Heropvoeding in een drilkamp
Het kabinet wil de wet veranderen zodat jongeren zonder schooldiploma moeten deelnemen aan een drilkamp om daar een heropvoedingstraject te volgen. Goed plan! luidt de stelling. Hanna en Christien reageren.
Hanna Klop (15),Bodegraven
„Een goed initiatief, zo’n kamp. Jongeren zonder schooldiploma krijgen op deze manier een tweede kans aangeboden door de overheid. Zo kunnen ze leren dat ze toch wat kunnen bereiken en aan hun toekomst kunnen werken. Ze krijgen bijvoorbeeld discipline en een strak dagritme aangeleerd, wat belangrijke vaardigheden zijn.
Een kamp alleen is niet genoeg. Dan zou de kans voor terugval in het oude gedrag groot kunnen zijn. Het is daarom goed om bijvoorbeeld na afloop één keer per twee weken met een vaste begeleider te evalueren hoe het op dat moment gaat.
Ik denk dat de jongeren voor wie dit kamp is bedoeld zo’n strenge aanpak nodig hebben. Maar dat betekent niet dat er tijdens zo’n drilkamp geen tijd voor ontspanning mag zijn. Anders draai je helemaal door. Even een potje voetbal moet kunnen. Alleen niet te lang. Je bent niet voor je plezier op kamp.
Het kan zijn dat deelnemers van het kamp elkaar negatief beïnvloeden. Daarom zou ik de jongere eerst individuele opdrachten laten uitvoeren, mogelijk met hulp van een persoonlijk begeleider. Later volgen dan de groepsactiviteiten.”
Christien Otterspeer (15), Krimpen aan den IJssel
„Ik ben het niet met de stelling eens. Door jongeren op kamp te sturen, kijk je helemaal niet naar de rol van de ouders. Het kan heel goed dat jongeren de dupe zijn van de opvoeding. Daarom zou ik het belangrijk vinden dat ouders meegaan op zo’n kamp. Zo leren ouders opvoeden en op een goede manier met hun kinderen omgaan.
Het voorkomt ook terugval. Als jongeren een week lang discipline wordt bijgebracht, dan zijn ze dat thuis zo weer kwijt.
De verantwoordelijkheid om te zorgen dat deze jongeren zonder schooldiploma weer op het goede spoor te krijgen, ligt volgens mij niet bij de overheid, maar bij de ouders. Zij moeten met hun kind het probleem oplossen, mogelijk samen met een hulpverlener.
Dat jongeren tijdens zo’n kamp worden gedrild, vind ik eigenlijk overdreven. Het is goed als jongeren leren luisteren. Maar iemand van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat drillen -wat in zo’n kamp gebeurt- vind ik iets weg hebben van martelen.
Daarbij is de puberteit toch al een lastige periode waarin je sterk verandert. Ik vraag me af of zo’n drilkamp voor jongeren in die leeftijd wel effectief is.”