„Door deur van Jezus kom je in het Vaderhart”
EO-jongerendag brengt 32.000 bezoekers in Gelredome bijeen rond thema ”Enter the Mystery”
ARNHEM - „Als je door de deur van Jezus binnenkomt, kom je in het vaderhart van God. Die deur is als een automatische schuifdeur”, verduidelijkt Wim Grandia op de EO-jongerendag. „Als je blijft staan waar je bent, gaat de deur nooit open.”
Grandia, werkzaam bij de EO en voorganger in Dordrecht, belicht voor 32.000 jongeren in het Arnhemse Gelredome het thema van de dag: ”Enter the Mystery” (ga het mysterie binnen”). God is een mysterie, zegt Grandia. „Dat betekent niet dat Hij geheimzinnig, vaag, mysterieus is. Als er íémand een open boek is, dan is dat God wel. Hij is in de Bijbel een open boek voor ons allen. We zien daarin hoeveel Hij van ons houdt en naar ons verlangt.”
Jezus heeft het mysterie van God geopenbaard, stelt de spreker. „Als je naar Jezus kijkt, zie je God.”
Tientallen Bijbelteksten gebruiken het woord mysterie, zoals in de uitdrukking ”het mysterie van het geloof”. „Geloven is echter niet iets mysterieus, iets vaags, maar is ontzettend concreet. Toch blijft het ook wel een beetje een mysterie. Je kunt het geloof niet aanwijzen of inpakken. Het is als de wind: die zie je niet, maar hij zet wel ongelooflijk veel in beweging.”
Grandia doet een oproep om in beweging te komen en Nederland te laten weten dat er ook jonge christenen zijn. „Ik geloof dat God jullie wil gebruiken om Nederland te laten zien dat alles mogelijk is bij God. Laten we het zomaar gebeuren dat er steeds meer jongeren zijn die niets van God en Christus weten? Nederland kan veranderen, gelóven we dat?”
God daagt jullie uit om de voet op het water te zetten en bergen te verzetten, aldus Grandia. „Hij wil je hart en leven vullen met geloof en vraagt je om die uitdaging van God aan te nemen.”
Er komen enkele honderden jongeren naar het podium om met Grandia te bidden. „Wij willen geloven”, zegt de spreker, „maar wilt U het geloof geven?”
Presentator van de jongerendag Frank van der Velde: „Als je door de deur van Jezus gaat, weet je zeker dat je een kind van God bent, van die liefdevolle Vader.”
Het wordt een waanzinnig feest vandaag, zegt Frank van der Velde tijdens de opening. Hij dankt God dat Hij de „eregast” wil zijn „en dit feestje mee wil beleven, om hier samen een feestje te bouwen. God kan soms een mysterie zijn, ver weg. Maar Hij wil Zich zeker aan ons onthullen. God zal ongetwijfeld van ons genieten als Hij naar beneden kijkt, zo stel ik mij voor.”
Als artiesten trad op Salvador, Barlow Girls en Rebecca St. James. Vooral de gospelzangeres Rebecca St. James oogstte veel succes. „De boodschap die God mij op het hart heeft gelegd is: Je bent geliefd”, meldt zij in het programmaboekje.
In haar nieuwe boek ”She. Je mag er zijn” (vorige week -vertaald- uitgekomen bij Medema) geeft zij haar visie op vrouw-zijn, intimiteit en seksualiteit. Daarin is zij strikt in het afwijzen van seksualiteit vóór het huwelijk.
Dat doen ook de Barlow Girls, drie zusjes uit Amerika. Veel teksten behelzen de oproep om in verleidingen de toevlucht tot God te zoeken. Tijdens een persconferentie benadrukken ze het principe dat ”ware liefde wacht”.
Met name de muzieknummers doen het stadion op zijn grondvesten trillen. Keiharde rock gaat vergezeld met rook, lichtflitsen en vuurstralen. Enkele baby’s slapen rustig door. Maar de tekst is niet te verstaan en alleen leesbaar op schermen.
EO-directeur Henk Hagoort zegt desgevraagd dat de muziek inderdaad „krachtig” is, maar dat er ook momenten zijn waarin het heel stil is. „De aandacht voor de inhoud is er ook zeker bij.”
Getuigen is het thema van de toespraak van Maarten Koornstra, jeugdwerker in de vrije baptistengemeente Bethel in Drachten. „Getuigen is iets doorgeven wat je gezien, gehoord en beleefd hebt. Een getuige is niet een jager naar een prooi, maar een visser van mensen die zijn netten uitwerpt. Jouw woord verandert geen leven, maar de kracht van God alleen. Als de Heilige Geest over je komt, gaat er kracht van uit en is het: je zúlt Mijn getuige zijn.”
Het oorspronkelijke woord van kracht is ”dunamis”. Koornstra verwijst naar de dynamo van een fiets. Hij gaat zitten op een fiets op het podium en laat zien wat het effect van een dynamo is. „Zodra jij gaat bewegen, gaan de lichten branden. Dan zet God door de kracht van de Heilige Geest jouw beweging om in licht.”
”Dunamis” kan ook dynamiet betekenen. „Als de kracht van de Heilige Geest zijn werk doet, blijft er geen huis of berg op zijn plaats en verandert het hart van je vriend of vriendin die niets van het Evangelie moet hebben. De Heilige Geest is de grote Pleitbezorger, de beste Advocaat die er is. Niet jij overtuigt van zonde, gerechtigheid en oordeel, dat doet de kracht van de Heilige Geest.”
Getuigen is geen project maar een proces. „Het is uitdelen wat we ontvangen hebben. Getuigen betekent ook martelaarschap. Dat betekent niet direct dat je moet sterven, wel dat je alles weggeeft en jezelf wegcijfert voor het hogere doel.”
Een getuige moet niet perfect willen overkomen en zijn gebreken wegmoffelen. „Mensen die dit doen, komen zelf op de voorgrond. Getuigen wil niet zeggen dat we het alles voor elkaar hebben maar dat er Eén is Die dat wel heeft.”
Gejuich en applaus. „God stuurt geen pak folders, of een Bijbel, maar een Mens, Die pijn lijdt met hen die pijn lijden. Getuigen is het vieren van Jezus’ overwinning op straat.”
Tijdens de dag worden de jongeren enthousiast gemaakt voor de komst van een speciale ”mystery guest”. Een speciale verslaggever op Schiphol laat het publiek ’s morgens al zien dat het vliegtuig waarin hij zit inmiddels geland is. Weer iets later ziet het publiek beelden van een limousine die langskomt met politiebegeleiding onder loeiende sirenes.
In de middag verschijnt de ”guest”, het is president Bush, althans: een dubbelganger. Hij lijkt als twee druppels water op Bush. Geflankeerd door bodyguards voert hij het woord. Hij zegt dat hij inmiddels enkele Nederlandse woorden heeft geleerd, zoals ”hoep Holland hoep”. Hij imiteert Bush regelmatig, zegt de geschminkte auteur. „Maar nog mooier is om God te imiteren in deze wereld. Dat is pas echt een mysterie.”