Bijspijkeren in de vakantie
Scholieren zes uur per dag met schoolwerk bezig
ENSCHEDE - Een computer ronkt zachtjes in kamer 219 van de Universiteit Twente. Buiten fluit een vogel. Binnen zitten vier scholieren gebogen over hun studieboeken. Op tafel staan twee flesjes frisdrank. „Het bijspijkerkamp is voor mij de beste kans om alsnog een voldoende te halen en over te gaan naar vwo-5.”
Per dag studeren de 37 scholieren zes uur in groepjes van vier of vijf onder begeleiding van een student. Begeleider Thijs Maaldering (21), student biomedische technologie: „Dat lijkt veel, maar de uren zijn verdeeld in vier blokken. Tussendoor is er tijd genoeg om leuke dingen te doen. Iedereen mag vrij gebruikmaken van alle sportmogelijkheden.” Vwo’er Johan Steinvoort (16): „Ik heb elke dag al even getennist. En op onze vrije middag, afgelopen woensdag, hebben we een rondleiding gekregen in het voetbalstadion.”
De deelnemers van het bijspijkerkamp in Enschede, dat een week duurt, zijn er niet in de eerste plaats voor hun lol. Johan: „Natuurlijk zit ik liever thuis in mijn vakantie, maar dan zou ik zeker weten dat ik minder zou leren.” Na overleg met zijn ouders maakte Johan de keus om een week van z’n vakantie op te offeren. „Het bijspijkerkamp is voor mij de beste kans om alsnog een voldoende te halen en over te gaan naar vwo-5.”
Throe-out
„Thijs, kun je me even helpen?” vraagt Tim aan de student die deze uren een viertal scholieren in kamer 219 begeleidt. Tim komt er niet uit hoe het zit met de kleuren die een herfstblaadje absorbeert en weerkaatst. Na een korte uitleg van Thijs knikt Tim en kan hij opschrijven waarom het herfstblad een groene kleur heeft.
Een paar deuren verder oefent een begeleidster de uitspraak van Engelse woorden met Amy Korfman (14). De studente legt haar vinger bij ”throughout”. „Hoe spreek je dit uit?” Amy: „Throe-out.”
Amy koos voor het kamp omdat haar broer hier ook al is. „Hij moest een taak voor school maken in de vakantie. En ik kan mooi de vakken Nederlands, Frans en Engels voor het komende jaar oefenen. Zo loop ik voor op de rest van de klas.”
Meedoen aan een bijspijkerkamp is niet goedkoop: 300 euro. Johan: „Gelukkig hoef ik het niet zelf te betalen.”
Over motivatieproblemen hoeven de begeleiders Thijs en Piet Mellema (25), student scheikunde, niet te klagen. Thijs: „De meesten doen goed hun best omdat het gewoon nodig is.” Piet: „En de enkeling die niet wil, gaat vanzelf wel aan de slag. Want als je tussen allemaal mensen zit die hard werken en je hebt verder weinig omhanden, dan doe je vanzelf wel mee.”
Het begeleiden van de leerlingen is fantastisch werk, vindt Piet. „Het is gaaf om te zien hoe iemand iets snapt als ik het heb uitgelegd.” Thijs: „En we krijgen een soort onkostenvergoeding. Hoeveel? Dat wil ik niet kwijt.”
Johan zou zijn vrienden niet snel aanraden het bijspijkerkamp te volgen. „Ik probeer er in elk geval voor te zorgen dat ik niet meer hoef. Ik zit toch liever thuis.”
Er zijn nog geen reacties geplaatst.