Nederlandse student vindt graftombe in Egypte
GRONINGEN - Het zal je maar gebeuren: je bent op studiereis in Egypte en je stuit onverwachts op een tot op heden onbekende graftombe. Het overkwam Jeroen van Rooij, student botanische archeologie aan de Rijksuniversiteit Groningen.
De tombe is vermoedelijk van een vermogende Egyptenaar uit de tijd van de achttiende dynastie, rond 1400 voor Christus. Jeroen werkte een maand in het magazijn van het Howard Carter House om oude plantenzaden uit eerdere opgravingen in een grotopslag te onderzoeken. Zijn collega’s namen hem mee met een tocht door de woestijn om een indruk te geven van de omgeving waarin de zaden gevonden zijn.
Aan de voet van een kleine heuvel stopte het gezelschap bij enkele halfronde stenen van ongeveer 30 centimeter hoogte: een aanwijzing voor bebouwing en dus interessant. Jeroen liep die heuvel op en zag op de top een bult zand. Hij vond vier metersdiepe kuilen; het werk van plunderaars. Een van die kuilen bleek uit te komen in een grote graftombe.
Nadat Jeroen de Egyptische autoriteiten had ingeschakeld, is hij onder begeleiding de graftombe ingegaan. In de tombe, die uit acht kamers bestaat, werden geen waardevolle spullen aangetroffen. Vermoedelijk zijn die tijdens een economische crisis honderden jaren geleden al leeg geroofd.
Jeroen benadrukt dat Egypte nogal wat graftombes telt en dat hij niet als enige ontdekker wil worden gezien. „Het was wel prachtig om mee te maken. Spannend ook om in dat gat af te dalen. We konden niet zomaar met een ladder naar beneden. En ik liep toevallig voorop. Het was een bizarre, maar geweldige ervaring.”
Er zijn nog geen reacties geplaatst.