Yord herfst logo
Home      Zoeken      

    Meerkosten pleegkind niet voor pleegouders

    Pleegouders maken zich zorgen dat ze op kosten worden gejaagd. In het nieuwe zorgstelsel zijn hun pleegkinderen minimaal verzekerd. Maria de Vries-van der Mark stelt dat het tijd wordt dat pleegouders de financiële armslag krijgen om een bij hen geplaatst kind te kunnen bieden wat het nodig heeft.

    Pleegkinderen hebben soms een beugel, een nieuwe bril of therapie nodig. Soms hebben ze wat extra zorg nodig, omdat ze vaak een moeilijke periode achter de rug hebben, die sporen heeft achtergelaten. Een pleegmoeder die in crisissituaties kinderen opvangt, vertelt: „Vaak komen kinderen bij ons met achterstallig onderhoud aan gebit en niet zelden met samengeknepen oogjes, omdat zij een brilletje nodig hebben.” Wie gaat dat betalen? Hoe ziet de zorg binnen het nieuwe ziektekostenstelsel eruit voor kinderen die in een pleeggezin verblijven?

    Wanneer ouders de jeugdigen kunnen verzekeren, wordt hun gevraagd dit te doen. Indien de ouders dit niet kunnen, sluit Bureau Jeugdzorg een collectieve basisverzekering af bij VGZ voor elke gedwongen uit huis geplaatste jeugdige. In alle gevallen waarbij pleegouders de jeugdigen zelfstandig kunnen verzekeren, verzoeken de bureaus Jeugdzorg de pleegouders dit te doen, aangezien de basisverzekering tot 18 jaar gratis is en dit geen extra onkosten voor pleegouders met zich meebrengt.

    Een aantal kosten die niet onder de basiszorgverzekering vallen, wordt door de bureaus Jeugdzorg vergoed, zoals orthodontie, brillenglazen, contactlenzen en brilmontuur. Andere kosten zullen niet meer vergoed worden door de zorgverzekeraar of de bureaus Jeugdzorg.

    Knelpunten
    Het is de vraag wie die meerkosten van extra zorg moet gaan betalen. De ouders zijn soms niet te traceren, er is geen contact of er zijn geen financiële middelen beschikbaar. Maar, kinderen worden in principe verzekerd door degene die het gezag over hen heeft.

    Voor pleegouders is er daarom een aantal knelpunten. Ze kunnen bijvoorbeeld geen beroep doen op de aanvullende regeling van de bureaus Jeugdzorg wanneer er een aanvullende verzekering voor het pleegkind is afgesloten. De bureaus Jeugdzorg behouden zich ook het recht voor om bij nieuwe onder toezicht gestelde kinderen een andere regeling toe te passen. Het is kortom onduidelijk of er enige vergoeding is voor de aanvullende verzekering van deze achttienplussers.

    De Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen (NVP) is van mening dat de verzekeringsplicht die in de op 1 januari ingegane nieuwe Zorgverzekeringswet is vermeld, niet valt onder de verantwoordelijkheid van de pleegouders. Ook de kosten die buiten de zorgverzekering vallen zijn niet voor rekening van pleegouders, maar dienen te worden betaald door de met gezag belaste verantwoordelijke van de jeugdige.

    Jeugdigen die in de pleegzorg terechtkomen, hebben vaak extra zorg nodig; een aanvullende verzekering behoort daarom tot de vereisten bij de plaatsing van een jeugdige in een pleeggezin. Pleegouders zijn echter niet verantwoordelijk voor het afsluiten en betalen van deze aanvullende verzekering. Het recht van het pleegkind op goede en volledige medische en psychische zorg -dat een universeel recht is- valt volledig onder de met gezag belaste verantwoordelijke van dit kind.

    Armslag
    Het wordt tijd dat de groep vrijwilligers/pleegouders in de jeugdhulpverlening de financiële armslag krijgt om een bij hen geplaatst kind te kunnen bieden wat het nodig heeft. Daarnaast zouden ze de verantwoordelijkheid voor verzekeringen moeten kunnen laten waar deze hoort, namelijk bij de ouder of vertegenwoordiger die met het gezag over de minderjarige is belast.

    Het zou goed zijn ervan uit te kunnen gaan dat ook pleegkinderen hun beugel bij de orthodontist, een nieuw brilmontuur, glazen of contactlenzen kunnen krijgen wanneer dit nodig is, of naar therapie kunnen gaan wanneer dat wenselijk is. De NVP heeft staatssecretaris Ross in een brief op de hoogte gesteld van de gerezen knelpunten en verzocht een en ander op te lossen.

    De auteur is landelijk coördinator van de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen (NVP).

    Er zijn nog geen reacties geplaatst.