Bijbelvertaling en levenskunst
Boekenweekthema "Spiegel van de Lage Landen" werpt schaduw vooruit
Zelden hebben uitgevers zich zo vol overgave meester gemaakt van een boekenweekthema als dit najaar. Aan "Spiegel van de Lage Landen. Boeken over onze geschiedenis" valt blijkbaar veel eer te behalen. Herdrukken van klassiekers en splinternieuwe boeken over alle aspecten van het vaderlandse verleden domineerden de halfjaarlijkse beurs Vers voor de Pers die maandag in Amsterdam werd gehouden. Van "Het einde van Johan van Oldenbarnevelt, beschreven door zijn knecht Jan Francken" in een hertaling van Thomas Rosenboom (Athenaeum - Polak & Van Gennep) tot "Erasmus en het poldermodel" van Herman Pleij (Bert Bakker). De Boekenweek wordt volgend jaar gehouden van 9 tot en met 19 maart, voor de zeventigste keer.Maar er was meer dat de aandacht trok. De Nieuwe Bijbelvertaling, een project van de Katholieke Bijbelstichting en het Nederlands Bijbelgenootschap, wordt op 27 oktober in aanwezigheid van de Koningin gepresenteerd. Bij een aantal uitgevers verschijnen op dat moment verschillende edities. Bij Jongbloed komen onder meer de algemene editie en een paralleleditie uit waarin zowel de Statenvertaling als de Nieuwe Bijbelvertaling is opgenomen. Jongbloed is het aan zijn stand verplicht om ook een dundrukversie op de markt te brengen. De Katholieke Bijbelstichting komt met een specifieke rooms-katholieke versie (de canon wijkt af van de protestantse) en Athenaeum - Polak en Van Gennep verzorgt een luxe uitgave in drie delen met alle prenten van Gustave Doré. Uitgeverij Boekencentrum pikt een graantje mee door vier geschenkboekjes uit te brengen met "Wijze woorden" uit de Nieuwe Bijbelvertaling.
Wijsheid moet ook blijken uit alle handleidingen voor een goed leven, levenskunsten, boeken over spiritualiteit en recepten voor de ziel die er in overvloed verschijnen. Ook uitgeverij Ten Have lijkt die toer op te gaan. "De reis van je hoofd naar je hart", "Boek van levenskunst", "Kijken met de ogen van je hart", "Spiritualiteit voor sceptici". Inderdaad, allemaal zoektochten met open vizier - met een streepje onder zoektocht en open.
Nog een nieuwtje. Uitgeverij Aspekt uit Soesterberg, gespecialiseerd in historische, filosofische en politieke lectuur, begeeft zich in de diepten van het menselijke gevoelsleven. Houdt u vast: "Positieve wendingen in je leven", "Leve het ouder worden!" en "Eindelijk leef ik echt!", een verhaal over innerlijke pijn, boulimia, adoptie, zelfacceptatie en overwinning.
"De familie Bush. Portret van de machtigste familie ter wereld", door Kitty Kelley; uitg. Sijthoff, Amsterdam, 14 september.
Vlak voor de presidentsverkiezingen in Amerika wordt de familie Bush in een "onthullend boek" doorgelicht. "Alle geheimen en schandalen" van de "machtigste politieke dynastie ter wereld" komen boven tafel. En inderdaad: Kelley beperkt zich niet tot het politieke en publieke leven van de Bush-clan, ook de privé-levens ontrafelt ze met genoegen. Of het boek werkelijk de loop van de geschiedenis zal veranderen, zoals de uitgever suggereert, moet nog blijken. Vermoedelijk is de wens de vader van de gedachte.
"Snoeitijd", door Joke Verweerd; uitg. Mozaïek, Zoetermeer; oktober.
Nieuwe roman van Joke Verweerd, die dit keer geen Indonesische insteek heeft. Chiel van der Meij, eigenaar van een fruitteeltbedrijf in Nieuw-Zeeland, krijgt het bericht dat zijn moeder in Nederland achteruitgaat. Hij besluit haar op te zoeken en wordt geconfronteerd met de scheefgroei in zijn eigen leven.
"De geschiedenis van Europa", door Karsten Alnaes; uitg. Anthos, oktober (deel 1).
Europa staat volop in de belangstelling. De Noorse auteur Karsten Alnaes (1938) schreef in vijf delen een historie van Europa, die hij laat beginnen rond het jaar 1300. Hij schetst niet alleen de hoofdlijnen van de geschiedenis, maar laat aan de hand van verhalen van gewone mensen zien hoe de grote historische gebeurtenissen het leven van velen raakten. In de traditie van Emmanuel Le Roy Ladurie en Geert Mak. Geïllustreerd met kunstwerken uit de desbetreffende periodes. Deel 1 ("Ontwaken, 1300-1600") verschijnt in oktober; de overige vier delen steeds met tussenpozen van een halfjaar.
"Hoe het leven de dingen regelt. De mens als noodzakelijke uitkomst van de evolutie", door Simon Conway Morris; uitg. Veen Magazines, Diemen; oktober.
Evolutiewetenschappers hebben tot nu toe beweerd dat alles door het toeval wordt bepaald. Simon Conway Morris, hoogleraar in Cambridge, trekt ten strijde tegen deze visie. Volgens hem werkt "alle leven op aarde toe naar een uiterst beperkt aantal uitkomsten." Eigenschappen zoals intelligentie en cultuur liggen allemaal besloten in de "wetten van de natuur." Geen toeval, maar wetmatigheid als drijvende kracht van de evolutie. Volgens de uitgever gaat dit boek "het debat over de evolutietheorie weer aanzwengelen." Dat valt nog te bezien. In elk geval ligt voor orthodoxe christenen er de uitdaging duidelijk te maken dat de wetmatigheid in de natuur geen toeval is.
"Liefs uit Bogotá. Ons verhaal over adoptie", door Marlies & Kees van der Staaij; uitg. Boekencentrum, Zoetermeer; november.
Marlies en Kees van der Staaij (Tweede-Kamerlid voor de SGP) reisden twee keer naar Colombia om er een baby van ongeveer twee maanden te adopteren. Ze doen uitvoerig verslag van hun ervaringen in het geboorteland van Michael (2001) en Camila (2003). Ze vertellen ook over de lange weg naar de adoptieuitspraak: de worsteling, de vreugde en het verdriet, de feiten en de emoties. Het boekje bevat ook praktische tips en overwegingen rond adoptie.
"Van aangezicht tot aangezicht", door Aurelius Augustinus; uitg. Ambo, Amsterdam; november.
Bijna veertig jaar was Augustinus (354-430) priester en bisschop van de havenstad Hippo Regius bij Carthago in Noord-Afrika. In beide steden was Augustinus actief als predikant. Volgens recente schattingen heeft hij er zo'n 5000 tot 6000 keer gepreekt. Zestig bewaard gebleven preken gaan over teksten uit het evangelie van Matthéüs en zijn nu voor het eerst volledig in het Nederlands vertaald door Joost van Neer.
"De binnenzijde van een omstreden priester", door Antoine Bodar & Petra Pronk; uitg. Ten Have, Kampen; november.
Antoine Bodar zoekt graag de media en laat zich regelmatig uit over thema's zoals homoseksualiteit en de vrouw in het ambt. Ondanks zijn plek in de schijnwerpers blijft zijn binnenkant grotendeels verborgen. In de stilte van de benedictijner abdij van Vaals komt een andere Bodar naar voren. In dit boek gaat hij in op levensvragen over geluk, lijden, materialisme en dood.
"Wat blijft is de hoop. De gesprekken van 1980", door Jean-Paul Sartre & Benny Lévy; "Sartre. Een hedendaagse inleiding", door Ruud Welten (red.); uitg. Klement, Kampen; november en februari.
In 2005 is het honderd jaar geleden dat de filosoof Sartre werd geboren. Een maand voor zijn dood liet Sartre in Le Nouvel Observateur een serie interviews met Benny Lévy verschijnen die bij veel lezers een schok teweegbracht: de oude filosoof lijkt zich gewonnen te geven voor een messiaans-Joods denken en zich volledig te distantiëren van zijn linkse opvattingen. De vertaling van deze "raadselachtige" teksten wordt voorafgegaan door een beschrijving van de ontvangst van de interviews. Voor wie zich op het werk van Sartre wil oriënteren, verschijnt korte tijd later een inleiding, met bijdragen van onder anderen Ger Groot en Ruud Welten.
Oorlog en vrede", door L. N. Tolstoj; uitg. Ambo, Amsterdam; januari.
Klassieker uit de wereldliteratuur voor het eerst uitgegeven in het Nederlands in de originele versie. Ter geruststelling: Deze "Oorlog en vrede" is ongeveer half zo lang als de gecanoniseerde versie uit 1869, die op verzoek van de toenmalige uitgever en het publiek was uitgedijd tot een nauwelijks hanteerbare omvang. De oerversie telt nog geen 1000 pagina's. Het boek is ontdaan van de lange uitweidingen over geschiedfilosofie, bevat een groot aantal afwijkende scènes en verwikkelingen en leidt naar een ander einde. De vertaling is van Peter Zeeman.
"De mysterieuze vlam van koningin Loana", door Umberto Eco; uitg. Prometheus, Amsterdam; januari.
Na de successen die hij behaalde met zijn vorige, historische romans ("De naam van de roos", "Baudolino") wijdt Umberto Eco zich nu aan het genre van de memoires. In deze nieuwe -geïllustreerde- autobiografische roman haalt hij herinneringen op aan zijn jeugd. Hoofdpersoon is de zestigjarige Giambattista Bodoni, die na een beroerte zijn geheugen verliest. Om het terug te vinden reist hij af naar het oude familiehuis in Solara, waar het verleden nog tastbaar aanwezig is in de vorm van oude grammofoonplaten, boeken van zijn grootvader en het missaal van zijn moeder.
"Knielen op een bed violen", door Jan Siebelink; uitg. De Bezige Bij, Amsterdam; februari.
Nooit eerder kwam de schrijver Jan Siebelink zo dicht bij zijn eigen wortels als in deze nieuwe roman, meldt zijn uitgever. In dit sterk autobiografische boek beschrijft Siebelink de worsteling van een man die meent een ogenblik in direct contact met God te hebben gestaan. In de daaropvolgende zoektocht naar zingeving en het eeuwige leven verliest hij geleidelijk aan de controle over zichzelf en zijn omgeving. Siebelink in een briefje aan de uitgever: "Een man en een vrouw. De een wil overleven in het hiernamaals, de ander in het nu. In dit diepe water, waar de zwartste vorm van calvinisme heerst die ooit op aarde heeft gewoed, heb ik mijn peillood uitgegooid."
"Natuurgenot schenkt levensvreugd. Biografie van Jac. P. Thijsse", door Sietzo Dijkhuizen; uitg. De Arbeiderspers, Amsterdam; februari.
De naam Thijsse is vooral bekend van de verzamelplaatjesalbums van koekfabrikant Verkade. Maar er is meer over hem te vertellen. De onderwijzer en publicist Jacobus Pieter Thijsse (1865-1945) geldt als een van de grote voortrekkers in de geschiedenis van de natuurbescherming. Biograaf Sietzo Dijkhuizen volgt hem door de vier seizoenen van het leven en schetst en passant de sociaal-culturele ontwikkelingen tussen 1865 en 1945.
Er zijn nog geen reacties geplaatst.