Duopinie
Minister Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing) wil dat jongeren vanaf 16 jaar kunnen stemmen. Een goed plan. Arie en Gersom reageren op de stelling.
„Jongere heeft recht om mee te beslissen”
Arie van de Vrie (14) Wieringerwerf
„De politiek beslist over jongeren. Daarom zou het goed zijn als iemand van 16 of 17 jaar nu ook zijn stem zou mogen laten horen. Op die manier kunnen jongeren meebeslissen als het over hen gaat.
Het stemmen is geen meepraten over beleid. Maar met m’n stem geef ik wel een signaal aan de politiek.
Ik denk dat door verlaging van de leeftijd om te mogen stemmen, jongeren meer worden geďnteresseerd voor de politiek. Op deze manier voelt de groep 16- en 17-jarigen zich serieus genomen.
Lang niet alle jongeren zullen ook hun stem uitbrengen. Maar dat is geen probleem, de volwassenen doen dat ook niet.
Een 16-jarige is niet te jong om een keuze te maken. Desnoods helpt de school erbij door bij een vak als maatschappijleer alle politieke partijen te bespreken. Een docent kan ook samen met de leerlingen naar de partijprogramma’s kijken.
Natuurlijk is er het gevaar dat jongeren van 16 of 17 jaar worden beďnvloed. Maar dat gebeurt bij volwassenen net zo goed.
„Verlagen leeftijd stemmer slecht idee”
Gersom van Ginkel (13) Goes
„Ik vind de verlaging van de leeftijdsgrens om te mogen stemmen geen goed plan. Een 18-jarige is zelfstandiger dan iemand die 16 of 17 jaar oud is. Daardoor kan hij betere keuzes maken, ook in de politiek.
Jongeren van 16 en 17 jaar zijn gemakkelijk beďnvloedbaar. Stel je voor dat ze racistische ideeën hebben en daarom op een extreem rechtse partij stemmen. Of zomaar voor de lol stemmen op die partij die er sinds vandaag voor pedofielen is. Bijna niemand zou blij zijn als die partij bij de komende verkiezingen ook maar één zetel binnenhaalt.
Ik denk niet dat met deze maatregel jongeren meer bij de politiek betrokken worden. Zolang de politiek niet verandert, zullen de meesten het saai vinden.
Ander nadeel van dit plan is dat jongeren dan mogen meebeslissen over belangrijke zaken waar ze nog nooit over hebben nagedacht. Ze kunnen hun ouders wel om advies vragen. Maar als die hun zoon of dochter influisteren wat ze moeten stemmen dan is het nog geen zelfstandige stem.
Ik zie de meeste jongeren van 16 jaar nog niet alle partijprogramma’s lezen om een goede keuze te maken.”
Geef jij graag je mening? Meld je aan via achterkrant@refdag.nl.