Yord herfst logo
Home      Zoeken      

    Zwerfafval achterlaten beboet

    De overheid wil geen statiegeld heffen op blikjes en flesjes. Mensen die nu afval op straat gooien, worden beboet. Goed plan! Maura en Christelle reageren.

    Maura van der Spek (16), Geldermalsen

    „Een boete geven werkt beter dan het heffen van statiegeld. Statiegeld kun je alleen innen op blikjes en flesjes. Maar zwerfafval bestaat uit meer dan dat. Wat doe je dan met papiertjes die op straat rondslingeren? Met het beboeten kun je meerdere vormen van zwerfafval weg krijgen.

    Ik hoorde laatst op de radio dat in Zweden een speciaal statiegeldsysteem al is ingevoerd en dat daar 85 procent van het zwerfafval wordt gerecycled. In Nederland wordt zonder dit systeem al 86 procent gerecycled. Dus zo slecht zijn we in Nederland nog niet bezig.

    Door het beboeten leren mensen zich verantwoordelijk te voelen voor het milieu en het voorkomt asociaal gedrag. Die verantwoordelijkheid leren mensen niet door het betalen van statiegeld. Dan brengen ze alleen voor het geld een blikje terug. Beboeten is een strenge maatregel. Voor iets dat je op straat gooit, moet je 50 euro betalen. Maar een strenge aanpak werkt vaak effectief.

    Er zullen controleurs ingezet moeten worden om boetes uit te delen. Dit kost geld, maar het invoeren van het statiegeldsysteem kost ook geld. Producten moeten bijvoorbeeld duurder worden gemaakt om de winst te behouden.”

    Christelle van den Bosch (17) Scherpenzeel

    „Je kan al voor zo vreselijk veel dingen een boete krijgen. Een boete op het weggooien van afval hoeft daarom van mij niet. Het gaat alleen maar uit van het negatieve. Als je iets verkeerds doet, krijg je gelijk straf. Waarom gaan we niet positiever met zwerfafval om? Het invoeren van statiegeld op blikje en flesjes drinken is daarvan een voorbeeld.

    Goed gedrag, het terugbrengen van deze verpakkingen, levert voor de klant wat op. Dat is een extra stimulans om spullen in te leveren.

    Daarbij is het invoeren van het statiegeldsysteem goed voor het recyclen van deze spullen. En dat is weer mooi voor het milieu. Daar moeten we tenslotte wel zuinig op zijn.

    Het beboeten van zwerfafval kost ook extra geld. Je moet bijvoorbeeld maandelijks controleurs uitbetalen. Het invoeren van het statiegeldsysteem kost in eerste instantie misschien wat extra geld, maar op lange termijn levert het meer op. De kosten voor controleurs blijven maandelijks terugkomen, dus beboeten is minder voordelig.

    Vind jij het ook leuk je mening te geven over een stelling? Stuur een mailtje naar achterkrant@refdag.nl.

    Reacties (1)

    ikuh
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:11

    de meesete keren dat vuil op de grond word gegooit ziet een politie dat niet duz het help niet zo heel veel.