RMD helpt al 75 jaar zieke zeelui
IJMUIDEN - Je bent een zeeman die op een schip op een van de wereldzeeën ronddobbert. Wat doe je als je ziek wordt? Dan bel je de Radio Medische Dienst (RMD). De dokters van die organisatie geven op afstand advies aan zieke schippers en schrijven medicijnen voor. Dit jaar bestaat de RMD 75 jaar.
Zeelieden kunnen de artsen van de RMD van overal ter wereld 24 uur per dag oproepen. In 2005 kreeg de dienst nog 704 oproepen binnen, bleek donderdag uit het jaarverslag over 2005 van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij, waar de RMD onder valt.
De dienstdoende arts heeft een buzzer bij zich en reageert binnen tien minuten. Een ”radiomedical” heet het advies dat hij vervolgens geeft in vaktermen. De communicatie met het schip gebeurt per e-mail of satelliettelefoon.
Volgens arts Rolf Heikens kan er van alles aan de hand zijn met de zeelieden. „Een vuiltje in het oog, verkoudheid en heel veel verwondingen door ongevallen, met name in de visserij. Maar soms is iemand ook gewoon zeeziek. Dan kunnen wij weinig doen. Zo iemand moet gewoon even ”inslingeren”, wennen aan de zee betekent dat.” In het uiterste geval besluit de dokter de patiënt te laten evacueren per helikopter of reddingboot.
De vijf artsen van de RMD hebben een gewone huisartsenpraktijk en draaien om beurten oproepdiensten. Stuk voor stuk hebben ze ervaring in de scheepvaart. De een was arts op een schip, de ander was zelf stuurman.
Dat is nodig ook, zegt Heikens. „Je moet als arts het wel en wee van zo’n schip kennen, je moet weten wat de mogelijkheden en de beperkingen zijn.”
Er zijn nog geen reacties geplaatst.