Yord herfst logo
Home      Zoeken      

    Laat de barbecue leuk blijven

    Per seizoen lopen ongeveer honderd mensen ernstige brandwonden op tijden een barbecue. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Brandwonden Stichting. Enkele tips om veilig een barbecue te organiseren.

    Zorg dat één persoon de barbecue bedient en dat de andere aanwezigen minimaal 2 meter afstand houden.

    Gebruik aanmaakblokjes en géén spiritus of brandgel om de barbecue aan te steken.

    Zet een emmer water naast de barbecue om te blussen en om eventuele brandwonden te koelen.

    Overgiet een barbecue die eenmaal brandt nooit met extra brandstof.

    Verplaats nooit een brandende barbecue. Plaats de barbecue op een goede, stevige, vlakke ondergrond.

    Draag een schort en handschoenen. Deze voorkomen dat een opspattend kooltje brandwonden veroorzaakt.

    Gebruik spiesen met een houten handvat. Metalen handvatten kunnen brandwonden veroorzaken.

    Kleding
    Sommige kleding is flink brandbaar, andere minder. Denk na over de kleding die je draagt tijdens het roosteren op een barbecue. Ruimvallende kleding vat sneller vlam. Barbecue niet met ontbloot bovenlijf.

    Zorg ervoor dat je weet welke kleding brandbaar is en welke kleding je veilig kunt dragen tijdens het barbecuen.

    Draag geen lichtontbrandbare kleding zoals een nylon zwempak of zwembroek.

    Bonnen: www.brandwondenstichting.nl en www.barbecueveilig.nl.

    Er zijn nog geen reacties geplaatst.