Dol op letters
Henrieke (16): Bij een boek denk ik nooit: Dat was jammer van m’n tijd
APELDOORN - Miljoenen boeken rollen er jaarlijks van de persen. Uit onderzoek van de Nationale Jeugdraad blijkt dat ook jongeren ze graag pakken. Henrieke Kuijt (16) uit Elspeet vertelt over haar passie.
Hoeveel uur per week lees je?
„Pfff, lastig. De ene week veel meer dan de andere. Wanneer ik op school zit, lees ik niet zo veel. In de vakantie wel. Dan begin ik meestal ’s avonds nadat ik thuiskom uit m’n werk en ga ik gerust door tot één uur, halftwee ’s nachts. Daarna lees ik nog uit m’n dagboek en de Bijbel.”
Niet jammer van de tijd?
Lachend: „Het ligt eraan wát ik lees. Soms kom ik uit school en pak ik de Kampioen om de tijd door te komen. Bij een boek denk ik nooit: „Dat was jammer van m’n tijd.”
Welke boeken lees je?
„Boeken over dingen die echt gebeurd zijn, zoals het verhaal over de ontvoering van Freddy Heineken. Ook vind ik autobiografieën heel mooi. Onlangs heb ik de levensbeschrijving van Golda Meïr -de eerste Israëlische presidente- gelezen. En ik lees graag moderne literatuur over het communisme. Zoals ”Animal Farm” van Orwell. En ”1984” van hem was ook geweldig.”
Wat lees je niet?
„Flutboeken. Welke dat zijn? Romans zoals die van Gerda van Wageningen en Leni Saris. Er gebeuren dingen in die naar mijn idee onrealistisch zijn.”
Wat is er zo leuk aan lezen?
„Tsja, ik heb het altijd al gedaan. Vroeger zelfs nog in de auto op weg naar de kerk. Als ik lees, wordt m’n fantasie geprikkeld. Ik denk: „Wat zou ik doen als ik in die situatie zat?” Ook is het grappig om te zien hoe je soms bepaalde typetjes uit de boeken in het echte leven tegenkomt.”
Welk boek zou je een klasgenoot aanraden?
„”Brieven uit de hel” van C. S. Lewis. Hij beschrijft in het boekje hoe de duivel het leven van een jongen bewerkt. Bijvoorbeeld: kleine dingen in de kerk waar de jongen zich aan ergert, blaast de duivel sterk op. Het boek is heel herkenbaar en is soms als een spiegel. Ik vroeg me af: „Is mijn boosheid over iets ook niet te veel opgeblazen?” Een ander boek dat ik nogal mooi vind, is ”Eline Vere” van Louis Couperus, maar het is nogal dik, dus ik zal het iemand die weinig leest, niet snel aanraden.”
Ooit een boek halverwege weggelegd?
„Nee, als ik aan een boek begin, lees ik het uit. Soms is het begin saai, zoals bij ”Eline Vere”, maar komt de spanning er later toch wel in. En flutboeken neem ik sowieso niet mee naar huis.”
Wat doe je als er een vloek in staat?
„Ik heb nog nooit om die reden een boek weggelegd. Soms kom ik in de moderne literatuur schuttingtaal of vloeken tegen. Ik lees dan toch door.”
Wringt dat niet?
„Ja, ik praat er ook wel over op school met docenten, want op de lijst staan boeken met vloeken. Toch is het goed om een deel van de literatuur te lezen. Zo weet je wat er speelt en kun je erover meepraten. Er zijn trouwens ook boeken waar ik absoluut niet aan zou beginnen omdat ik weet dat ik daar niet beter van word.”
Veel lezen is „vermoeiing des vleses”, zegt de Bijbel.
„Klopt. Daarom probeer ik erop te letten dat lezen niet het enige voor me is. Er is meer in het leven, contacten met andere mensen bijvoorbeeld.”
(Rectificatie: per ongeluk stond in dit artikel dat Henrieke de boeken van Sjanie van Duinen niet waardeert. Henrieke bedoelde echter Leni Saris i.p.v. Sjanie van Duinen. We hebben dit aangepast. Redactie Yord)