Een weeklang oma van iedereen
Jonge zorgmaatjes verwennen oude mensen
STAPHORST - Voorzichtig duwt Daan den Ouden (14) de rolstoel van mevrouw Oosterhuis over de drempel de gang op. Waar de reis naartoe gaat? „Naar het restaurant om een kopje koffie te drinken.” Tientallen jongeren waren deze week als zorgmaatjes in touw voor oudere mensen uit verzorgingshuis De Berghorst in Staphorst. Oosterhuis: „Deze week ben ik oma van iedereen.”
In het tentenkamp naast het verzorgingshuis is het snikheet. Tientallen slaapmatjes liggen naast elkaar gespreid. Lisanne Prins (12): „We zijn tot ’s avonds laat actief, dus het is handig hier te slapen. En dat hoort er bij een zomerkamp toch gewoon bij?”
Zo’n drie jaar geleden zetten medewerkers van de verzorgingshuizen van Zorgspectrum Het Zand in Staphorst, Nieuwleusen en Heino het zorgmaatjeskamp op. Dit om jongeren te laten ruiken aan ouderenzorg en om hun de kans te bieden een weeklang in de buurt van hun opa of oma te verblijven. De jongeren zijn vanaf ’s ochtends tien uur in touw. De een in de keuken, de ander in de zorg, een derde achter de receptie.
Overgrootopa
Niké Compagner (12) en Loïs Wolters (10) schenken deze woensdagochtend koffie op de afdeling groepsverzorging bij demente ouderen. Niké: „Mijn oma komt hier drie dagen in de week. Ze herkent me goed en vindt het heel leuk dat ik hier ben.” Loïs zit naast haar overgrootopa. „Nu zie ik de opa van mijn moeder elke dag.” Overgrootopa mompelt instemmend.
Elders in het gebouw brengt Daan mensen van hun kamer naar het restaurant, waar zij een kopje koffie krijgen. „Kun jij goed rijden?” Aarzelend kijkt een mevrouw vanuit haar rolstoel duwer Daan aan. „Ja hoor”, vindt Daan. „Zal ik u in het restaurant parkeren?”
Langzaam zoeft de rolstoel langs de linnenkamer, waar Mariëlle Heide (14) theedoeken vouwt. „Alle schone was sorteer ik op naam. Daarna breng ik hem terug naar de bewoners.”
Een deurtje verderop smeert Denise Schra in de keuken bolletjes. „De bewoners krijgen vanmiddag een broodmaaltijd. Ik ben nog wel even aan het smeren. Vanavond gaan we barbecueën.”
Josyanne Luten (15) gaat dit jaar voor de tweede keer mee met het zorgmaatjeskamp. „Zo leer je goed met ouderen omgaan. En opa’s en oma’s vinden het heel gezellig. Helaas is mijn oma pas overleden, zij woonde ook hier.”
Keten
Een bewoner die langsloopt, schiet Lisanne aan. „Waren jullie gisteravond zo aan het keten? Ik hoorde zo veel lawaai.” Om er gelijk aan toe te voegen: „Ik had er geen last van, hoor!” Lisanne knikt en loopt bij een bewoonster naar binnen. „Zal ik nog even uw bed opmaken? Oh, dat is al gedaan. Kan ik wat anders voor u doen?” Even later knoopt ze netjes het schort van de Staphorster klederdracht bij de bewoonster om. „Zo, u ziet er mooi uit.”
De jongeren zijn een al enthousiasme over het kamp. Herjan Seegers (14): „Het leukste komt nog. De rolstoelrace. De jongeren mogen dan met oude rolstoelen een wedstrijd houden wie het hardste kan rijden. Dat is lekker scheuren, de oude mensen mogen kijken.”
Naam: Daan den Ouden (14)
Woonplaats: Nieuwleusen
Waarom op kamp: „Het is leuk om met oude mensen om te gaan.”
Wat doe je tijdens dit kamp: „Ik heb vanochtend bijvoorbeeld mensen vervoerd van hun kamer naar het restaurant. Ik help ze met een begeleider bij het overstappen van hun stoel in de rolstoel.”
Wat is het leukst aan het kamp: „De activiteiten. Dinsdagavond hebben we buiten gesprongen op een megatrampoline die was ingehuurd. De bewoners vonden het geweldig om hiernaar te kijken. Ook is het leuk om met z’n allen -we zijn met zo’n twintig jongeren- in een tentenkamp te slapen. We slapen niet heel veel, maar dat geeft niet. Als het maar gezellig is.”
Naam: Lisanne Prins (12)
Woonplaats: IJhorst
Waarom op kamp: „Het is superleuk om klusjes voor ouderen te doen. M’n oom woont hier ook. Nee, eigenlijk is het de oom van m’n moeder.”
Wat doe je tijdens kamp: „Vanochtend heb ik bij de bewoners bedden opgemaakt, prullenbakken geleegd, afwasjes gedaan en straks ga ik met iemand een rondje wandelen.”
Wat is het leukst aan het kamp: „Heel veel dingen zijn leuk. Gisteren was ik receptioniste en kreeg ik allerlei belangrijke mensen -bijvoorbeeld iemand van de plaatselijke krant- aan de telefoon. M’n moeder belde voor de gein ook nog. We hebben de activiteit buikschuiven nog op de planning staan: Met de buik over een baan met water schuiven. Uiteindelijk beland je in een zwembad. De oudere mensen mogen hiernaar kijken.”
Reacties (3)
hojj bezorger | zaterdag 29 juli 2006 - 21:25 | |
aantal posts:2 | egt supergoed van jullie! |
J bezorger | maandag 31 juli 2006 - 17:13 | |
aantal posts:25 | Kijk, dát is nou eens taal naar mijn hart! Zoiets zouden ze in wel honderd plaatsen moeten organiseren! |
rianne bezorger | maandag 31 juli 2006 - 22:13 | |
aantal posts:3 | Goed voorbeeld doet goed volgen?! |