Stevige aardbeving treft Groningen
MIDDELSTUM (ANP) - De provincie Groningen is dinsdagmorgen rond zeven uur getroffen door een aardbeving.
De schok had een kracht van 3,5 op de schaal van Richter. Dat heeft het KNMI dinsdagmorgen bevestigd.
De beving evenaarde de zwaarste aardbeving die ooit in Nederland is gemeten. Deze deed zich in 2001 voor in een aardgasveld bij Alkmaar.
De Groningse beving van dinsdagmorgen werd geregistreerd door alle seismische stations door heel Nederland.
Het epicentrum van de aardbeving lag bij Middelstum. Het Groningse dorp, dat midden in het Groningse aardgasveld ligt, is de afgelopen jaren meermalen getroffen door aardschokken.
Zowel het KNMI als een regionale zender werd direct gebombardeerd met tientallen verontruste telefoontjes en e-mails van bewoners van het gebied.
Volgens H. Haak, seismoloog bij het KNMI, was het de grootste aardschok die ooit in Groningen was gemeten. De trilling was door de hele provincie te voelen, van Uithuizermeeden tot Haren. Sinds 1986, toen de eerste beving als gevolg van de gaswinning zich deed voelen, zijn er tien schokken van deze aard geweest. In totaal hebben zich al vele tientallen kleinere en grotere schokken voorgedaan.
De aardbevingen ontstaan doordat het winnen van gas spanningen in de bodem opwekt. Naarmate er meer gas wordt gewonnen, neemt de spanning toe. Daardoor deed de eerste aardbeving zich ook pas na een kwarteeuw na de eerste boring voor. In Groningen wordt sinds 1959 naar aardgas geboord.
De laatste grote beving in Groningen was in 2003. Toen werd de provincie in een maand tijd door drie krachtige schokken getroffen.
De Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM), die verantwoordelijk is voor de aardgaswinning in Noord-Nederland, had vanmorgen nog geen schadeclaims ontvangen. Bewoners die aantoonbaar schade ondervinden van een beving die wordt veroorzaakt door de gaswinning kunnen daarvan melding maken bij de NAM. Een onafhankelijke expert bepaalt vervolgens of de getroffene een financiële vergoeding krijgt.
Het KNMI roept getroffenen ook ertoe op een enquêteformulier op de website van het meteorologisch instituut in De Bilt in te vullen. Dat wil zo een beter beeld krijgen van de gevolgen van de aardbevingen.
Er zijn nog geen reacties geplaatst.