Staken in het openbaar vervoer
Medewerkers van het Rotterdamse vervoersbedrijf RET staakten deze week uit protest tegen de CAO-afspraken. Woensdag legden chauffeurs van busmaatschappij Arriva hun werk neer. "Staken in het openbaar vervoer moet verboden worden", zo luidt de stelling. Gersom en Lianne reageren.
„Soms de enige weg naar een oplossing”
„Afgelopen zomervakantie had ik op het vliegveld van Barcelona in Spanje 25 uur vertraging door een staking van het vliegtuigpersoneel. Natuurlijk baalde ik op dat moment. Later kreeg ik wel begrip voor de werknemers. Op die manier kunnen ze de werkgever weer naar de onderhandelingstafel dwingen om tot een compromis te komen. Zo is het ook met stakingen in het openbaar vervoer in Nederland, hoewel dat minder fijn is voor de klanten.
Soms is volgens mij een staking de enige oplossing om verder te gaan. Daar ligt dan ook de schuld van de werkgever. Hij moet eerder toegeven en zo onderhandelen dat een werkonderbreking niet nodig is.
De beste oplossing is natuurlijk dat er helemaal niet gestaakt wordt. Daaraan kunnen werkgever en werknemer beiden iets doen. Ze moeten allebei toegeven.
Het klopt dat een christen eigenlijk niet mag staken. Maar soms wordt hij gedwongen omdat hij onrechtvaardig wordt behandeld. Ook daarvan zegt de Bijbel dat het niet mag.”
Gersom van Ginkel (14), Goes
„Stakers breken belofte van contract”
„Als werknemer ben je verplicht je aan het contract te houden. Daarin staat dat je moet werken. Het is dus heel tegenstrijdig om te gaan staken, want dan breek je de belofte om te werken voor je geld.
Daarbij komt nog eens dat stakingen in het openbaar vervoer veel andere mensen treffen. Ik hoefde gelukkig maandag in Rotterdam niet met de metro, maar gisteren wel. Als de metro niet zou rijden, zou ik weinig mogelijkheden overhebben. Een rijbewijs heb ik nog niet.
Een christen kan helemaal niet staken. In de catechismus staat dat we „die over ons gesteld zijn” moeten gehoorzamen. Dat geldt dus ook voor een werknemer tegenover zijn werkgever.
Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Als je opeens op zondag moet gaan werken, kun je dat werk weigeren omdat het ingaat tegen de zondagsrust. Maar beter is het om eerst te overleggen. Staken is een te makkelijke oplossing. Beter is om samen om de tafel te gaan zitten en reëel alle pijnpunten op een rijtje te zetten en naar een uitweg te zoeken. Vaak is de makkelijkste weg dwars dóór het probleem en niet eromheen.”
Lianne Noordzij (19), Hendrik-Ido-Ambacht