Voetbalgekte
Ruim twee weken geleden won de Catalaanse voetbalclub Barcelona van het Londense Arsenal in de finale van de Champions League. Een paar weken van tevoren heerste er onze stad al een voetbalgekte.
Meer dan dertig bussen met fans gingen naar Parijs om de wedstrijd te zien. Vele anderen gingen met het openbaar vervoer of de auto. Net voordat de wedstrijd begon werd er voor entreekaartjes een waanzinnige hoge prijs betaald: tot wel 3000 euro voor een kaartje dat eigenlijk 60 euro kost.
Omdat Barcelona als een Catalaans nationaal symbool wordt gezien, waren de aanhangers uitzinnig blij met de overwinning.
Ik vind het heel jammer dat dan een deel van de supporters uit feestvreugde winkels plunderen, banken vernielen en lantaarns en telefooncellen kapotmaken. De politie moest meer dan veertig mensen oppakken wegens vandalisme en er kwamen meer dan zestig mensen met verwondingen in het ziekenhuis.
Spanje, Alice Coster (13)
Boze vliegtuigpassagiers
Hier in het noorden van China hebben we in deze tijd van het jaar regelmatig last van stofstormen. Grote wolken zand en stof worden dan over het land geblazen, waardoor je soms geen hand voor ogen ziet en een kapje voor je mond moet dragen. Zelfs in Peking hebben ze er last van.
Afgelopen donderdagavond reisde mijn oom, die zakenman is, van Baotou naar Peking, een vlucht van een uur. Vanwege een stofstorm kon het vliegtuig echter niet in Peking landen. Het keerde terug, maar landde niet in Baotou, maar in Huhhot, een stad niet zo ver van Baotou. De veertig passagiers moesten uitstappen en de nacht op een koud en verlaten vliegveld doorbrengen: ze werden aan hun lot overgelaten en kregen niets te eten of te drinken. Pas de volgende morgen kon het vliegtuig weer naar Peking vliegen.
De passagiers waren erg boos dat de vliegmaatschappij hen in Huhhot zo slecht behandeld had: waarom was het niet naar Baotou gevlogen? Dan had iedereen namelijk gewoon thuis kunnen overnachten.
Toen het vliegtuig in Peking aankwam, besloten ze niet uit te stappen voordat de vliegmaatschappij hun excuus en een schadevergoeding had aangeboden. Alle veertig passagiers bleven drie uur lang zitten, waardoor het vliegtuig ook niet meer voor een volgende vlucht kon worden gebruikt. Uiteindelijk besloot de vliegmaatschappij tot een vergoeding van 40 euro: bijna evenveel als de prijs van een vliegticket. De gebeurtenis stond dezelfde dag nog in de kranten. Dat Chinese burgers op deze manier protesteren is tamelijk nieuw. Een paar jaar geleden zou niemand hebben geprotesteerd en de slechte service gewoon hebben geaccepteerd.
China, Xiaonan Li
Luiperd gered van staalstrik om sy lyf
地 Persoon het 地 luiperd gesien met 地 staalstrik om sy middellyf. Die strik het tot teen die been van die luiperd gesny. Een van die personeellede het agter gekom dat van die diere op die plaas gevang word. Hy het luiperdspore by 地 blesbok se karkas gesien. Dis toe dat hulle die jong luiperdmannetjie met die strik om sy lyf sien. Hulle het toe besluit om die blesbok in 地 hok te sit, sodat hulle die beseerde luiperd kon vang.
Op 地 Sondag oggend het hulle die luiperd in die hok aangetref. Hy is toe verdoof en behandel. Die luiperd is na 地 veearts geneem, waar hy vier uur onder verdowing geopereer is. Die veearts is positief dat hy dit gaan oorleef, maar nie so seker of die luiperd dit in die veld sal oorleef nie, maar hulle hoop om hom in die natuur vry te laat.
In Suid-Afrika word daar baie diere deur stropers gevang, met ander woorde die diere word onwettig deur die mense gejag. Hulle jag dit vir vleis, pels (vel), ivoor ens. So word Suid Afrika se diereryk vernietig en bedreig. Stropers wat gevang word, word swaar gestraf, maar jammer genoeg is dit nie maklik om 地 stroper vas te trek in hierdie uitgestrekte land nie.
Zuid-Afrika, Martin van Nieuwkoop (16)
Er zijn nog geen reacties geplaatst.