Yord herfst logo
Home      Zoeken      

    „Ga in gesprek met de Bijbel”

    Bijbellezen is soms best moeilijk. Het vraagt discipline en rust om het dagelijks te doen. Yord onderzocht in de poll hoe vaak de bezoekers de Bijbel lezen. Van de 1025 stemmers slaat 53 procent geen dag over. Daarnaast leest 8 procent nooit zelf in de Bijbel. Een scholiere, een predikant, een jongerenwerker en een godsdienstdocent reageren op de poll en geven een paar tips voor het Bijbellezen.

    Petra Verwijs (15), Tholen
    „Om God beter te leren kennen, lees ik elke dag in de Bijbel. In mijn gebed praat ik met Hem; Hij praat terug door Zijn Woord. Dus wie de Bijbel niet leest, kan ook geen relatie met God hebben.

    Petra Verwijs

    Petra Verwijs


    Ik zorg er voor dat Bijbellezen interessant is. Dat doe ik door verschillende vertalingen te gebruiken. Dan lees je het steeds anders en daar leer je van. Wanneer ik iets niet snap, vraag ik het aan m’n moeder of aan vrienden. Verder lees ik achtergrondinformatie, bijvoorbeeld over de Romeinen als ik de brieven van Paulus bestudeer. Dat maakt de Bijbel ook interessant.

    Nu lees ik elke dag ’s ochtends en ’s avonds in de Bijbel. Dan heb ik stille tijd. Eerst deed ik dat nooit en toen waren mijn dagen eigenlijk leeg. Je moet de discipline opbrengen om het gewoon te doen. Ik dwing mezelf elke dag een halfuurtje eerder uit bed te komen.”


    Ds. A.A. Egas, predikant van de Christelijke Gereformeerde Kerk te Urk
    „Ik vind het positief als jongeren naast de Bijbel een dagboek lezen; dat stimuleert en geeft uitleg. Ik geef jongeren ook altijd een dagboek als ze gaan trouwen en vraag dan of ze het willen lezen.

    Ds. A.A. Egas

    Ds. A.A. Egas


    Bewust Bijbellezen is belangrijk. Om dat te doen, kun je hardop lezen, of enkele verzen steeds herhalen. En ga na het Bijbellezen niet meteen over tot de orde van de dag, maar probeer de teksten te verwerken. Bijvoorbeeld door je af te vragen: Wat zegt de Heere hier tegen mij? Wat is de persoonlijke betekenis?

    Jongeren mogen verwachten dat hun ouders een voorbeeld zijn in het Bijbellezen. Door ’s ochtends samen de dag te beginnen met de Bijbel en ’s avonds met elkaar weer af te sluiten. Dat moet een natuurlijke zaak zijn in het gezin.”


    Herman van Wijngaarden, stafmedewerker van de HGJB, Bilthoven
    „Ruim de helft van de Yordbezoekers leest dus dagelijks de Bijbel. Dat vind ik eigenlijk een hele mooie uitslag. De HGJB heeft dit kortgeleden ook onderzocht, onder Hervormd-Gereformeerde jongeren. Daar kwam uit dat slechts 30 procent dagelijks in de Bijbel leest.

    Herman van Wijngaarden

    Herman van Wijngaarden


    Jongeren moeten wel leren hoé je de Bijbel kunt lezen. Veel mensen nemen niet meer tot zich dan een stuk tekst. Maar dan kun je er niets aan beleven. Persoonlijk, actief en zelfstandig lezen, levert veel op. Op die manier kun je in gesprek gaan met de Bijbel. Stel vragen aan de tekst en lees het gedeelte dan nog ’s. De vier b’s van Luther waren zo gek nog niet: bedenk bij het Bijbellezen waar je voor moet bedanken, wat je moet bedenken, belijden en bidden.”

    L. C. van der Kolk, docent godsdienst aan het Calvijn College te Goes
    „Ik heb soms de indruk dat de bijbel voor een aantal jongeren geen nieuws meer is. Bijbellezen is dan een verplichting en verplichtingen verslijten. Veel jongeren lezen wel in de kerk en na het eten, maar ze zijn niet persoonlijk intiem met God. Ze beseffen vaak niet dat ze zelfstandig de Schrift moeten lezen en moeten bidden. Een aantal bidt nog een kindergebed. Graag zou ik eens met de ouders van zulke jongeren praten.

    L. C. van der Kolk

    L. C. van der Kolk



    In de klas stel ik de noodzaak van Bijbellezen uitgebreid aan de orde. Ook hou ik er elk jaar een enquête over. Daar komt bijvoorbeeld uit dat leerlingen geen zin of geen tijd hebben. Ik confronteer ze dan met die uitslag en dwing ze er op te reageren. Leerlingen moeten dan wel toegeven dat argumenten als ”geen zin” of ”geen tijd” niet kloppen. Zo probeer ik ze zelf in te laten zien dat Bijbellezen noodzakelijk is tot zaligheid. Eén keer heb ik met een leerling een afspraak gemaakt: zes weken lang belde ik die jongen ’s avonds op, om ’m te herinneren aan het Bijbellezen. En hij is blijven lezen.”

    Er zijn nog geen reacties geplaatst.