Internet verandert seksueel gedrag jongeren
Minder problemen bij oplettende ouders
AMSTERDAM - Internet heeft veel invloed op het seksuele gedrag van jongeren. Een groot onderzoek onder 11.000 jongeren tussen de 12 en 18 wijst uit dat bijna alle internettende jongeren ooit seksueel benaderd zijn op het web.
De Rutgers Nisso Groep, die het onderzoek donderdagmorgen presenteerde, spreekt van een nieuwe seksuele revolutie door internet. Veel jongeren zijn op zoek naar seksualiteit op internet, zeggen onderzoekers Hanneke de Graaf en Ine Vanwesenbeeck. „Een meisje van 18 jaar zei: Vroeger was seks de liefde bedrijven. Nu is het gewoon een game.”
Driekwart van de jongens en 83 procent van de meisjes krijgt regelmatig seksueel getinte vragen op het web. Jongens vinden dat ’gewoon’ (71 procent), meisjes vinden dat soort vragen ’niet leuk’ of ’helemaal niet leuk’ (62 procent).
Een kleine meerderheid van de meisjes (57 procent) en een minderheid van de jongens (40 procent) krijgt weleens de vraag zich uit te kleden voor de webcam, of een seksuele handeling te verrichten.
Eenderde van de jongens en een op de tien meisjes gaan in op een dergelijk verzoek. Met name meisjes tussen 12 en 14 jaar geven aan dat ze zich weleens hebben laten overhalen tot seksueel gedrag via internet, terwijl ze dat eigenlijk niet wilden.
Het merendeel van de jongeren ziet weleens borsten, billen of geslachtsdelen via de webcam. Bij drie op de vier meisjes gebeurde dit ongevraagd en meestal ook ongewenst. Ook bij veel jongens gebeurt dit ongevraagd, maar zij vinden het wel spannend om te zien en blijven er in negen van de tien keer naar kijken. Meisjes klikken in drie op de vier gevallen weg.
Betrokkenheid van de ouders speelt een grote rol in het beperken van grensoverschrijdend gedrag van jongens: ze dringen minder aan wanneer een meisje iets niet wil. Jongens die meer afspraken hebben met hun ouders over hoe ze zich moeten gedragen op internet, geven minder vaak antwoord op seksueel getinte vragen en gaan minder in op een seksueel verzoek. Het aantal jongens dat dit soort afspraken heeft, is heel klein: maar 5 procent.
Het merendeel van de jongens (84 procent) en iets meer dan de helft van de meisjes (54 procent) zegt geen afspraken te hebben met hun ouders over hun gedrag op internet. De meeste afspraken zijn een verbod op een ontmoeting met iemand die jongeren via internet leren kennen (29 procent) of het doorgeven van persoonsgegevens aan vreemden (26 procent). Jongens hebben die afspraken nauwelijks (6 procent).
Bij meisjes ligt dat anders. Meisjes tussen de 12 en 14 jaar maken vaker iets mee wat ze vervelend vinden, ze geven relatief vaak antwoord op een seksueel getinte vraag of gaan in op een seksueel verzoek vanuit verwarring of onder druk. Meisjes tussen de 15 en 18 jaar krijgen vrij veel te maken met ongewenste vragen, verzoeken en beelden, maar gaan daar zelden op in.
Psychologe Sarina Brons-Van der Wekken, betrokken bij het platform MediaWijzer dat binnen de gereformeerde gezindte actief is, noemt de onderzoeksgegevens „een weerslag van de tijd waarin we leven.” Zelf hoort ze veel verhalen over ontsporingen bij het gebruik van webcams. De psychologe is dan ook een voorstander is van grote terughoudendheid bij de aanschaf er van.
„We zijn vanuit onszelf geneigd om grenzen op te zoeken en die uiteindelijk over te gaan. Het seksuele verlangen is een enorme drift. Daar moeten we niet mee spelen. Daarnaast zou ik adviseren alleen in de woonkamer een computer met gefilterde internetaansluiting te hebben en de tijd te beperken dat kinderen daarachter zitten”, aldus Brons-Van der Wekken.
Lees ook
„Op internet gemakkelijk de grens over” op www.refdag.nl
Reacties (2)
Willeke Heijboer bezorger | donderdag 1 juni 2006 - 15:44 | |
aantal posts:31 | weet er niks van doeiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii |
ann stagiair | donderdag 1 juni 2006 - 18:49 | |
aantal posts:75 | gelukkig heb ik er ook geen ervaring mee....je moet ook niet klakkeloos jongens toevoegen... |