Yord herfst logo
Home      Zoeken      

Wat wonders, wat nieuws

Pockets uit Griffioenreeks maken literaire verleden toegankelijk voor breed publiek

Er wordt tegenwoordig veel gesproken over de maatschappelijke relevantie van de wetenschap. Voor literatuurwetenschappers is dat een moeilijk punt: de maatschappij knapt immers niet op van een proefschrift over de Max Havelaar. Wanneer zij zichzelf echter beschouwen als de hoeders van ons culturele verleden, zou het hun maatschappelijk relevante taak kunnen zijn om dat verleden te ontsluiten en toegankelijk te maken of te houden. Dat zal het idee zijn achter de Griffioenreeks, waarin onlangs drie nieuwe deeltjes verschenen, met teksten uit de dertiende, zeventiende en achttiende eeuw. 

Er verschijnen momenteel diverse reeksen toegankelijke uitgaven van historische teksten, maar de Griffioenreeks is wel de meest laagdrempelige. Gekwalificeerde wetenschappers hertalen de tekst in de richting van het moderne Nederlands, achterin wordt de tekst van verklarende noten voorzien en bovendien is er steevast een instructief nawoord, met nadere informatie over de tekst en de situatie waarin hij is ontstaan. 

Boeiend is de uitgave van pamfletten uit de zeventiende eeuw. Marijke Meijer Drees en Els Stronks verzamelden een aantal pamfletten die het leven in de zeventiende eeuw weerspiegelen. Een pamflet hield het midden tussen een krant en een opinieblad, maar had soms ook iets van Story of Privé. Ze werden voor weinig geld uitgegeven en door Jan en alleman gelezen. Door ze te lezen kom je dus in aanraking met de zeventiende-eeuwse cultuur van alledag, in plaats van met de literatuur van een elite. 

Er zijn roddelpamfletten van calvinistische zijde tegen Oldenbarnevelt en Johan de Witt, en ene Jacobus Dretgraft zag in de verschijning van een komeet aanleiding om tegen de nationale zonden te waarschuwen. Een ander geeft een gesprek met Waalse en Duitse huursoldaten weer, die na de vrede van 1648 brodeloos werden; hij bootst hun koeterwaals na, maar vestigt vooral de aandacht op hun ellendige, onzekere bestaan. Als lezer krijg je zo het idee even tijdgenoot van de zeventiende-eeuwse Nederlanders te worden. Je moet er alleen af en toe wat kreupelrijm voor op de koop toe nemen. 

"Wat wonders, wat nieuws! De zeventiende eeuw in pamfletten", door Marijke Meijer Drees en Els Stronks (samenst.); ISBN 90 253 4977 3; 144 blz.

Er zijn nog geen reacties geplaatst.