Yord herfst logo
Home      Zoeken      

    Loesje zit in Servië

    „Liesje, Snoesje en Neetje zijn zeer onorigineel”

    ARNHEM - ”Geen reclame, we hebben alles al - Loesje.” De deur van het Loesjepand in Arnhem is direct herkenbaar. Op de Internationale Dag van de Persvrijheid, woensdag, organiseerde Loesje in bijna 29 landen een schrijfbijeenkomst waar mensen hun gedachten over vrijheid van meningsuiting konden opschrijven. De teksten verschijnen in een boek, dat 1 juli op de markt komt. Magneet ging bij Loesje op bezoek en ondervroeg tekstschrijvers Lotte (22) en Luder (25).

    Wie of wat is Loesje? Lotte: „Loesje is de naam van het Nederlandse meisje dat in 1983 als 18-jarige met een groepje vrienden leuzen is gaan schrijven. Nu is Loesje in Servië. We mailen af en toe met haar. Er zijn genoeg enthousiastelingen die het werk van Loesje in Nederland voortzetten. Loesje staat voor mij voor een manier van leven. Je hebt een ideaal hoe de wereld eruit moet zien en dat zet je op papier.”

    Luder (l.) en Lotte schrijven dagelijks Loesjeteksten.

    Luder (l.) en Lotte schrijven dagelijks Loesjeteksten.

    Hoe ben je met Loesje in aanraking gekomen? Lotte: „Mijn tante had vroeger in de logeerkamer een grote poster van Loesje hangen. En ik maar denken dat die poster van haar was, omdat zij Loes heette.”

    Luder: „Toen ik een jaar of 17 was, liep ik onderweg naar school altijd een vaste route naar het station. Onderweg zag ik maandenlang dezelfde Loesjeposter over glasvezels. Ten eerste snapte ik ’m niet en ten tweede vond ik het nogal irritant dat-ie daar zo lang hing. Tijdens mijn studie culturele en maatschappelijke vorming zag ik in een stagemap dat je bij Loesje kon stage lopen. Blijkbaar gaat er een organisatie achter die posters schuil, dacht ik. Ik heb een belletje gedaan en ben na mijn stage hier blijven hangen. Nu werk ik vijf dagen per week voor Loesje.”

    Waarom werk je bij Loesje? Lotte: „Wij willen mensen laten nadenken over thema’s als materialisme, oorlog en religie. Het is goed soms net even een ander licht op de situatie te laten schijnen. Daarom proberen we met een team waarin diverse ideeën leven, te werken. Of we links zijn? Dat mag je vinden. Wij zijn divers. Alleen over het integratiebeleid van Verdonk denken we wel hetzelfde, daar komen we dan ook voor uit. We werken met tijdloze thema’s als liefde, lente, vrijetijdsbesteding, maar ook met actuele dingen zoals de cartoonrellen.” Luder: „Het werk is heel afwisselend: je bedenkt teksten, organiseert ledenweekenden, zet acties op, geeft workshops en plakt natuurlijk posters.”

    Een christen steigert bij het lezen van een Loesjetekst waarin wordt gespot met God.

    Luder: „Wij willen niemand kwetsen. Maar we willen mensen laten nadenken. Waarom geloof je ergens in? Als iemand het als kwetsend ervaart, is dat zijn interpretatie. Daarbij heeft iedereen z’n eigen heilige huisjes. We willen die bespreekbaar maken.”

    Hoe kom je tot een leuke tekst? Lotte: „Tijdens een brainstormsessie bekijken we in groepjes van zo’n acht mensen kranten en kiezen we thema’s waarmee we aan de slag gaan. We laten individueel onze gedachten de vrije loop en schrijven alles op wat ons te binnen schiet. Daarna geef je het papier door aan degene naast je. Die schrijft zijn reactie erbij. Uiteindelijk komt er een Loesjetekst uitrollen. De teksten zijn vaak óf humoristisch óf kritisch. Dat is de stijl van Loesje.”

    Er bestaat naast Loesje ook een Liesje, Snoesje, Goesje en Visje. „De ChristenUnie kwam tijdens het EU-referendum met een Neetje. Zulk soort initiatieven zijn zeer onorigineel. Zolang mensen er geen winst mee willen maken, zien wij het door de vingers. Maar tegen Liesje hebben we een rechtszaak aangespannen. Het bedrijf Multi Leaseplan gebruikte dit alleen voor commerciële doeleinden.”

    Wanneer hangen jullie de posters op? Luder: „Dat is geheim. Nou ja, vooruit. Meestal ’s avonds. En in kleinere dorpen ook wel overdag.”

    Hoe bekend is Loesje? Luder: „We zijn in Nederland in vijftien plaatsen gevestigd. In totaal hebben we ruim 500 leden. Ook zijn we ondertussen uitgeweken naar zo’n dertig andere landen, waaronder Wit-Rusland, Nepal en Sri Lanka. In 1986 heeft Loesje meegedaan aan de Tweede Kamerverkiezingen. Ze haalde ruim 12.000 stemmen. Het was ook meer als stunt bedoeld. En uiteindelijk hebben we rondom de campagnevoering behoorlijk wat aandacht gekregen. Iedereen wist vanaf dat moment wie Loesje was.”

    Reacties (1)

    A GLITTER GIRL
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:3

    Whaha, ja die zijn wel vet!! bij ons op school hangen er ook, all1 je moet wel ff nadenken voor dat je em snapt! ikkuh tenminste;P