Waarom geen onmiddellijke redding?
Hoe kan het dat waar Paulus heenging de mensen bijna allemaal en vrijwel onmiddellijk geloven en gered zijn? Ik ben zo jaloers op die gemeenten. Het verschil is zó groot, dat valt meteen op. Want onze dominee preekt en preekt maar en toch zie ik bij mezelf geen geloof.
De Heere bekeerde veel mensen tijdens de zendingsreizen van Paulus (zie bijvoorbeeld Hand. 13:48-49, 19:18-20). Als het in onze tijd anders is, moeten we ons afvragen hoe dat komt. Hebben wij het op deze aarde zo goed naar ons zin, dat ons gebed om bekering eigenlijk niet eens gemeend is? Zouden we eigenlijk niet het liefst de Heere willen dienen naast het plezier en het geluk dat deze wereld ons biedt? (Matth. 6:24, 13:58)
Is het echt zo dat tijdens Paulus’ zendingsreizen de mensen bijna allemaal geloven? Nee, toch niet. Lees Handelingen 13-20 eens rustig en je zult zien dat er velen niet geloven. In Ikonium wilden ze Paulus stenigen, in Lystre werd hij gestenigd, in Filippi in de gevangenis gegooid, in Athene bespot, in Korinthe voor de rechter gesleept. In Efeze gebeuren wonderen van genade, maar de massa joelt ondertussen voor de godin Diana. De Heere werkte krachtig, ja, maar de tegenstand was ook heftig. Denk ook eens aan de honderden mensen die wegliepen na een preek van de Heere Jezus (Joh. 6:60-66).
Werden de mensen in die tijd vrijwel onmiddellijk gered? Paulus was in korte tijd gered, de stokbewaarder ook. En op die ene Pinksterdag ontvingen 3000 mensen het ware geloof. De Heere werkte in die tijd krachtig wat we allemaal moeten leren: ellende, verlossing en dankbaarheid.
Ging het toen allemaal gemakkelijker dan nu? Dat geloof ik niet. Beslist niet. Het was toen geen geloven en aannemen en klaar is het. Lees hoe diep Saulus van Tarsen overtuigd werd van zonde. Drie dagen en drie nachten lag hij te worstelen onder de slagen en vloeken van de wet (Hand. 9:9 vergeleken met Rom. 3:19, 9 en Gal. 3:10). Hoe diep werd de stokbewaarder overtuigd en wat te denken van de 3000 op de pinksterdag.
En onze dominee preekt maar… Ik hoop dat dit je dominee én jezelf én je gemeente veel werk geeft aan Gods genadetroon. Worstel je om een krachtig werk van de Heilige Geest? Ik hoop dat de Heere in de gemeente waar de Heere je een plaats gaf veel mensen bekeert. Maar bedenk: al wordt de hele kerkbank waar je altijd in zit bekeerd en jij niet, dan ben je nog diep ongelukkig. Bid veel: Heere, bekeer me zoals Gij al Uw volk bekeerd hebt.
Ds. J. M. D. de Heer, Middelburg
Heb jij ook een vraag over geloof, relatie of samenleving? Laat het de Achterkrant weten.