„Tijdelijk rijbewijs voorkomt ongeval”
Minister Peijs van Verkeer vindt dat 17-jarigen onder begeleiding mogen autorijden. Caroline en Mireille reageren op de stelling.
Caroline van Kralingen (17) Capelle aan den IJssel
„Doordat ze op 17-jarige leeftijd al een tijdelijk rijbewijs kunnen krijgen, hebben jongeren ruim de mogelijkheid om in de praktijk te leren rijden. Je hebt dan tot je achttiende een jaar de tijd om met hulp van een volwassene de weg op te gaan. Hij of zij kan volop aanwijzingen geven. Dat gebeurt nu in praktijk erg weinig. Je haalt je rijbewijs en er is niemand die jouw rijstijl verder in de gaten houdt.
Er moet wel altijd een volwassene voorhanden zijn als jij weg wilt. Dat kan lastig zijn. De verleiding is dan groot om even alleen de auto in te stappen. Zelf zou ik me wel aan de regel willen houden dat je altijd iemand bij je moet hebben. Het maakt mij dan nog wel uit wie. Het moet iemand zijn die zich aan de verkeersregels houdt en verantwoordelijkheidsgevoel heeft.
In Nederland krijg je met het bereiken van de 18-jarige leeftijd meer rechten. Toch zou ik in dit geval de leeftijd verlagen. Dat biedt veel voordelen, die je niet moet laten liggen. Mogelijk kunnen door deze regel verkeersongevallen worden voorkomen.
„Pas autorijden op volwassen leeftijd”
Mireille Smit (17), Veenendaal
„Ik ben tegen het rijbewijs voor 17-jarigen, omdat mensen van die leeftijd nog niet die verantwoording in het verkeer kunnen dragen. Bij veel auto-ongelukken zijn jongeren betrokken en het invoeren van deze regel zou misschien het aantal verkeersongelukken met jeugdige slachtoffers doen toenemen. Ondanks dat er een volwassene met rijbewijs bij de jonge bestuurder in de auto moet zitten, blijf ik het onverantwoord vinden. Kan een volwassene op het moment dat het fout gaat alsnog ingrijpen? Ik denk het niet.
Er zullen ook 17-jarigen zijn die denken dat het wel even kan en alleen op pad gaan. Ze zijn dan onverantwoord bezig en de kans op een ongeluk neemt toe.
Ik vraag me ook af wat het doel is om de leeftijd voor het behalen van het rijbewijs te verlagen. Heeft het te maken met erbij kunnen horen? Of met het feit dat jongeren zich makkelijker kunnen verplaatsen? Daar heb je tegenwoordig toch het openbaar vervoer voor. Als je achttien wordt, ben je voor de wet volwassen, en moet je voor veel meer dingen zelf verantwoordelijkheid dragen. Ik vind dat daarom ook een goede leeftijd om te starten met autorijden.”
Geef jij ook graag je mening? Stuur een mail naar de Achterkrant.
Er zijn nog geen reacties geplaatst.