bleven, is het plaatsen van een schaaltje rozijnen en wat brandenwijn in de boerderij van een paar dat in ondertrouw is gegaan. „Iedereen die op bezoek komt, krijgt een drankje aangeboden. Het is onderdeel van de veertien dagen ondertrouw die men vroeger inging. Toen was er veertien dagen lang bruiloft en was de huwelijksvoltrekking zelf niet feestelijk. Tegenwoordig is dat omgedraaid.” Ook moest het bruidspaar op weg naar de kerk door het dorp barricades passeren. „Ze mochten de weg vrijkopen met drank. Het meuten van het bruidspaar, noemden ze dat.”

    Veel tradities zijn lang in Staphorst bewaard gebleven. „Dat heeft te maken met de omgangsvormen, maar ook met de sociale controle in het dorp. Nu lopen er nog zo’n 500 Staphorster vrouwen in klederdracht, maar ook dat zal uiteindelijk verdwijnen.”

    In de jaren zestig verdwenen al veel tradities uit het dorp. Met het beëindigen van het flaneren op de dijk deed de moderne tijd ook op gebied van de hofmakerij definitief zijn intrede in het dorp.

    Het eerste exemplaar van ”Ter ere van de trouw. Hofmakerij in Staphorst in historisch perspectief” wordt morgen overhandigd aan de burgemeester van Staphorst.

    Reacties (12)

    Marjolein
    stagiair
    Quote bericht
    aantal posts:62

    jajajajaj Staphorst = the best!!!! mijn moeder loopt ook nog in klederdracht!!!! makkelijk hoor!! zij is 44 en dat is 1 van de jongsten!!! ik vind het niet erg hoor, als je bij. op een beurs benkun je je moe altijd goed trug vinden!!!! wel jammer dat het er uit gaat maar ik moest er niet aan denken dat ik nu de klederdracht aan moet!!! Gelukkig niet!!!!! Groetn een Rouvener (gemeente Staphorst)
    jakob
    stagiair
    Quote bericht
    aantal posts:85

    TRADITIE ja dat is het woord wat we gebruiken. De tijd gaat en de tijd komt. Het nieuwe geslacht komt het, het oude gaat. Traditie een mooi woord, maar vergeet 1 ding nooit: WORD KERKGANG OOK TRADITIE. Ik wijs ook niet maar in een dorp met zoveel inwoners, en dan zo'n grote kerk ( als iedereen kwam moesten er nog 3 kerken bij komen). Is het misschien TRADITIE ik hoop het niet. Want met traditie sterven is een groot verdriet.
    jakob
    stagiair
    Quote bericht
    aantal posts:85

    Waarom niet in het klederdracht? Ik denk dat als je aan de weg gaat staan, stoppen er zeker 20 auto's. Ik zal ook even stoppen als ik je zie hoor, oke?
    nl
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:15

    cool lijkt me leuk alleen ik zou nooit ik klederdracht willen lopen. ik vind het zoooooo raaaaaar (sorry voor degene die ik daarmee kwets)
    RW
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:246

    kvin klederdracht eg gaaf!! leuk marjolein da je moeder in klederdracht loop !!!!!!
    Jo13
    stagiair
    Quote bericht
    aantal posts:50

    ik vind klederdracht ook erg leuk... die goeie ouwe tied!! tjaa tjaa... ju falt wel erg op ja.. kzou er best zelf in ewille lope...(als iedereen het aan had)
    hjkhjkdh
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:20

    lagen joh maar ik zou er nie in willen lopen ikke
    erikje
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:4

    Klederdracht is wel leuk maar ze lopen er doorde weeks in, maar zondag ruik je zoiets ook wel hoor! Maar ja wat wil je weet je wel hoe dik die stof is>> om te zweten dus. Maar tis en blef een prachtig ploatien.
    1717
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:4

    ik vind klederdracht wel heel leuk. mar ik ben d'r ook al wel een beetje aan gewent. mijn beide oma's hebben het ook aan, en nog een tante. ik heb het ook wel een paar x aangehad. mar aan het eind van de dag, ben ik ook weer blij dat het uit mag. mar dat vind gelukkig niet iedereen, want anders had niemand het meer aan. groeten iemand uit Staphorst
    loesje
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:170

    Klederdracht is GEWELDIG!!!!!!!
     The only way to have a friend, is to be one.
    cooltje
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:195

    nou k soo dur nie in willuh lopuh fan die languh rokkuh
     Love Tal Forever!
    Liselotte
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:44

    Ik hebt vroeger owk nog poosje aangehad. Mn moeder draagt et nu nog steeds! Ik vind het eigenlijk wel mooi, mar zou er zelf absoluut niet meer in willen lopen. Een meisje wat ik ken (even oud als ik) draagt het af en toe nog wel. Tis wel jamr dat het eruitgaat. Maar logisch is het eigenlijk ook wel. En is Staphorst en de plaats waar ik vandaan kom, zie je ´t eigenlijk nog best heel veel. Vooral op zondag..