Meer jongeren aan de slag deze zomer
HILVARENBEEK (ANP) – Vakantiewerk wordt onder jongeren steeds populairder. Deze zomer gaat 72 procent van de scholieren en studenten aan de slag, terwijl vorig jaar nog ruim zes op de tien de handen uit de mouwen staken.
Dat blijkt uit onderzoek van de vakbondcentrale FNV onder circa duizend jongeren van gemiddeld 17,5 jaar, die een opleiding volgen van vmbo– tot hbo– of universitair niveau.
FNV–voorzitter Agnes Jongerius en voorzitter Judith Ploegman van FNV Jong presenteerden het onderzoek dinsdag in safaripark Beekse Bergen. De presentatie vormde de aftrap van een vakantiewerkcampagne van de vakcentrale. Onder het motto "Laat je niet voor de leeuwen gooien" wil de FNV scholieren en studenten beter informeren over hun rechten en plichten op de arbeidsmarkt.
Volgens Ploegman toont het onderzoek aan dat jongeren „al jong serieus bezig zijn met werken". Het opleidingsniveau lijkt nauwelijks iets uit te maken. Ongeveer twee derde van de ondervraagde jeugd heeft al een bijbaan, jongens iets vaker dan meiden. Ruim een op de vijf gaat in de zomer „gewoon door" met het bijbaantje.
Niet alleen extra geld verdienen (72 procent) is een motivatie om tijdens de vakantie te werken. Ruim een kwart van de ondervraagden wil ook werkervaring opdoen en vindt het belangrijk dat het baantje aansluit op hun opleiding of studie. Bijna 23 procent is bang zich anders te vervelen en bijna 5 procent gaat aan de slag, omdat de ouders zeggen dat het moet.
De meeste jongeren vinden vakantiewerk via familie, vrienden en kennissen of via hun bijbaantje. Bijna een op de tien komt aan de slag via een advertentie en 7 procent via een uitzendbureau.
De horeca en detailhandel zijn favoriete sectoren in de zomer. Ongeacht opleidingsniveau wil een vijfde tot een derde in een winkel werken. Hetzelfde geldt voor een baantje in bijvoorbeeld een bar, strandtent, restaurant of hotel. De landbouw is bij een op de vijf vmbo–scholieren populair. Van de meiden heeft 15 procent een voorkeur voor de gezondheidszorg.
Ruim 40 procent verdient 4 tot 6 euro bruto en 23 procent tussen de 1 en 3 euro. Circa 8 procent weet 10 euro of meer per uur op te strijken.
Volgens Jongerius zijn jongeren „vaak rijker dan ze denken", want ze vergeten belastinggeld terug te vragen, werken vaak te hard, te lang en onder zware omstandigheden en soms is hun contract niet in orde. Zij roept jongeren op „geen geld te laten liggen" en zich goed te laten informeren.
Reacties (3)
... correspondent | dinsdag 11 juli 2006 - 15:39 | ![]() |
aantal posts:119 | 'k pluk hele dagen aardbeien en frambozen (soms bessen) wel lekker ;) 't betaald best goed (zwart) |
... correspondent | dinsdag 11 juli 2006 - 15:40 | ![]() |
aantal posts:119 | ikkes!!! Ben je zwanger?! 'positie' tenminste zo komt het over |