Voorzitter jeugdraad heeft bijbaan van 40 uur
Ze is er minimaal veertig uur per week druk mee. Toch is het voor haar een nevenjob. Maaike de Jeu (23) uit Utrecht is vanaf zaterdag voorzitter van de Nationale Jeugdraad. „Mijn opleiding Europese studies aan Universiteit van Amsterdam gaat gewoon door.”
Een enthousiasteling is Maaike altijd geweest. „Ik zat op de middelbare school in diverse commissies, ik hield van organiseren.” Een functie bij de Nationale Jeugdraad past dan ook prima bij Maaike. „Ik wilde iets doen waarbij ik iets voor de samenleving kon betekenen. Na wat op internet te hebben gesurfd, kwam ik een jaar geleden bij een vacature van de Nationale Jeugdraad terecht.”
Sinds die tijd zit Maaike in het bestuur van de raad, die als doel heeft jongeren actief bij beslissingen in de samenleving te betrekken.
Het afgelopen jaar maakte ze zich warm voor diverse activiteiten. „Denk maar aan de gemeenteraadsverkiezingen. Onze vrijwilligers hebben toen gastlessen verzorgd op middelbare scholen. Daarbij hebben we gemeenteraadsleden uitgenodigd die met de leerlingen in debat gingen.” Ook is Maaike een van de initiatiefnemers achter het project Future Awards. „Tijdens een gastles dagen we leerlingen uit om hun leefomgeving te verbeteren.” Waar dat concreet toe leidt? „Een leerling schreef op bierviltjes waarschuwende teksten tegen alcohol. Anderen maakten een verkeersfilmpje over positief weggedrag. Weer een ander groepje zette een reclamecampagne tegen wiet op. De leerlingen met het beste idee kregen 500 euro per persoon. Ook werd het idee in de praktijk uitgevoerd. De niet-winnende groepjes kregen een coach toegewezen die hen begeleidde om hun idee toch uitvoerbaar te maken. Het is belangrijk dat jongeren hun inbreng hebben en dat daar ook wat mee wordt gedaan.”
Maaike, die de portefeuille duurzame ontwikkeling beheerde, gaat vanaf morgen als voorzitter van de raad verder. „Ik had het nooit gedacht, maar ben toch gekozen.”
Over haar toekomstige werkzaamheden weet zij nog weinig. Wél weet zij waar zij zich als voorzitter voor wil gaan inzetten: voor de ondersteuning van lokale jongeren. „Heel veel gemeenten weten niet hoe zij zich actief voor jongeren kunnen inzetten. Wij willen praten met lokale jongeren en horen wat zij in de wijk willen verbeteren. Wij zijn er voor de jongeren.”