Yord herfst logo
Home      Zoeken      

    „In België vond ik zo een studentenkamer”

    Ze is Nederlander, maar verblijft meer over de grens dan in eigen land. Jacorine de Witte (22) studeert geneeskunde aan de Universiteit Antwerpen. „In België is het goedkoop studeren. En een kamer vinden is daar geen probleem.”

    Jacorine de Witte (22)

    Jacorine de Witte (22)


    Als het aan de nieuwe staatssecretaris van Onderwijs ligt, kunnen Nederlandse studenten in 2007 overal ter wereld studeren met behoud van hun studiefinanciering.

    De destijds 18-jarige studente uit ’s-Gravenpolder koos ook voor een studie over de grens. „Ik hield er rekening mee dat ik voor de studie geneeskunde kon worden uitgeloot. In dat geval wilde ik het elders proberen.”

    Als Jacorine het bericht krijgt dat ze is ingeloot voor een studie in Leiden, kiest ze toch voor België. „Antwerpen is maar anderhalf uur reizen van ’s-Gravenpolder. Daarbij is een student in België veel minder aan collegegeld kwijt. In Nederland is dat bedrag iets van 1500 euro, terwijl ik in België 500 euro betaal. Ook is het aantal boeken dat Nederlandse studenten moeten aanschaffen veel groter dan de hoeveelheid boeken van hun Belgische buren. Wij krijgen heel veel papieren waarop professoren informatie geven. Dit kost ons zo’n 50 euro per halfjaar.”

    Er kleven ook bezwaren aan het studeren in het buitenland. „De studie duurt hier zeven jaar. Dat is een jaar langer dan in Nederland. Ik krijg van de Nederlandse overheid maar zes jaar studiefinanciering.” Ook de aansluiting op de beroepspraktijk in Nederland kan problemen geven. „In België hebben we een heel ander systeem. Patiënten hier gaan bij klachten direct naar een specialist. Nederlanders moeten daarvoor eerst naar de huisarts. Ik probeer mijn stages in Nederland te doen, zodat ik de praktijk daar ook leer kennen. Daar wil ik uiteindelijk aan de slag.”

    Jacorine woonde de eerste tijd van haar studie in een studentenhuis in Antwerpen. „De universiteit is aangesloten bij een instelling die kamers verstrekt. Ik kon zo kiezen uit drie kamers. Niks geen sprake van wachtlijsten.” Jacorine zit op studentenvereniging Medetica, waar zij zelf medeoprichter van was. „We behandelen met Nederlandse en Vlaamse christenjongeren medisch-ethische vragen over bijvoorbeeld psychische problemen en zingeving. Ik ga vaak het weekend naar huis, maar het is goed om ook hier contacten te hebben.”

    Er zijn nog geen reacties geplaatst.