Yord herfst logo
Home      Zoeken      

    Leven met een IQ van 152

    Nico Griffioen ging op z’n tiende naar de middelbare school

    De twee broers Wim (16) en Nico Griffioen (12) uit Lienden scoren bovengemiddeld qua intelligentie. De één heeft een intelligentiequotiënt (IQ) van 152, de ander van ongeveer 130. De jongste sloeg op de basisschool twee leerjaren over. De oudste bleef één keer zitten. „Mensen reageren zo van: Egoïst, je loopt met jezelf te koop.”

    De stichting Fonds van Hoogbegaafden organiseert vandaag de Landelijke dag voor Hoogbegaafden. Tijdens die dag wordt in workshops verteld waartegen mensen met een bovengemiddelde intelligentie aan lopen. Eén daarvan is dat ze op school uitdagingen missen. Dat probleem herkennen beide broers. Nico: „Op de basisschool ging alles me heel makkelijk af. Nergens hoefde ik m’n best voor te doen. Psalmversjes las ik twee keer en ik kende ze uit m’n hoofd.”

    Op de basisschool kwamen de twee erachter dat ze op een andere manier denken. Wim: „In groep 5 ging ik op woensdagmiddag naar de bieb om bijvoorbeeld Italiaanse woordjes uit m’n hoofd te leren.” Nico: „Ik kon in groep 2 lezen. Daarom ben ik halverwege groep 3 naar het volgende jaar gegaan. Uit een intelligentietest bleek dat m’n IQ boven de 152 ligt. Ook groep 7 en 8 heb ik in één jaar gedaan. Daardoor was ik 10 toen ik naar het gymnasium ging.”

    Wim sloeg geen klassen over op de basisschool, „maar deed alles met gemak. Ik hoefde niets te doen en haalde prima cijfers.” Op de middelbare school kwam hij erachter dat hij „waarschijnlijk” hoogbegaafd is. „Uit een test bleek dat mijn IQ rond de 130 ligt.”

    Telefoonnummers
    Mensen zeggen af en toe dat ze jaloers zijn op de twee wanneer ze horen van hun hoogbegaafdheid. Wim: „Meestal antwoord ik dan dat dat niet nodig is. Aan de ene kant is het handig, anderzijds heb ik het probleem dat ik nooit heb geleerd hóé ik moet leren. Vroeger ging alles me goed af en kon ik zonder iets te doen goede cijfers halen.” Nico knikt: „Ik heb bijlessen gevolgd om te leren hoe ik het leren moest aanpakken.” Wim: „Dat was bij mij ook nodig, omdat het op de middelbare school mis ging. Ik moest de tweede klas overdoen.”

    „Een ander gevolg is dat ik soms te veel nadenk”, zegt Wim. „In de vakantie heb ik één dag bij een bakker gewerkt. Daarna werd ik weggestuurd omdat ik te veel nadacht. Waarover ik dacht? Hoe het beter kon.” Nico: „Dat is toch handig voor die bakker?” Wim: „Lekker handig als je na een dag de laan wordt uitgestuurd.” Lachend: „Nu bezorg ik folders. Daar hoef ik niet veel bij na te denken, ik moet gewoon lopen.”

    Hoogbegaafden hebben een andere vorm van humor, zegt Wim. „Als Nico een grapje maakt, barst ik soms in lachen uit, terwijl een ander zich afvraagt waarom ik lach.” Nico: „Het is lastig om nu een voorbeeld te geven. Een grap is leuk op het moment dat ik ’m maak; een dag later niet.”

    Telefoonnummers onthouden
    Leven met een hoog IQ is niet alleen maar kommer en kwel volgens de twee. Nico: „Ik zie het gewoon als een kans met een probleem.” Wim: „Ik kan heel makkelijk telefoonnummers en rijen getallen onthouden. Dat is soms handig.”

    De twee praten weinig over het feit dat hun IQ ver boven het gemiddelde ligt. Wim: „Mensen reageren zo van: Egoïst, je loopt met jezelf te koop.” Nico: „Af en toe praat ik er met een vriend over, verder met niemand.”

    Regelmatig ontmoeten de broers andere hoogbegaafde jongeren. Dat gebeurt tijdens bijeenkomsten van Choochem, Vereniging ter ondersteuning van hoogbegaafde christenen. Wim: „Er komt dan iemand die een inleiding houdt over bijvoorbeeld sterrenkunde.” Nico: „Ook hebben ze ooit een wiskundewedstrijd georganiseerd. Dat was gaaf omdat het uitdagend en spannend was. De sommen waren in een verhaaltje verwerkt.” Nico: „Niet zoals in die saaie wiskundeboeken, die vol staan met rijtjes opgaven.”

    Wat is IQ?
    De intelligentie van mensen is tot op zekere hoogte in een cijfer uit te drukken: het intelligentiequotiënt (IQ).
    - Het gemiddelde IQ van de mens ligt op 100.
    - Iemand met een IQ van tussen de 70 en 80 heeft meestal veel moeite met de leerstof op school.
    - Iemand met een IQ tussen de 90 en 110 is gemiddeld intelligent en kan zich in de maatschappij goed redden.
    - Iemand met een IQ tussen de 120 en 130 is begaafd en kan de universiteit makkelijk afronden.
    - Iemand met een IQ tussen de 130 en 152 is hoogbegaafd. Tests gaan niet hoger dan 152.
    Bron: www.lich.nl.

    Wat is hoogbegaafdheid?
    Er bestaat geen heldere omschrijving van hoogbegaafdheid. Er zijn wel veel kenmerken waaraan hoogbegaafdheid kan worden herkend. Enkele daarvan zijn:
    - Grote nieuwsgierigheid en leergierigheid.
    - De neiging eindeloos waaromvragen te stellen.
    - Uitstekend geheugen.
    - Groot rechtvaardigheidsgevoel.
    - Originele ideeën en oplossingen.
    - Perfectionistisch.
    - Apart gevoel voor humor.
    Bron: www.choochem.nl.

    Reacties (2)

    Rachel
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:11

    hoi, ik ben ook hoogbegaafd maar dat heb niet met zitte blijve te make of opsgeppe!!!!! Die internetteste kloppe noooooooit want dan zou iedereen hoogbegaafd zijn. Die van mij is op de universiteit gedaan en die klopt wel Groetjes ps als je hoogbegaaft ben ben je nix meer en nix minder als alle adndere mensen hoor!! (dit verhaal is ook geen opsgeppe!)
    L_O_V_E
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:15

    Ik wil niet gemeen doen hoor Rachel, maar als er uit een of andere test is gekomen dat je ook hoogbegaafd bent, snap ik er niets van waarom je opscheppen schrijft als opsgeppe? En schrijf je niet 'niets' in plaats van 'nix'. Zelfs ik met mijn iq van 119 weet dat! Al ben ik dan niet hoogbegaafd...