Weet wat de wet zegt
Een bekeuring voor te hard fietsen
Het woord ”beledigen” is in de index achter in het 366 pagina’s tellende ”Wetboek voor Jongeren” niet te vinden. Dan op zoek naar ”schelden”. Staat er ook niet.
Jammer, ik was benieuwd of het toegestaan is rechters te omschrijven als ”pinguïns zonder pruik”. Gelukkig relativeert auteur Peter Hoogendoorn onmiddellijk deze term in het wetboek dat hij speciaal voor jongeren schreef en dat deze week verscheen. Volgens hem heeft de omschrijving alles te maken met de kleding die rechters dragen.
Behalve uitleg over de kleren van de rechter geeft Hoogendoorn onder meer informatie over het rechtssysteem. Ook legt hij uit wie daarin allemaal een rol spelen.
Is zo’n uitleg niet saai? Nee, absoluut niet. Aan het begin van het tweede hoofdstuk legt de schrijver in zeven bladzijden helder uit hoe de democratie werkt. Tussenkopjes zoals ”Afschaffen maar!” en ”Spuitbussen met zweetlucht” houden de lezer vast.
Oogpijn
Echt leuk wordt het bij de thema’s die het ”Wetboek voor Jongeren” heeft. Enkele daarvan zijn gezondheid, verkeer, school en geld. Kan ik een boete krijgen voor te hard rijden op een fiets? Is een winkel verplicht om ruilen toe te staan? Mag ik iemand aanhouden als ik die persoon een strafbaar feit zie plegen? Dergelijke vragen komen in dit boek aan de orde.
Zo heeft de 11-jarige Joram last van oogpijn, maar wil zijn moeder niet dat hij naar de dokter gaat. Volgens de auteur is Jorams moeder verplicht hem naar een arts te laten gaan. De schrijver legt uit hoe ver het ouderlijk gezag gaat en welk artikel in het Burgerlijk Wetboek dat beschrijft. Voor de liefhebbers: artikel 247 van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek.
Het wetboek voor jongeren heeft patent op het langste Nederlandse woord aller tijden. Bij de vraag welke straffen de school mag geven, staat: „Deschoolbepaaltzelfomwelkeredenstraffenwordenopgelegd,enookwelk.” Behalve dit zetfoutje ziet het boek er goed uit. Het heeft een duidelijk leesbare letter en ieder hoofdstuk wordt goed aangegeven met gekleurde bladzijden.
Lezers die snel het antwoord willen weten op de vraag of ze te hard kunnen fietsen, kunnen terecht bij de uitgebreide index achter in het boek. Uit artikel 45 Reglement verkeersregels en verkeerstekens blijkt dat dit inderdaad kan voor wie in een woonerf op topsnelheid fietst. Hoeveel deze overtreding kost? Vijftien euro.
N.a.v. ”Wetboek voor Jongeren”, door Peter Hogendoorn; uitg. Lenthe Publishers i.s.m. Winkler Prins, Amstelveen, 2006; ISBN 90 274 3248 1; 366 blz.; € 17,50.
Er zijn nog geen reacties geplaatst.