Yord herfst logo
Home      Zoeken      

    Laurentien: Doorbreek taboe analfabetisme

    FRANKFURT (ANP) - Prinses Laurentien heeft maandagmorgen aandacht gevraagd voor ongelijkheid die volgens haar in de wereld ontstaat door analfabetisme.

    „Onderwijs is essentieel om armoede te bestrijden”, zei de prinses in een toespraak voorafgaand aan de opening van de Frankfurter Buchmesse.

    Volgens prinses Laurentien zijn ongeveer 1 miljard mensen analfabeet of laaggeletterd. Daarvan wonen er 5 miljoen in Nederland en Duitsland. „Zonder een geletterde bevolking zijn landen gebouwd op drijfzand. Dat geldt zowel voor ontwikkelde als voor ontwikkelingslanden.”

    Volgens prinses Laurentien moet het taboe dat rust op analfabetisme worden doorbroken. Alleen dan kan het probleem worden opgelost. Ook moeten landen veel meer kennis uitwisselen.

    Prinses Laurentien is de oprichter en voorzitter van de Stichting Lezen & Schrijven, die zich ten doel stelt aandacht te vragen voor laaggeletterdheid. Ook is ze voorzitter van de AKO literatuurprijs.

    Reacties (4)

    inkie
    redacteur
    Quote bericht
    aantal posts:365

    Het staat zelfs in de Bijbel: door gebrek aan kennis gaat een volk verloren. .
    judith
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:100

    kvind wel goed dat Laurentien dat wil!!!!!!!!!!
    lied
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:134

    hoi inkie, kan wel zijn, maar dat wil niet zeggen dat als in een volk niemand kan lezen of schrijven dat volk verloren zou gaan! Die mensen zijn goed in andere dingen. Vroeger konden in ons land de mensen niet schrijven en lezen, en ons volk is er toch nog?
    loesje
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:170

    @ inkie: ik denk dat de Bijbel meer de kennis van het geloof bedoelt, en niet zo zeer het lezen/schrijven. Er zijn genoeg mensen die ongeletterd waren, bekeerd geworden... En hoeveel mensen worden er bekeerd die enorm veel kennis en verstand bezitten...?
     The only way to have a friend, is to be one.