Sterven zonder het Evangelie te horen
Ik las pas een artikel. Er waren ergens in Latijns-Amerika lichamen van kinderen gevonden. Het bleek dat twee meisjes van twaalf en acht geofferd waren. Die kinderen hebben nooit van de Heere God gehoord en werden aan goden geofferd. Ze hadden natuurlijk geen benul dat Jezus bestaat. Het lijkt mij heel apart om te zeggen dat zo’n meisje nu in de hel is, want ze kende Jezus niet.
Je stelt een moeilijke vraag. Twee meisjes van acht en twaalf, die toch al zo’n vreselijke dood sterven, zouden zij dan ook nog in de hel komen? Dat kun je niet begrijpen. Vreselijk. Is dat wel eerlijk van de Heere? Als je met je gedachten in Latijns-Amerika blijft rondzwerven, kom je er zeker niet uit. Daar loop je vast. Je moet terug naar het Midden-Oosten. In het huidige Irak is het allemaal begonnen. Daar heeft de Heere God de mensen geschapen, intens gelukkig. Daar ontmoette de Heere hen. Maar op een dag is die mens verraderlijk overgelopen naar de vijand, de duivel. Daarmee heeft hij zich in de diepste ellende gestort die denkbaar is.
Als de Heere mijn leven nu afsnijdt, me in de hel werpt, is de Heere volkomen rechtvaardig. Dan geeft Hij wat ik verdien door mijn zonde. Zie jij dat ook zo? Ieder moment van ons leven spreekt van Gods geduld en goedheid.
God geeft de mensen niet alleen onverdiend leven en voedsel. Hij heeft ook een onuitsprekelijke Gave: Zijn Zoon. In Hem is geluk weer te vinden. God stuurt goedertieren verkondigers van deze zeer blijde boodschap. Zo staat het in de Dordtse Leerregels (1, 3). Er staat nog iets bij: tot wie Hij wil, wanneer Hij wil.
Waarom is dat evangelie nooit bij deze meisjes gekomen? Dat kunnen we nooit begrijpen. We weten dat God vol ontferming is, dat Hij liefde is, dat Hij dit meisje kende en wist van haar omstandigheden. Maar verder moeten we stoppen met denken. God is almachtig en tegelijk vrijmachtig, soeverein.
Mag ik je trouwens vragen: ben jij bewogen met een meisje van acht in Rio de Janeiro dat nog nooit van de Heere heeft gehoord? Verlang je ernaar haar over Jezus te vertellen? Zou je later wel op het zendingsveld in Ecuador willen werken?
Met sommige vragen kom je niet verder. Stop met denken. Maar de vraag of je persoonlijk iets kent van de gunnende liefde van Christus, is altijd actueel.
S. D. Post
Heb jij ook een vraag over geloof, relatie of samenleving? Mail naar achterkrant@refdag.nl, of schrijf een brief naar Reformatorisch Dagblad t.a.v. Redactie Achterkrant, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.
Er zijn nog geen reacties geplaatst.