Minder foute vetzuren in chips
DEN HAAG (ANP) - In chips zitten aanzienlijk minder foute vetzuren dan vijf jaar geleden.
De gefrituurde schijfjes aardappel bevatten hoogstens 0,3 procent zogenoemd transvet, eerder was dat nog 15 procent. Dit blijkt uit onderzoek door de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) waarvan de resultaten dinsdag worden gepubliceerd.
De vetzuren zitten in gehard vet en verhogen het slechte LDL-cholesterolgehalte en verlagen het goede HDL-cholesterol in het bloed. Daarmee verhogen zij het risico op hart- en vaatziekten. Transvet vormt zich als in de fabriek onverzadigd vet wordt gehard (omgezet in verzadigd vet).
De VWA onderzocht 25 zakken chips van verschillende merken. In de chips van één merk zat zelfs helemaal geen slecht vetzuur, aldus een woordvoerster dinsdag. Het verdwijnen van het transvet is te danken aan het feit dat de fabrikanten steeds vaker chips in vloeibare plantaardige olie bakken en niet meer in hard vet. Met de vermindering van het transvet is wel het gehalte aan verzadigde vetzuren verdubbeld.
Er zijn nog geen reacties geplaatst.