Yord herfst logo
Home      Zoeken      

    Dialect populair onder Zuid-Limburgse jeugd

    LANDGRAAF - Terwijl op veel andere plaatsen streektalen en dialecten steeds minder worden gesproken, is het Zuid-Limburgs een taal die steeds meer gesproken wordt. Ook veel jongeren spreken het. Bovendien is het een onafhankelijke taal -geen dialect van het Nederlands of Duits- die zinsconstructies bevat die nergens anders in de wereld voorkomen.

    Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschapper Jean Frins uit het Limburgse Landgraaf, die hiermee afstudeerde aan de Rijksuniversiteit Groningen.

    Uit dit onderzoek, dat drie jaar in beslag nam, komt naar voren dat het Limburgs voor zover bekend de enige Germaanse taal is met een typisch Romaanse zinsbouw. Het gaat om de taal die wordt gesproken in het gebied tussen Geleen en Eijsden, het Duitse Eschweiler en het Belgische Eupen.

    Voorbeeld van een zin in het Zuid-Limburgs is: „Op huu kunt ’t zich mit d’r tsog got aa.” Letterlijk vertaald is dat: „Vandaag komt het zich met de trein goed aan.” En in goed Nederlands staat er: „Je kunt er tegenwoordig met de trein goed komen.”

    Andere vertaalde voorbeelden zijn: De vlaai eet zich, het bier drinkt zich, het fornuis verwarmt zich. De onderzoeksdeelnemers leggen deze zinnen uit als: De vlaai/het bier is lekker, het fornuis wordt warm.”

    Opvallend is dat deze streektaal zich in Nederland, België en Duitsland nog altijd verder ontwikkelt.

    Bovendien stelt Frins vast dat steeds meer jongeren in dit gebied Zuid-Limburgs spreken. Hij denkt dat de taal zich onafhankelijk heeft kunnen ontwikkelen, omdat de streek eeuwenlang geďsoleerd was van andere economische en taalgebieden.

    Reacties (1)

    lika
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:10

    tzeeuwse dialect is sowieso tmooist natuulk.... maruh... dat limburgs is ok wel un lollig taaltje or!! XXX