Driftig op zoek naar een studentenkamer
Je hebt net je examen gehaald en bent van plan komend schooljaar te gaan studeren. Nog even en er breekt een nieuwe tijd aan. Mogelijk overweeg je op kamers te gaan omdat de reistijd naar de school of universiteit te groot is. Maar hoe kom je nu aan een leuke kamer? Enkele tips.
- Begin op tijd te zoeken naar een studentenkamer. De beste periode om te zoeken is vanaf midden juni tot en met de zomermaanden. Immers, de keuze is dan nog het grootst.
- Stel je eigen prioriteiten: weet wat je wil en wat je niet wil. De een kiest voor een kamer met balkon, de ander wil per se een ruimte met veel ramen.
- Vertel iedereen dat je op zoek bent naar een kamer.
- - Zet een advertentie in een huis-aan-huisblad.
- Koop advertentieblaadjes als de ViaVia, waarin kamers worden aangeboden, of kijk op internetsites als kamernet.nl.
- Vraag bij gemeenten naar woningen die op de lijst staan om te worden gesloopt. Deze panden mogen soms tot de sloop door studenten worden gebruikt.
- Schrijf je, indien mogelijk, ook in bij gemeenten als woningzoekende.
- Bedenk ludieke acties. Onderscheid je van de concurrentie.
- Schrijf je in bij een Stichting Studentenhuisvesting.
Zal ik hem nemen?
Heb je eenmaal een leuke kamer op het oog, dan ben je vaak zo enthousiast dat je vergeet op een aantal belangrijke punten te letten. Een overzicht.
- Houd rekening met de locatie. Een rustige buurt, winkels op wandelafstand, in de nabijheid van de campus of aansluiting op het openbaar vervoer zijn enkele zaken waarop je moet letten.
- Zorg ervoor dat je terechtkomt in een huis waar iedereen respect heeft voor elkaar, waar een studentensfeer heerst maar waar ook nog wordt gestudeerd.
- Let op de mogelijkheid tot opzegging. Lees je contract aandachtig door vóór het te ondertekenen.
- Kijk naar de (geluids)isolatie van de muren.
- Is er warm water op de kamer aanwezig?
- Zijn er voldoende stopcontacten?
- Vraag waar je je fiets kunt zetten voordat je een contract tekent. Veel studentenhuizen beschikken namelijk niet over een fietsenberging. In dat geval moet je je fiets op de stoep laten staan, met het risico op bekeuringen of diefstal.
Bron: www.studieinfo.nl en www.studententips.nl