Ruim 25 regels voor docenten
VEENENDAAL - Een grote kartonnen doos met daarop het woord mobieltjes staat op de tafel. Een telefoontje op zak is voor een examenkandidaat uit den boze. Daar heeft een surveillant op toe te zien. „Er zijn 27 regels waar we ons aan moeten houden”, zegt aardrijkskundedocent H. Zweistra.
In de examenzaal staan zo’n 150 stoelen en tafels voor de examenkandidaten. Ook prijken er drie grote tafels voor docenten. „Per 25 leerlingen moet er een surveillant zijn. Er gaan hier zo’n 150 leerlingen in de zaal, dus reken maar uit. Als alles vol zit, zijn er zes leraren. Een aanslag op het personeel.”
Surveilleren is niet altijd even leuk werk. „Een uur tot anderhalf uur is goed te doen, maar als je drie uur lang alleen maar op moet letten, is dat een hard gelag.” Zweistra kijkt wel eens een examen door. „Dan heb je wat te lezen, maar lang kun je dat echt niet doen.”
Sommige jongelui mogen langer over hun examen doen. „Iemand die bijvoorbeeld dyslectisch is, krijgt 3,5 uur in plaats van 3 uur. Deze regels zijn vastgesteld door het ministerie. In een doktersverklaring staat welke ’handicap’ de leerling heeft.
Dit jaar hebben wij een examenkandidaat die kleurenblind is. Hij kan de kleuren in de atlas niet onderscheiden en mag daarover vragen (daarover) stellen aan een aardrijkskundedocent. Inhoudelijk geeft de leraar natuurlijk geen antwoord.”
Het valt de docent op dat veel kandidaten tijdens het examen een bezoekje aan het toilet willen brengen „Vanmorgen drie leerlingen in vijf minuten. Bijna iedereen heeft een waterfles op z’n bureau staan. Dat was eerder niet zo. De airco zorgt voor een droge lucht; logisch dat je dan veel drinkt.” De leerlingen die een plaspauze willen, steken hun hand op. Een van de surveillanten gaat mee. „Ze bezoeken verschillende wc’s, zodat ze niet over de opgaven kunnen praten.”
De leerlingen drinken niet alleen waterflessen leeg. „Er ligt een papiertje op elk bureau. Ze kunnen daarop aankruisen wat ze willen drinken: cola of bronwater, bijvoorbeeld. Dan hoeven ze niet te praten met de mensen die het op hun tafel neerzetten.”
Fraude heeft Zweistra, die al 22 jaar op het Ichthus College werkt, nooit meegemaakt. „Leerlingen weten wat er op het spel staat als ze spieken. Bij een repetitie gebeurt het wel dat ze proberen af te kijken. Als ik dat zie, krijgen ze een paal.”
Naast de regel dat spieken verboden is, zijn er nog 26 andere voorschriften waar surveillanten en examenkandidaten zich aan moeten houden. „Kom je een halfuur nadat het examen begonnen is, opdagen dan mag je niet meer meedoen. Voor zover ik weet is dat bij ons nog nooit voorgekomen. Bij een schoolonderzoek is dat anders, dan moet je af en toe een leerling uit z’n bed bellen.”
Mobieltjes en tassen moeten ook ingeleverd worden in de examenzaal. Een grote kartonnen doos met het woord mobieltjes erop, is bestemd voor de telefoontjes van de jongelui. Dat Tippex verboden is, verbaast de surveillant. „Hé, ik lees dat het gebruik van Tippex niet mag. Dat wist ik niet.”
Heeft Zweistra nog een tip voor (de) examenkandidaten? „Schrijf leesbaar. Echt, het is een crime om sommige antwoorden te lezen. Je merkt gelukkig wel dat de leerlingen met het examen geconcentreerder werken en daardoor netter schrijven.” Ook sms-taal komt de docent tegen. „Nix, bijvoorbeeld. Maar ik ga niet zitten puzzelen. Kom ik er echt niet uit, dan reken ik het fout.”
Naast het nakijkwerk is er meer te doen voor een docent. „Ik bezoek ook regionale bijeenkomsten waarin het examen wordt besproken. Dat is heel leerzaam.”
Naast de de drukte die de examenperiode met zich meebrengt, heeft deze tijd ook z’n leuke kanten, vindt Zweistra. „Zo’n afrondingsperiode heeft iets gezelligs.”
Klik hier voor het dossier Examens 2006.
Er zijn nog geen reacties geplaatst.