Variant ziekte Creutzfeldt-Jakob in Nederland
BILTHOVEN (RIVM) - In Nederland is een nieuw geval van de ziekte variant Creutzfeldt-Jakob vastgesteld. Het is de tweede keer dat de menselijke variant van de gekkekoeienziekte BSE opduikt.
Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag bekendgemaakt. Vorig jaar overleed een Utrechtse vrouw als eerste Nederlander aan die ziekte.
Aan de hand van hersenfoto’s en erfelijk materiaal hebben het Nederlandse expertisecentrum bij het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam en het Europees expertisecentrum in het Schotse Edinburgh de diagnose variant Creutzfeldt-Jakob met grote waarschijnlijkheid vastgesteld.
De nieuwe patiënt heeft de ziekte waarschijnlijk opgelopen door het eten van besmet rundvlees. De ziekte kan ook van mens tot mens overgaan via bloedproducten en instrumenten in ziekenhuizen. Daar is bij deze patiënt echter geen sprake van, is gebleken na onderzoek van het Rotterdamse expertisecentrum en de betrokken GGD.
De ziekte is moeilijk te herkennen. In het begin heeft de patiënt last van psychische problemen zoals angsten en hallucinaties. Daarna treden neurologische verschijnselen op zoals bewegings en evenwichtsstoornissen. Uiteindelijk wordt de patiënt dement. Bij deze variant duurt het doorgaans twee jaar voordat de diagnose kan worden gesteld. Dit kan nadat op hersenfoto’s duidelijke afwijkingen te zien zijn. Zolang die afwijkingen niet zijn waar te nemen, denken artsen vaak aan psychiatrische problemen.
Er zijn nog geen reacties geplaatst.